Soome peaministri moefoto sünnitas naistevihavastase liikumise

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Soome peaminister Sanna Marin. Foto: Peeter Langovits

Nädalalõpul ilmunud ajakirjas Trendi oli Soome peaministrist Sanna Marinist liialt paljastav foto, mida on palju kritiseeritud ning mida peetakse peaministri väärikust alandavaks.

Peaminister, 34aastane Sanna Marin poseerib ajakirja Trendi artiklis fotol, kus tal on seljas must pintsak ja kaelas Kalevala Koru kaelakee. Nädalalõpul ei pälvinud tähelepanu mitte artikkel, kus Marin räägib oma tööst, vaid hoopis dekolteed paljastav foto, kirjutas Soome rahvusringhäälingu veebileht.

Peaministrile loobiti kriitikanooli ka sotsiaalmeediias. Kommentaarides kirjutatakse, et pluusita (kuigi pintsakus) esinemine ei sobi tema positsioonil olevale isikule.

Samas sündis ka vastasrinne, kus paljud naised ja mõni meeski avaldas fotosid paljale ülakehale tõmmatud pintsakuga. Nad tahavad olla toeks peaministrile, võttes kasutusele näiteks teemaviited #imwithsanna ehk mina olen Sannaga, #naisvihanäkyväksi ehk naisteviha nähtavaks. Ainuüksi Instagramis on sarnaseid postitusi tuhandeid.

TV-nägu Ina Mikkola kirjutas oma Instagrami postituses, et ta ei või isamaalise inimesena heaks kiita Soome peaministri kohta käivat naisviha.

„Kas Soome ei peaks olema võrdõiguslikkuse musterriik? Kuigi mulle ei meeldi kõik Marini teod ja mõtted, on tema riietuse kommenteerimine ja selle kaudu tema ametioskuste kahtluse alla panek kohatu. On lihtsalt äärmiselt šovinsitlik ja madal, et soomlased nokivad niiviisi peaministri riietuse kallal. See on ebaisamaaline,” kirjutas Mikkola oma postituses.

Twitteris meenutatakse, et ka president Urho Kekkonen (Soome president 1956-1982) on poseerinud moefotodel. Ja enne, kui Mannerheimist sai president, on teda pildistatud hobuse seljas alasti ratsutamas.

Meediauurija ja soouuringute professor Anu Koivunen sätib Marini kõrvale Alexander Stubbi, kes oli peaminister 2014-2015. Koivuneni arvates laiendas Stubb toona peaministri kuvandit, esinedes avalikkuses lühikestes pükstes ja võistlusdressis. Koivunen tuletab meelde, et fotodega tehakse poliitikat ja selle tõttu nende üĺe ka vaieldakse. See kuulub nüüdissoomesse ja meediamaastikule.

„Ilma Stubbita näeks see välja pigem võrdõiguslikkuse juhtum,” tõdes Koivunen. „Kindlasti on hääli, mis arvavad, et Sanna Marin ei tohiks glamuuripiltidel esineda, sest see vähendab tema mainet peaministri või poliitikuna.”

Trendi intervjuus räägib Marin sellest, millised on noore peaministri rolliootused ja kuidas ta neid käsitleb. Ta on neil piltidel riietunud pintsakusse, mille all pole särki. See on Koivuneni hinnangul Marini mäng peaministri rolliga. „Stiil on dialoogis teksti endaga,” kirjeldas Koivunen Trendis avaldatut.

„Need poliitikud teavad hästi, millised arutelud kust tekivad. Nad on väga meediateadlikud ja selline kära pole neile üllatuseks,” ütles meediauurija.

Marini tegevus on seega olnud väga sihipärane. Trendi pildiallkirjas sedastatakse, et Marin on teadlik sellest, et naise välimus on alati vaidluse küsimus ja seetõttu püüab ta peaministrina alati samasugune välja näha.

Ajaleht Helsingin Sanomat heidab peaminister Marini loole valgust teisest vaatenurgast nähtuna. Kirjutatakse, et Trendi intervjuus oli musta pintsakusse rõivastunud Marinil kaelas Kalevala Koru kaelakee.

Ajaleht vahendas Soome parlamendiuuringute keskuse juhatajat Markku Jokisipilät, kes oli seda meelt, et soomlaste tava hulka kuulub ka see, et Soome disainerite ehteid ja moekunstnike rõivaid esitlevad ka poliitikud. Jokisipilä tõi näiteks Kekkoneni kes oli poseerinud Jokapoika särgis.

Peaministrti institutsiooni kaudu saab poliitik toetada firma müügiedu. Siit tekib kohe küsimus, kas see on sobilik tegu. Marini fotoskandaali tõttu sai Kalevala Koru palju tähelepanu.

Helsingin Sanomat kirjutas, et Marini kaelaehte valis välja Trendi stilist, kes pani peaministerile kaela 1960aastate vintage-kaelakee, mitte aga praegu müügis olevat ehte. Ka pintsak, mida Marin fotol kandis, oli soomlaste oma, firmalt Halo from North.

„Olukorrad, kus palju peaminister esitleb mõne ettevõtte tooteid, on alati juhtumipõhised,” ütles Jokisipilä. „Universaalseid reegleid on raske kehtestada. Neid tuleb juhtumipõhiselt vaadata.”

Ajakirja Journalisti peatoimetaja Maria Petterssoni hinnangul kritiseeritakse naiste rõivaid endiselt liialt ülekäe. Tema sõnul on naiste kleitide kritiseerimine viis, kuidas neid madaldada ja rivis hoida. „Liiga paljastav, liiga läbipaistmatu, liiga lühike, liiga tihe, liiga lõtv. Kõigil tasub mõelda, kas nad tahavad sellist traditsiooni säilitada,” kirjutas Pettersson oma Twitteri säutsus.

„Peaminister Sanna Marin tahab murda soostereotüüpe,” ütles Helsingi ülikooli tarbijauuringute keskuse direktor Päivi Timonen. Tema sõnul arvavad noored, et see kuulub minevikku, kui vastutusrikkas ametis olijal oli sooroll väga kitsas. „Noored tahavad küsida, kas kõik naispoliitikud peaksid kandma ühetaolisi Marimekko kleite.”

„Praegune poliitiku roll hõlmab suurejoonelist visuaalset kultuuri ja kujundlikkust,” selgitas Timonen. „See sünnib Instagrami kaudu ja noorte poliitikute roll on hoopis teine, kui näiteks 40–50aastastel poliitikutel. Poliitikas rakendatakse visuaalsust üha läbimõeldumalt.”

Turu ülikooli poliitilise ajaloo ülikooliõpetaja Maiju Wuokko ütleb, et poliitika visuaalne külg pole nähtusena uus, ehkki see nähtus on nüüd sotsiaalmeediaga kiirenenud.

„Kuvasiskode ikoonilises fotoseerias poseerib Urho Kekkonen Jokapoika särgis. Kekkonen edestas oma visuaalse kuvandi oma aja sihikindla Soome ehitajana,” räägis Wuokko.

„Soomes on üldiselt peetud heaks tavaks, et poliitikud püüavad edendada Soome ettevõtete huve,” ütles Jokisipilä. „See on seotud asjaoluga, et oleme väike rahvas ja meil on ajalooliselt nõudmine rahvusliku üksmeele järele. Soomes on kindel idee, et kui see õnnestub, on see kõigi huvides.”

Fotod: Instagram

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Orangu Tang
2 aastat tagasi

Kui normaalseid põhjendusi pole,otsivad (de)biilikud ükskõik millised välja. Väga ilus ja tark naine,edu talle. Kahju ainult,et sots.

Postimees
2 aastat tagasi

Ise olen küünevihavastase liikumise juht

K.S
2 aastat tagasi

On tõsi, et Soomes võib müüjatüdrukust saada peaminister…

LKGB
2 aastat tagasi

no-nii, jälle uus väljend liberastidel välja mõeldud, et saaks end ohvrina esitleda ja rahasid välja lunida…? NAISTEVIHAVASTANE LIIKUMINE……..DDD……mis järgmiseks?

metskass
2 aastat tagasi

Marin on väga tark, armas ja naiselik on Soome peaminister. Andku jumal talle jätkuvat tarmukust, nutikust ja poliitilist vaistu juhtida Soomet õiges rajas. Riietus peabki peaministril olema naiselik ja miks ta ei võiks lasta aimata, et tal on ilus ja väga naiselik rinnapartii. Samas tuleb ka meie peaministrit Ratast kiita, kes on alati viisaks, mehelik, tasakaalukas ja tark. Täitsa sobilik paar Soome ja Eesti riiki juhtima, aga eks kadedaid leidub alati

Vanamoodne
2 aastat tagasi
Reply to  metskass

Kui mehelikkus ja naiselikkus on olemuselt tagurlikud (sotsliberite arvates), miks peaks nad oma sootunnuseid rõhutada tahtma? Kas Helmed tuleksid ilma särgita pintsaku väel intervjuud andma? Marinile soovitaks veel pista porgand pintsaku nööpauku, siis sarnaneks rohkem oma anarhistidest kommunistlike iidolitega.

juss
2 aastat tagasi
Reply to  Vanamoodne

Kumb nendest helmetest peaminister on?