Raimond Kaljulaid: Ratas on ühiskonda lõhkunud rohkem kui keegi teine

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Raimond Kaljulaid, Foto: Arvo Tarmula
Raimond Kaljulaid, Foto: Arvo Tarmula

SDE liige Raimond Kaljulaid märkis peaminister Jüri Ratase aastapäevakõnet kritiseerides, et Ratas on lõhkunud eesti ühiskonda rohkem kui ükski teine poliitik taasiseseisvunud Eesti ajaloos.

Kaljulaid viitas Ratase mõttekäigule sellest, kuidas Eestis süveneb varanduslik kihistumine ja jätkub ääremaastumine, sotsiaalhoolekanne on seejuures ebarahuldav, inimlikkust surutakse numbritesse ning Eesti strateegilise arengu küsimustes puudub isegi mõõdukas konsensus.

“Jüri Ratas on tänaseks valitsusjuht neljandat aastat. Kui selle aja jooksul ei ole suudetud käivitada ja teha reforme, mis neid suundumusi muudaks, siis ehk tuleks sidusama ühiskonna eesmärgi saavutamiseks otsida riiki juhtima võimekamat meeskonda?” küsis Kaljulaid retooriliselt. “Mis aga puudutab “isegi mõõduka konsensuse puudumist”, siis ma paraku ei oska nimetada taasiseseisvunud Eesti ajaloost poliitikuid, kes oleks oma otsustega teinud rohkem ühiskonna ühtsuse ning koosmeele lõhkumiseks kui Keskerakonna juhid möödunud aasta kevadel parempopulistidega valitsust moodustades.”

Kaljulaid kirjutas oma Facebooki seinal, et Ratase esitatud idee “nullkasvust” ei ole uus, kuid seda on väga keeruline praktikas ette kujutada.

“Kuidas selgitada Eesti inimestele, et eesmärk sama kõrgest elatustasemest ja sissetulekutest nagu põhjamaades, jääbki saavutamata. Kogu inimkonna senine ajalugu on olnud ekspansiivne, kasvule orienteeritud. Mis tõsi küll, ei saa täpselt samal moel jätkuda.
Küsimus on selles, kuidas tagada, et homne kasv ei tuleks enam sellisel määral looduskeskkonna arvelt ning jaotuks ühtlasemalt. Viimast – võrdsemat jaotust – puudutas ka peaminister, kes rääkis, kuidas meil on “endiselt süvenev varanduslik kihistumine, jätkuv ääremaastumine, mitterahuldav sotsiaalhoolekanne, inimlikkuse numbritesse surumine, ühiskondlike lepete ja isegi mõõduka konsensuse puudumine Eesti strateegilise arengu küsimustes”,” märkis Kaljulaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ei Libediku
4 aastat tagasi

Propagandale.

Mulgimaa mees
4 aastat tagasi

Kas tõesti on see auahnus hirmus haigus või, teeb mõne mõistusele kõvasti liiga, nagu sullegi.
Palun jäta see debiilse inimese mula. Kahju sinust, su haigus süveneb hirmsa hooga

*+*
4 aastat tagasi

Kaljulaid sonib avatud silmadega. Ratas on parim peaminister.

süsimust iroonia
4 aastat tagasi

ära usu hüljest! 😀

Majaomanik
4 aastat tagasi

Homsele pidupäeva üritusele Vabaduse väljakule tuleb varakult välja sõita,et mitte sattuda ummikutesse sissesõitul ja leida võimalus auto parkimiseks.

Kohustuslik
4 aastat tagasi

Vaat kes räägib. Ise käis vabaduse väljakul labaselt teist päritolu inimest välja vilistamas(Boroditsit). Ei lasknud tal normaalselt rääkida.

ahaa
4 aastat tagasi

Karnau teeb LE-st korraliku sotsialistliku sopalehe? Tunni jooksul avaldatud kaks sotside kräunatust, tasakaalukus missugune…
Head armee aastapäeva, sotsid ja sm Karnau!

imelik
4 aastat tagasi

kas härra ei aja midagi segamini ? Ilusat tulevikku nagu seda on Põhjamaades lubasi ikkagi hr Ansip …..

Veebe
4 aastat tagasi
Reply to  imelik

Ma ei saa aru, kes sellist inimest valimas käib!? Täiesti uskumatu tegelane.

Kägu
4 aastat tagasi

Seda sotside nn.hoolitsust saime me kogeda ju nende valitsemisajal,kui tõsteti hoogsalt makse ja reedeti rahvas,kirjutades alla Rändelepingule.Mida riigid,kus mõistus kodus oli ja ei valitsenud sotsid( USA näiteks), ei teinud. Tulevikus poleks sotsidel mõtet raha valimistele raisata.Las rumm koos sõpradega teeb paar kõvemat pidu,kui midagi targemat pähe ei karga.

APR
4 aastat tagasi

Häbiväärne on anda Eesti Vabariigi aastapäeva eel sõna tegelasele,kelle partei esindajad olid neljakümnendal aastal EV kukutajad ja aktiivsed ENSV moodustajad.