Tuksi metsised püsivad endiselt ohus

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Metsisekukk. Foto: Jaanus Tanilsoo

Metsisekukk. Foto: Jaanus Tanilsoo

MTÜ Roheline Läänemaa on seisukohal, et riigimetsa majandamise keskuse otsus võtta üks kolmest raieloast Tuksi metsise elupaigas tagasi ei päästa olukorda, sest teiste lubade alusel võetakse maha viimane vähene vana mets, mis sinna piirkonda alles on jäänud.

„Mis te arvate, kui palju see Tuksi metsist päästab, kui tema eluks vajalikud viimased vanad metsad maha raiutakse, aga mängukoht alles jäetakse? See näide illustreerib väga hästi Eesti looduskaitseliste ettekirjutiste vasturääkivusi, mis lõppkokkuvõttes võivad viia liigi kadumiseni või tugeva vähenemiseni,” ütles MTÜ Roheline Läänemaa eestvedaja Kätlin Tamm.

Kuigi riigimetsa majandamise keskus (RMK) võttis tagasi selle raieloa, mis oleks teinud puhta vuugi 7 hektari suurusel Tuksi metsise mängualal, on kaks raieluba veel õhus. Õhus seepärast, et MTÜ Roheline Läänemaa vaidlustas kõik kolm raieluba, millele keskkonnaamet oma jah-sõna andis. Keskkonnaamet saab vaiet hinnata 30 päeva ja selle aja jooksul ei tohi raiumist alustada.

Eesti ornitoloogiaühing on metsise elupaikade analüüsi käigus leidnud, et metsisemängud kaovad, kui vähemalt 60aastase metsa keskmine osakaal langeb ühes piirkonnas alla 45 protsendi. Tamm selgitas, et tegemist ongi viimaste vanade metsadega Tuksi metsise elupaigas ja nende maharaiumine võib looduskaitsjate arvates pöördumatult kahjustada metsisele sobivaid elutingimusi.

„Metsaportaali andmetel on vanade metsade osakaal seal juba liiga madal,” selgitas Tamm.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments