Koolivaheaeg toob lasteraamatukogusse Iloni kohvrid ja lauamängumaania

Veebruarikuine koolivaheaeg toob Haapsalu lasteraamatukogusse Ilon Wiklandi kohvernäituse „Pikk-pikk teekond” ja 28. veebruaril on lauamängumaania. Kindlasti ei jää ära ka traditsiooniks saanud laupäevased jutuhommikud.

26. veebruari kohvernäitus on pühendatud Ilon Wiklandi 90. sünnipäevale. Veebruari alguses läks mööda Eesti raamatukogusid rändama ainulaadne kohvritesse pakitud tegelusnäitus „Pikk-pikk teekond”, mis jutustab lastele mänguliselt ning kaasahaaravalt lugusid Ilonist ja tema illustreeritud raamatutest. Näituse viis kohvrit avame lasteraamatukogus 26. veebruaril kell 11.

Näitus käsitleb illustraatori lapsepõlve ja loomingut, toetudes suures osas tema elukäigust inspireeritud Haapsalu ainelistele lasteraamatutele. Eksponaatide pakkimine kohvriteks ei ole pelgalt kunstiline taotlus, vaid sel on märgiline seos Iloni elulooga. Raamatu „Pikk-pikk teekond“ esikaanel kujutab illustraator end väikese tüdrukuna rongijaama tühjal perroonil koos oma truu kaaslase koer Sammeli ja kollase vineerist kohvriga.

Nii jõudis Ilon Haapsallu, kus elasid tema vanavanemad. Nende juures koges ta nii muretut ja rõõmsat koolilapse argipäeva kui ka süngemaid sõja-aastate hirmuhetki. Sama kohvriga saatsid vanavanemad Iloni sõjakoleduste eest Rootsi. 70 aastat pärast äraminekut Rootsi andis Ilon selle sama kollase kohvri eksponaadiks Iloni Imedemaale Haapsalus.

„Rändnäituse vorm sai inspiratsiooni Ilon Wiklandi elutee pöördelistest sündmustest ja selle sisu avaneb viie põhiteema kaudu, kuidas ande, töökuse, tahte ja hea õnne läbi sai sõjapõgenikust maailmakuulus illustraator. Lastele pakub näitus mitmeid tegevusi ja esitab kaasamõtlemise ülesandeid. Need omakorda aitavad näituse sõnumit paremini mõista,” ütles näituse üks koostaja Krista Kumberg.

Näitus on valminud Eesti lastekirjanduse keskuse, Iloni Imedemaa ja Lääne maakonna keskraamatukogu koostöös ja selle on kujundanud kunstnik Kaie Kal. Näituse valmimist toetas ka Haapsalu linn.

28. veebruari tundi „Lauamängumaania” ootame külla Meelis Looveeri, kes on lauamängude looja ehk mängudisainer. Meelis Looveer kolis oma perega Haapsallu eelmisel aastal. Ta on hinges lauamängukultuuri edendaja ning on teinud lauamänge üle kümne aasta.

Tuntumad tema loodud mängud on kaardimängusari „Tark mees taskus”, „Om Nom Nom”, „Mmm juust”, „Vanamehe mäng” ja koos Tarmo Tuulega tehtud „Eia jõulud Tondikakul”. Neist kaks („Om Nom Nom”, „Mmm juust”) on leidnud tee ka rahvusvahelisele turule. Tunnis viib Meelis Looveer viib läbi mängimise töötoa.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments