Aasta sportlased on Kelli Sildaru ja Magnus Kirt

Lääne Elu

info@le.ee

Aastab meessportlane Magnus Kirt. Foto: Raigo Pajula / Eesti Olümpiakomitee

Aastab meessportlane Magnus Kirt. Foto: Raigo Pajula / Eesti Olümpiakomitee

Täna õhtul toimunud suurejoonelisel auhinnagalal „Spordiaasta Tähed 2019“, kuulutati välja Eesti aasta meessportlane, naissportlane, võistkond, treener ja noorsportlane.

Kelly Sildaru – aasta naissportlane ja aasta noorsportlane.
Foto: Raigo Pajula / Eesti Olümpiakomitee

Freestyle-suusataja Kelly Sildaru, kes mullu rennisõidus maailmameistriks krooniti, sai kaks auhiinda: ta valiti nii aasta noorsportlaseks (neljandat korda) ja aasta naissportlaseks.

“Olen teile kõigile väga tänulik, et mulle kaasa elate, isegi siis, kui mul väga hästi ei lähe – õnneks seda liiga tihti ei ole juhtunud. Suur suur aitäh kõikidele mu toetajatele, lähedastele ja siinolijatele,” ütles Sildaru ja lisas, et eelmine hooaeg oli tema küige raskem, kuid samas kõige edukam.

Teised nominendid aasta naissportlase auhinnale olid tänavu naiste maailma edetabelis Eesti seni kõrgeimale, 14. kohale kerkinud tennisist Anett Kontaveit, MM-il pronksi võitnud maadleja Epp Mäe ja Euroopa parimaks naismängijaks valitud disc-golfar Kristin Tattar, kes võitis nii Kanada kui ka USA meistrivõistlused ning tuli MM-ilt tagasi 6. kohaga.

Aasta parimaks meessportlaseks aastal 2019 valiti MM-hõbe ja odaviskes Eesti rekordi üle 90 meetri joone nihutanud Magnus Kirt, kes pälvis selle tiitli teist aastat järjest.

Magnus Kirt ütles, et on väga suur au jälle Kristjanit käes hoida. „On olnud väga huvitav aasta – on olnud rõõmu, eesmärkide täitumist, hetki, mis toovad tagasi kahe jalaga maa peale ja panevad ka väikeseid asju uuesti väärtustama. Tahaksin anda au ka nominentidele ja teistele Eesti sportlastele, sest erinevatel ajahetkedel on kõik pakkunud põhjust uhkust tunda, et oled eestlane. Minu taga on tiim, kes on tohutult panustanud minu tegemistesse ning see näitab ka tiimi tähtsust ja ühtekuuluvustunde olulisust nii spordis kui ka muudel aladel. Sport on minu jaoks kui magus sosin kõrvus, mis paneb südame tuksuma. Kindlasti pole ma õpikunäide sportlasena, aga olen näide, et ei endale ega teistele ei saa panna ette piire,“ ütles Kirt tänukõnes.

Kirt tegi särava hooaja, kuhu kuulusid maailmameistrivõistluste hõbemedal, Teemantliiga võit ning uus Eesti rekord 90,61.

Teised nominendid aasta meessportlase auhinnale olid maadleja Heiki Nabi, kümnevõistleja Maicel Uibo ning rallisõitja Ott Tänak. Nabi võitis maailmameistrivõistlustelt kreeka-rooma maadluses pronksmedali. Tänak võitis kuus MM-etappi ning tuli esimese eestlasena autoralli maailmameistriks ning Uibo teenis isikliku rekordiga 8604 punkti MM-hõbemedali ja lõpetas kümnevõistluse aasta maailma hooaja edetabeli kolmanda mehena.

Aasta treeneriteks valiti Magnus Kirdi abilised Indrek Tustit ja Marek Vister! Auhinna andis üle korvpallilegend Jaak Salumets.

Marek Visteri sõnul on Kristjani nominent olla ja sealjuures valituks osutuda suur au. „See kõik on võimalik tänu Magnuse tööeetikale ja heale realiseerimisele. Tema professionaalne suhtumine sporti võiks olla eeskujuks kõigile neile, kes soovivad olla kõrgemas konkurentsis. See vankumatu sõprus, kogemus, õppetunnid ja emotsioonid on kindlasti pingutamist väärt. Mul on väga hea meel ja olen tänulik selle üle, et Magnuse ümber on tiim, kes annab oma panuse selle nimel, et sportlane saaks realiseerida maksimaalset säravat tulemust. Sügav kummardus kõigile nominentidele, sportlastele, treeneritele ja eriti neile treeneritele, kes on Magnusest voolinud selle atleedi, kes ta täna on. Isa Peeter Kirdi elupõhimõtete järgi oma sporditeed alustades ning tema treenerid Urmas Uhtjärv, Raimond Luts, Toomas Merila ja Risto Mätas on kõik Magnusele olulise jälje jätnud. Meil on Indrekuga vedanud, et oleme saanud jätkata nende hästi tehtud tööd. Aga palju on veel minna, jätkame tööd. Aitäh ja head olümpiaaastat!“

Nominendid Aasta treener 2019 auhinnale olid veel Eesti võrkpallinaiskonna treener Andrei Ojamets, kergejõustiklaste-mitmevõistlejate Maicel Uibo ja Johannes Ermi treener Petros Kyprianou ning freestyle-suusataja Kelly Sildaru treener Tõnis Sildaru.

Lõppenud aasta parimaks võistkonnaks nimetati Eestile ajaloo esimese autoralli MM-tiitli toonud Ott Tänak ja Martin Järveoja.

Tänak ja Järveoja võitsid kuus MM-etappi ning tulid esimeste eestlastena autoralli maailmameistriks.

Nominendid auhinnale olid veel Eesti naiste võrkpallikoondis, kes võitis Euroopa meistrivõistluste valikturniiril oma alagrupi ning pääses EM-finaaliturniirile, kusjuures olümpiaprogrammi kuuluvatel pallimängualadel pole ükski teine Eesti koondnaiskond varasemalt suurturniirile pääsenud; EM-finaalturniiril juba viiendat korda mänginud Eesti võrkpallimeeskond ning maailma tippu kuuluv kurlingu segapaar Marie Turmann – Harri Lill, kes teenisid 2019. aastal MM-il 5. koha ja MK üldarvestuses 7. koha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Autorile
4 aastat tagasi

Sama nagu saalitäis terveid jätsid oma tagumikud toolidesse kui lavale tuli kätetu ja ühe jalaga parasportlane ei võtnud sa parasportlasi märgata oma üllitises. LE oma tuntud d asemel