Jaanuaris pole püsivat talveilma loota

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

lmateenistus lubab lörtsi ja vihma. Foto: Urmas Lauri

lmateenistus lubab lörtsi ja vihma. Foto: Urmas Lauri

Paukuvat pakast pole oodata ka jaanuaris ja keskmine õhutemperatuur peaks kujunema normist kõrgemaks, prognoosib riigi ilmateenistus. Kuu esimene pool kulgeb valdavalt plusskraadidega, eejärel ilm pisut külmeneb.

Kuu esimesel poolel liiguvad madalrõhualad Atlandilt üksteise järel Norra merele ja edasi üle Skandinaavia põhjatipu kirdesse. Meile saabub lääne- ja edelavoolus soojemat õhku. Nii on õhutemperatuur valdavalt plusspoolel ja langeb vaid lühiajaliselt öösiti, kui Lääne-Euroopast ulatub Eesti kohale kõrgrõhuhari, nullist madalamale.  Vihma- ja lörtsisajused ilmad (ajuti sajab ka lund) vahelduvad kuivematega.

Kuu keskpaiku õhutemperatuur aeglaselt langeb ning ilmad muutuvad talvisemaks, kuid õhutemperatuuri kõver jääb enamasti pikaajalise keskmise tasemele ja vaid üksikutel päevadel kuu viimases kolmandikus langeb sellest madalamale.

Kuu teises pooles sajab vähem, aga siis peamiselt lund ja lörtsi, kuu lõpus ka vihma.

Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normist kõrgem (norm -5,2..-0,7°C).  Sademeid on normi piires (norm 37..62 mm).

Prognoosi algandmete muutumisel, korrigeeritakse ka jooksva kuu prognoosi.

NB! Kuuprognoosi koostamisel lähtutakse klimaatilistest näitajatest (st vaatlusandmete pikaajalised keskmised) ja nende analüüsi tulemusel leitud analoogaastate ilmaprotsessidest aga ka ilmamudelite prognoosidest. Kahjuks erinevate mudelite üksikarvutuste usaldusväärsus langeb, mida kaugemale ette prognoos tehakse, juba 7 päeva kauguse prognoosi tulemused võivad suuresti varieeruda. Seega ei saa kuuprognoosi koostamisel alati täie kindlusega ilmamudelite arvutustele toetuda ning soovitame jälgida lühiajalisi prognoose oma tegevuste planeerimiseks.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments