Jaanus Getreu: kes valitakse Läänemaa 2019. aasta parimateks sportlasteks?

Jaanus Getreu. Foto Eesti Jalgpalli Liit
Jaanus Getreu. Foto Eesti Jalgpalli Liit

Laupäeval kuulutati Tallinnas, Alexela kontserdimajas välja 2019 aasta Eesti parimad sportlased. Naistest pärjati tiitliga vigursuusataja Kelly Sildaru, meestest odaviskaja Magnus Kirt. Viimane edestas teiseks tulnud kümnevõistlejat Maicel Uibot ja kolmanda koha omanikku rallisõitjat Ott Tänakut. Just Kirdi valimiseelne konkurents Tänakuga oli see, mis kodumaise ajakirjanduse lõkkele lõi ja mitmed emotsioonid valla päästis.

Põhjuseks ikka see, kas Ott Tänak koos Martin Järveojaga peaks konkureerima ainult võistkonna arvestuses, kus ta ka parimaks kuulutati, või on ta ka individuaalsportlastega. Arvamusi oli ja on selles suhtes seinast-seina ja arvamustest selles suhtes saame kuulda veel kindlasti pikemat aega. Rahvas, spordialaliidud ja spordiajakirjanikud on aga oma sõna öelnud ja laupäeval see ka ühishääletusel välja hõigati.

Läänemaa parimate valimine

Sellel nädalal ootab aga ees meie jaoks tähtsam sündmus, kui Eesti parimate valimine. Valitakse kodumaakonna parimad! Läänemaa 2019 aasta parimad sportlased kuulutatakse välja reedel, 10.jaanuaril Kullamaa Kultuurimajas. 
Ja intriigi on üleval ka kodukamara parimate valimisel! Lõppenud aastal vahetasid meie tippsportlased treenereid, alustasid võistlemist teiste klubide eest.

Lisaks on Läänemaa kokkukuivamine seadnud kandideerimisel mõnelegi möödundu aastatel hea tulemuse saanud sportlastele. Mõni sportlane aga üritab valituks saada kohe mitmes maakonnas. See kõik on treenerite ja spordiklubidega suheldes loonud paraja küsimusterägastiku. Tõik, et see kõiki puudutab, tähendab et meie sportlased on meile kõigile tähtsad ja parimate valimine on väga oluline. Tähtis, et see oleks aus ja reeglitele vastav. Tähtsaim on aga just see, et meil on kellede hulgast valida, sest nominente on piisavalt ja nendega on kaasas ka väga palju häid tulemusi.

Aasta parimad valib spordiklubide ettepanekul Spordiliit Läänela juhatus. Rahvahääletusel saab aga iga spordisõber oma lemmiku rahvalemmiku tiitlile aidata kuni 9.jaanuarini.

Aasta naissportlase valimisel on nominatsioonis kuus sportlast. Kolm neist on vehklejad, lisaks jalgpallur, vibusportlane ja tennisist. Tulemuste reastamine parimate valimistel algab alati Olümpiamängudega, siis maailmameistrivõistlustega, kuni Eesti meistivõistluste medaliteni välja. Ühtegi tiitlivõistluste medalit Läänemaale naised 2019 aastal ei toonud.

Selles osas ei tohiks olla konkurenti Katrina Lehisele, kes sai Budapesti maailmameistrivõistlustel individuaalselt 13.koha, naiskondlikult tuli kuues koht. Ta võitis Eesti naiskonna koosseisu Havanna MK-etapi ja tuli üliraskest seisust finaalis Erika Kirpu vastu kevadel Haapsalus ka Eesti meistriks. Samas on Katrina Lehis tänaseks päevaks Läänemaalt lahkunud ja oma kasvatajaklubi En Garde vehlemisklubi vahetanud pealinna klubi vastu. Kas see saab parima valimisel otsustavaks?!..Kuid kõik paremad tulemused tulid möödunud aastal 2018 aasta Euroopa meistrile siiski Läänemaa sporltasena.

Või on parima naissportlase tiitlit väärt hoopis Nelli Differt. Kindlasti on tegemist vehklejaga, kes koduses hirmkõvas konkurentsis kõige enam tõusnud. Hetkel hoiab ta koduses pingereas naiste edetabelis esikohta. 2019 aastal võttis ta Eesti karikavõidu, võitis satelliitturniiri Splitis ja tuli 16 hulka ka maailmakarikaetapil Hiinas.

Kolmas vehkleja Kristina Kuusk on võitnud mitu poodimikohta Eesti meistri ja karikavõistlustel. Lisaks on ta Barcelona MK-etapi individuaalne pronks ja Havanna MK-etapi naiskondlik võitja. Veel võitis ta nagu Lehiski maailmameistrivõistlustel Eesti naikonnaga kuuenda koha. Kristina on sportlane, kes saanud parima võitu maitsta ka Saaremaal. Kas kahes maakonnas kandideerimine on õige, seda peavad otsustama just need, kellele see volitus antud! Samas esindab ta Läänemaa klubi ja kõik peaks justkui korras olema?!

Kuhugi ei ole kadunud ka meie Kaia Kanepi. Möödunud aastal tõusis ta taas WTA edetabelis esisaja hulka ja võttis Tšehhis oma karjääri 15 ITF turniirivõidu. Kas sellest aga praegu Austraalia lahtisteks meistrivõiatlusteks vallmistuvale tennisistile vehklejate vastu piisab?

Balti meistriks ja Eesti meistriks tulnud vibulaskja Reena Pärnat ja Eesti meistrivõistlustel teiseks tulnud jalgpallur Ulrika Tülp on sportlased, kes oma tublide tulemustega samuti silma paistnud.

Meeste parimate reas on valikus viis atleeti. Seda on küll vähevõitu, kuid esikoha konkurents tõotab tulla tõsine.

Vehkleja Sten Priinits oli täiskasvanute tiitlivõistluste medalile kõige lähemal. Ta kuulus Düsseldorfi Euroopa meistrivõistlustel neljanda koha võitnud Eesti meeskonda. Lisaks veel MK-sarja kuuluvate B-kategooria kolme turniiri esikolmikusse jõudmine, neist võit Stockholmis. Veel võitis ta 2019 aasta Eesti karikavõistlused ja tuli Eesti meistrivõistlustel pronksmedalile! Samuti tuli ta maailmameistrivõistlustel 32 hulka!

Kõvat konkurentsi pakub meie esivehklejale sumomaadleja Keiro Raudkats. Temale kuulus 2019 aastal U23 Euroopa meistrivõistluste III koht ja Euroopa täiskasvanute meistrivõistluste 5.koht. 

Kuidas valikus kahe sportlase tulemused lõpuks otsustajate silmis saavad, näitab juba laupäev.

Teine epeevehlkeja Peeter Turnau jõudis poodiumile nii Eesti meistrivõistlustel, kui ka karikavõistlustel. Lisaks tuli Oslo maailma karika satelliitetapilt III koht.
Siim Peetris süstaslaalomis ja Märt Oona sportvibus on ka medalistid Eesti meistrivõistlustel. Esimene hõbemedaliga ja teine kullaga sisemeistrivõistlustel

Austustäratav valik on seeniorsportlaste hulgas.

Nii Juhan Lukk, Verner Friberg, kui ka Fred Vali ja Heikki Sool on omal alal silmapaistvad tegijad.

Juhan Lukk tuli talitriatlonis nii Euroopa, kui Maailmameistriks!. Fred Vali tõukab aga veel 43 aastaselt kõigi noorematega võrdselt Eesti paremikus kuuli. Ta on 2019 aasta Eesti neljas mees ja maailmas omavanuste kolmas!

Võistkondi on nominatsioonis kahjuks kõigest kolm!

Eesti meistriks tulid En Garde klubi vehkemisnaised-Katrina Nelis, Kristina Kuusk, Nelli Differt. 

Euroopa Meistriks aga Jaht Matilda 4 meeskond- Arne Veske, Joachim Aschenbrenner, Koit Pauts, Aso Koris, Joonas Kiisler, Maarjus Leppik, Taavi Eller, Andrus Luht, Matteo Ivaldi.

Läänemaa Jalgpalliklubi kolmanda nominendina tõusis aga tulevaks jalgpallihooajaks Esiliiga B-tasemele.

Aasta parima noore sportlase nominatsioonis on neide ja noormehi kokku 15. Sport noorte hulgas on endiselt tulemuslik. Meil on erinevate alade Eesti meistreid, Euroopa meistrivõistluste esikaheksa omanikke, Euroopa karikavõistluste etappide võitjaid, kui ka esikolmikusse jõudnuid. Lisaks Põhjamaade meistreid. 
Neidudest on valikus näiteks nii vehklejad Carmen-Lii Targamaa, Madli Palk, Svetlana Trynova, kui Anneli Proosväli. Kergejõustiklased Emma-Kathrina Hein, kui Maily Märss.

Noormeestest kergejõustiklane Kevin Sakson, kardisportlane Robin Särg. Kui ka taas tublid vehkeljad, näituseks Tony Sepp, või Oliver Laasik. 

Aastaid on välja toodud ka meie parimaid harrastussportlasi. 

Sellel korral on märgatud jalgarattaspordiga tegelevaid Rünno Raadlat ja Mikk Bauerit. Meesterahvastele pakub konkurentsi tubli naisrallisõitja Cärolyn Soidla.

Kõik spordisõbrad saavd oma hääle anda Sprdiliit Läänela kodulehel kuni 9. jaanuarini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kaie
4 aastat tagasi

Miks on nii väike pilt sellest supermehest ?

Seletage
4 aastat tagasi

lahti, kuidas LJK esiliiga-B koha lunastas??? Mängudega seda kohta ei saavutatud. Kes kõrgemalt loobus?

Täpsustan
4 aastat tagasi
Reply to  Seletage

LJK esindusvõistkond tõusis eelkõige läbi oma sportlike tulemuste. Täpsem info EJL teates.
http://jalgpall.ee/voistlused/uudised/jalgpalliliit-kinnitas-tippliigade-koosseisu-uueks-hooajaks-n16812

Martin
4 aastat tagasi
Reply to  Täpsustan

Loll jutt. Esiliiga B’sse tõusti Pohlaku armust, mitte tänu sportlikele tulemustele. Üleminekumängud ju kaotati. Tore, et nii läks aga jalad tasuks siiski maa peal hoida, mitte pilvedes hõljuda.

Teadmiseks
4 aastat tagasi
Reply to  Martin

Alati on loobujaid, ka tipptasemel. Näiteks FC Infonet peale 2016 aastal Eesti meistriks tulekut. Kui keegi astub ülevalt poolt kõrvale, siis alumisetes liigades läheb kõik nihkesse, madalamate liigade tiimid liiguvad, sõltuvalt mitu loobujat on, selle võrra üles poole.

Seletage
4 aastat tagasi
Reply to  Täpsustan

Siis nii kirjutagegi, et Sillamäel pole pappi. MONEY TALKS, mitte sportlik tulemus!

Täpsustan
4 aastat tagasi
Reply to  Seletage

Kui ei oleks oma 2.liiga lõuna/lääne piirkonnas kolmandat kohta välja mängitud, poleks ka tõusmise võimalust tekkinud. Selles mõttes ikkagi ka sportlik tulemus mängus.