Video: Sanna Marini trepiintervjuu Kumus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Sanna Marin alustas oma Eesti visiiti Soome ja Eesti naiskunstnike ühisnäituse “Eneseloomine” uudistamisega.

“Siin on ilmsed mõned küsimused, mida tahetakse esitada?” naeratas Marin. Press reageeris kiirelt, kuigi selline ootamatu küsimuste-vastuste vooru pakkumine tõmbas esijmese hooga hinge kinni. Pressikonverents oli ju kavas alles mitu head tundi hiljem.

Näituse, mida peaminister Marin vaatama tuli, kandvaks teemaks on naiste vabanemine, emantsipatsioon. See räägib ka naiskunstnike võimalusest luua oma kunsti.

Marin ütles, et tuli näitusele eelkõige sel põhjusel, et näitusel on esitetud nii Soome kui ka Eesti märkimisväärsemate naiskunstnike tööd. “Tarja Halonen [endine Soome president] oli seda näitust detsembris avamas. “Ootan huviga. Usun, et see näitus on eriline.”

Marinil tuli kommenteerida ka seda, mida ta arvab sellest, et arvamusküsitluste põhjal on Soome sotsiaaldemokraatide (SDP) toetus kahe protsendipunkti võrra kasvanud.

“Valitsusele on see hea uudiis,” lausus Marin. Tema sünul on paranenud ka valitsusparteide ühine toetus, rohkem on kasvanud SDP ja Keskerakonna toetajate arv. “Olen öelnud, et ei või vaid gallupeid jälgida, keskenduda tuleb tööle, mida valitsus teeb.”

Marini sõnul polegi küsitlustulemised niiväga olulised, vaja on keskenduda valitsustööle. “Meil on sel kevadel palju suuri väljakutseid ja palju teha,” nentis Marin.

Marin ütles, et ootab oma Tallinna külaskäigult sisukaid arutelusid ja head koostööd peaminister Jüri Ratasega. “Ja presidendiga, kellega mul on kohtumine hiljem,” viitas Marin president Kersti Kaljulaudile. “Meil on Eestiga lähedased suhted ja hea koostöö ning usun, et see jätkub.”

Soome ajakirjanikud ütlesid Marinile, et Eesti konservatiivsetes rühmades olevat levinud arusaam, et Eesti suhted on Soome uue valitsusega jahenenud.

“Ma ei võta Eesti sisepoliitilisest arutelust osa,” lausus peaminister Marin. “Eesti ja Soome suhted on tihedad ja head ning usun, et nad on seda ka edaspidi.”

1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Aleks
2 aastat tagasi

Sanna Marin on Eestile õnnistuseks. Kui ta oma ideed ellu viib siis tuleb Soomest üks kallimaid riike. Ja soomlased hakkavad oma ärisid Eestisse tooma. Tallink püstitab rekordeid, ostuturism läheb õitsema.
Edukat valitsemist, Sanna Marin!