Elektri hind langes sooja ja tuulise ilmaga rekordmadalale

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kõrgepingeliinid Lihulas. Foto: Urmas Lauri
Börsihind, 3. jaanuar 2020.

Ööl vastu tänast langes elektri hind Eestis väga madalale, kella 3 ja 4 vahel oli megavatt-tunni hind vaid 14 senti. Ka päevane elektri hind on viimastel päevadel olnud madalamal kui tavapäraselt. Põhjuseks on nii soojad ilmad kui ka madal elektritarbimine, kuid ka ülepakkumine elektriturul, vahendas ERRi uudisteportaal.

Alates 29. detsembrist langes päeva keskmine elektri börsihind Põhjamaade elektribörsi Nord Pool andmetel Eesti piirkonnas alla 30 euro megavatt-tunni (MWh) kohta ehk alla kolme sendi kilovatt-tunni kohta. Võrdluseks võib tuua, et alles 23. detsembril oli börsihind üle 40 euro MWh kohta, mullu jõuludel aga ulatus üle 50 euro MWh kohta.

Kõige madalamale (päeva keskmine 24,01 eurot MWh) langes hind börsil reedel. Ööl vastu reedet käis hind null euro lähedal.

Eesti Energia energiakaubanduse juht Eero Sirendi sõnul on madala hinna põhjuseid mitu. “Näeme elektriturul ülepakkumist, mida soodustab väga kõrge tuuleelektri toodang, sooja õhutemperatuuri tõttu madal elektritarbimine ja kõrge import kolmandatest riikidest tingituna sealsetest puhkepäevadest,” ütles ta.

Tugev, kohati lausa tormiks paisuv tuul Põhja-Euroopas tähendab seda, et ka tuuleenergia toodang on kõrge ning avaldab oma mõju elektri hinnale.

Lisaks tuuleenergiale on praegu tavapäratult kõrge ka hüdroenergia toodang. “Sooja ja sademerohke ilma tõttu on tõusnud reservuaaride tase ja nii suurenes hüdroenergia toodang nii Põhjamaades kui Lätis, kus hüdrotoodang ulatub 1000 megavatini, mida võib juba klassifitseerida suurvee ajaks, mis ei ole selleks ajaks kohane,” selgitas Sirendi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments