Galerii: Leili Jõgisoo võttis vastu Haapsalu vapimärgi

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Leili Jõgisoo sai Haapsalu vapimärgi. Foto: Arvo Tarmula
Leili Jõgisoo sai Haapsalu vapimärgi. Foto: Arvo Tarmula

Laupäeva õhtul toimunud EV 102. pühendatud kontsertaktusel andis linnapea Urmas Sukles üle Haapsalu vapimärgi Nina talu ja Puise Nina külalistemaja perenaisele Leili Jõgisoole.

Haapsalu vapimärgi sai ka Haapsalu Uksetehase asutaja ja juht Ago Soomre, kes ei saanud seda kahjuks ise vastu võtma tulla.

Leili Jõgisoo kandidatuuri üles seadjad on öelnud, et Puise Nina külalistemaja ümber käib kohalik kogukonnaelu. Külalistemaja perenaise Leili Jõgisoo teenete nimekiri on sealjuures pikk: Kogre kõrts, saunaga linnuvaatlustorn, käsitöötuba, paadisõit ja Kaluri lõuna on vaid mõned märksõnad, mis kuuluvad Puise Nina Külalistemaja juurde.

Jõgisoo on tubli rannarahva pärandi propageerija. Aastal 2008 pälvis Leili Jõgisoo Läänemaa aasta õppija tiitli. Rannarahva pärandkultuuri hoidja ja tutvustaja on Jõgisoo olnud aastast 2004.

Et ka külas elavatel vanemaealistel osavate kätega naistel oleks võimalus oma käsitöid müüa ja enda teadmisi koolitustel edasi anda, loodi tema eestvedamisel Rannarahva Kultuuriselts ja „Rannakülade meistrite õpiettevõte“. Käsitöötoa jaoks renoveeriti üks ruum suurest kalavastuvõtupunktist ja nüüd saab külalistemaja juba uuest „Valgest saalist“ aasta ringi osta kohalikku käsitööd. Kolmel viimasel aastal koondab Leili Jõgisoo kohalike käsitöötegijate tööd ja kultuuripärandit tutvustavad esemed suvisteks õppepäevadeks, näitusteks ja näitusmüükideks Kultuuriküüni. Kultuuriküüni on maalilaagriteks avastanud Aapo Pukki Kunstikool. Selles on korraldatud küünipulmi, kogukondade lõikuspidusid, lõõtsamängijate võistumängimisi jms.

Aastatel 1993-1996 oli Jõgisoo Ridala vallavolikogu liige. Kui 2007. aastal hakkas Euroopa kalandusfond rannakalurite toetuseks raha jagama tehti Euroopa kalandusfondi rannakalanduse programmi ja Ridala valla eelarvest eraldatud toetusega lagunenud Puise sadamast igati kaasaegne sadam. Raha taotlenud Rannakalurite ühingu eestvedajaks on Leili Jõgisoo abikaasa Indrek Jõgisoo. Sadama haldajaks ja majandajaks jäi Puise külaselts, mille liige ja kauaaegne juhatuse liige on olnud Leili Jõgisoo. Lisaks korralikule kaitsemuulile ja kindlustatud sadamabasseinile süvendati faarvaater, tehti ujuvsillad, teed ja platsid ning seadmed kalasaagi ja võrkude maale toomiseks.

Jõgisoo tänas kõiki tunnustavate sõnade eest.
“Kõigepealt ma tänan oma perekonda, oma meeskonda ja kõiki külalisi, kes on juba meie juures käinud, ning ootame neid, kes pole veel käinud,” ütles Jõgisoo.

Ago Soomre on eelkõige tuntud Haapsalu Uksetehase asutaja ja juhina. Uksetehas pakub tööd paarisajale inimestele ja on üks suurematest tööandjatest Haapsalus. Vähem on teada, et Soomre oli Uuemõisa lasteaia-algkooli asutaja. Soomre oli aastatel 1993–2002 Ridala volikogu liige ja on osanik ka Haapsalu Kuurordis, mis majandab Laine spaad.

Fotod: Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments