Karilaid: igasugune arrogants välissuhtluses peab olema välistatud

Lääne Elu

info@le.ee

Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmulai
Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula

Raadiosaates Soome peaministrit Sanna Marinit mõnitanud Mart Helmet kritiseerivad nii koalitsioonikaaslased kui ka opositsioonipoliitikud.

Raadiosaates “Räägime asjast” kritiseeris siseminister Helme teravalt Soome uut peaministrit Marinit ning viitas, et punased tahavad üldse Soome riiki likvideerida. Helme tuletas saates meelde Vladimir Lenini ütlust, et igast köögitüdrukust võib saada minister. “Nüüd me siis näeme, kuidas ühest müüjatüdrukust on saanud peaminister ja kuidas seal mõnestki teisest tänavaaktivistist ning harimatust inimesest on saanud valitsuse liige,” teatas ta.

“Mart Helme peab mõistma, et plaan B või C jaoks kuigi need on A osad, on vaja just eriti soomlasi. Lisaks peab suhtuma nendesse, kellelt oodatakse head koostööd, suurima lugupidamisega,” kirjutas Haapsalu volikogu esimees ja Keskerakonna juhatuse liige Jaanus Karilaid oma sotsiaalmeediapostituses. “Soomlased on olnud meie aken vabadusse, meie vennasrahvas. Igasugune arrogants välissuhtluses peab olema välistatud.”

“Mida selline tüüp teeb riigi valitsuses, on omaette küsimus, aga seal ta on,” oli europarlamendi liige, Karilaiu erakonnakaaslane Yana Toom oma hinnangus märksa karmim. “Ja ainus, millega annab ennast lohutada, on see, et iga õukonna juures peab olema oma narr.”

“Ma ei saa öelda, et Helme öeldu oleks mind kuidagi hämmastanud või sõnatuks võtnud — mäletan lapsepõlvest, et need marksismi-leninismi profid sõnu ei vali, siiralt usuvad, et iga nende sõna on puhas kuld ja ei salli teisitimõtlejaid. Nagu näha, ka mõisnikuks ja konservaatoriks saamine asja ei muuda,” kirjutas Toom oma sotsiaalmeediapostituses.

Mart Helme raadiosaates öeldu lööb laineid ka Soomes ning mõne aja eest võttis sotsiaalmeedias sõna ka Sanna Marin ise. “Olen Soome üle väga uhke,” märgib ta oma Facebooki postituses. “Siin võib vaesest perekonnast pärit laps saada hariduse ning saavutada oma elus palju asju. Poemüüja võib saada peaministriks. Ilma töölisteta ei jääks Soome ellu,” sõnab ta ja lisab, et on tänulik iga töötaja, praktikandi ja ettevõtja panuse eest.

Teema kohta võttis Twitrteris sõna ka Soome Vasakliidu esimees, haridusminister Li Andersson. “Taas üks näide selle kohta, kuidas isegi riikide juhtimisülesannetes on omaks võetud selline viis teha poliitikat, kus asjalike argumentide asemel minnakse isiku kallale ebaasjalike ja vigaste väidetega. Ohtlik arengusuund,” kirjutas Andersson eile õhtul Helme sõnu kommenteerides.

Täna hommikiul lisas Andersson: ”Öö läbi maganuna olen seda meelt, et seda tuleb jõuliselt ära kasutada Soome maabrändi ülesehitamises. Soome, maa, kus poekassast jõuab peaministriks.”

“Pean vajalikuks selgitada, et andes 15. detsembril TRE raadio eetris olnud vestlussaates “Räägime asjast” hinnanguid Soome uuele vasakpoolsele valitsusele, ei väljendanud ma mitte Eesti valitsuse, vaid isiklikke ja meie erakonna maailmavaatest tulenevaid seisukohti,” ütles Mart Helme pühapäeva hilisõhtul saadetud avalduses. “Mitte mingil juhul ei sea ma kahtluse alla Eesti ja Soome head koostööd ja sõprussuhteid. Me oleme hõimuvennad ja jääme hõimuvendadeks. Erimeelsused poliitikute vahel ei mõjuta mingilgi määral meie sooje tundeid soome rahva vastu.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mälupilt
4 aastat tagasi

Kulla Karilaid, sinuga ju küll luurele minna ei saa, sa oled ju sees mees kes enda sõpradele noa kohe selga lööb. Su sõna ei maksa miite halli emigi

uno
4 aastat tagasi

Kes on siis Helme ise! Arvan et Soomlase antsid nii temale kui kaa teistele meie poliitikutele ja nede väärtusele täpse hinnagu.

tomm
4 aastat tagasi

Hõimuvellede juures said eluvõõras kommarist plika võimule, aga seda ei tohi kritiseeridagi. Helme ütles, et kuningas on alasti, aga taoti halastamatult mutta. Karilaid siin ka oma pisikese haamriga litakaid andmas.

kodanik
4 aastat tagasi

Jutt on äge nagu Karilaiul alati aga kas Helmega midagi ette ka võetakse või piirdubki asi, nagu poliitiku jaoks kohane, ainult pildile saamisega? Teete ka midagi või ainult vahutate?

mida
4 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Mida siis tegema peab!?

lugeja
4 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Peab ja ei tohi … jne. Mis sest rääkimisest kasu on? Võiks ükskord aru saada, et suur “boss” ennast ei muuda. Kui lapsepõlves pole käituma õpetatud, ei muutu midagi.

vana mees ei kuule ehk enam
4 aastat tagasi

Mis see avalikkusele epistli lugemine tähendab? Helmetele võiks asja selgitada, arusaadavalt selgitada. Siiani klähvivad nad aeg-ajalt ikka ja jälle. Siiamaani ei teadvusta valitsuse liikmete vastutusest muhvigi.

jaanus
4 aastat tagasi

Noh, arvestades, et tegemist on kunagise ajakirja Pioneer vastutusrikkka töötajaga, siis imestada pole siin midagi. Et punane värv pruuniks muutunud on, pole ka eriti originaalne. Selle teema kohta on eesti-soome kirjanikulSofi Oksasel romaan “Kui tuvid kadusid”. Sellle peategelane on ühtlasi edukas mõlema Eesti Vabariiki okupeeriva totalitaarse kuritegeliku režiimi repressiivorganeis ja praeguses olukorras paneb muret tundma,et selline inimene on eesti Vabariigis veel just sisejulgeoleku eest vastutavaks ministriks. Taani riigis oli midagi mäda. Kas ka EV-s?

K.S
4 aastat tagasi
Reply to  jaanus

Eks neid endiseid punaseid koeri ole ennegi pudrupoti man jaol olnud, meenutagem kasvõi Kallast, Antsipit, Vähit, Toomet jt. Igaüks neist on jätnud oma kabjajäljed Eesti ärastamisesse. “Pioneeri” toimetajal on viimatinimetute saavutusteni veel valgusaastate pikkune tee kabjata…

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  jaanus

su ema oli vastutav vbl!

Haritus
4 aastat tagasi

Enne millegi avaldamist (suu lahtitegemist) võiks konsulteerida algklasside õpetajaga, et veenduda oma ütlemise viisakuses (kahju, et haridustee vanamehel algklassides pooleli jäi! )

lugeja
4 aastat tagasi
Reply to  Haritus

Kogu selle jama eest vastutab valitsuse juht. Kaua võib meid häbistada.

Mees
4 aastat tagasi
Reply to  lugeja

Jah, tõesti, mida rohkem mõtlen asjale, seda sandimaks tunne läheb – nagu isiklikult keegi oleks solvanud, aga veel sõpra, seda sandim on. Ei ole sellistel asja riigivalitsemise juurde, see on nüüd küll selgemast selgem.

kaua võib
4 aastat tagasi
Reply to  Mees

Mart Helme ei ole õiges kohas s.t.õiges ametis. Mingi aeg on nagu rahu majas ja siis jälle lajatab. igamees ei oska olla riigimees. Kahju, et Jüri Ratas oma toolistnii kõvasti kinni hoiab ja ei saa teha otsust mida peaks.

jajah
4 aastat tagasi
Reply to  kaua võib

Te ei saa sellest lihtsalt aru, et see on meelega tehtud. Ja järelikult on seda vaja, sellest te ka ei paista aru saavat vist?

Mees
4 aastat tagasi
Reply to  jajah

Hakkan aru saama jah, et söödetakse jälle üks asi ette, provotseeritakse, aga seda enam mõistan, et mulle on selline käitumine täiesti vastuvõetamatu.

2.lugeja
4 aastat tagasi
Reply to  lugeja

Ei tunne küll mingit häbi. Ennem kaastunnet. Las need naabrid hävitavad end, üks haige kliimaplikaga, teine selle müüjannaga.
Kas tõesti targemat ei olnud kedagi panna?

mida
4 aastat tagasi
Reply to  lugeja

meie president mustab välisajakirjanduse pidevalt meie valitsusliikmeid, kas see on ok siis või? Jälle mõnedele lubatud või? Viimati vist oli Läti ajalehele antud intervjuus, kus seletas, et valitsuse liikmed pole eriti kompententsed vm sinnapoole. Leiad netist üles küll ise, kui tahad õiglust jalule seada!