Kersti Kaljulaid: saame rahvana kasvada, kui oskame vastandites näha väärtust

Lääne Elu

info@le.ee

President Kersti Kaljulaid. Foto: Arvo Tarmula
President Kersti Kaljulaid. Foto: Arvo Tarmula

Kallis Eesti rahvas!

Tänavu oli muuhulgas aasta, mil muna õpetas kana. Ka siin Eestis.

Ajast aega on seda Eestimaal halvaks tooniks peetud, kui muna end kanast targemaks peab. Aga midagi pole teha – aasta lõpuks tõestasid munad ühe rahvusvaheliselt lugupeetud mõõdikuga, mille nimetus teatud vildakat torni tähistab, et nad targad ja järjest targemad ongi. Peaaegu maailma kõige targemad ja seda sugugi mitte ülekantud tähenduses.

Need meie noored, kes on sündinud 21. sajandi Eestis, kasvanud rahvusvahelises keskkonnas – sest iga tänane väike inimene üleilmastub niipea, kui ta saab oma esimese internetikogemuse – ja kes vahetavad mõtteid eakaaslastega kogu maailmas, on lugupidamist väärivalt targad, julged ja söakad.

Eesti noortel on oskus olla maailmakodanikud, kes suudavad samas olla enesekindlalt eestlased. Oskus olla rahvusvaheline ja samal ajal laulupeoline.

Aga ju vist on ajaloo kiire ja järjest kiirem kulg meid sinna viimaski, et ainult noored, kellel loomuomaselt on oskus – ja ka julgus – tulevikku usaldada, oodata ja mitte peljata, selles kiires tempos ennast mugavalt tunnevad.

Pean tunnistama, et ei ma ise ega mu põlvkonnakaaslased ehk sama optimistlikud ei ole. Ja eks ole seegi ühiskonna tasakaalu jaoks tarvilik. Alalhoidlikkuse ja tormakuse dialoogist saab sündida parim tulevik, kus kõigile on ruumi.

Vanad ja noored pole muidugi ainus võimalik viis ühiskonda kaheks jagada. Oleme harjunud jagama ja sel baasil pigem vastanduma. Aga sel vastandite kirjeldamisel on ühiskonna jaoks olemas tõeline sisuline väärtus. Väärtus sünnib siis, kui oskame näha vastandeid niipidi, et need teineteist alati täiendavad. Kuulumine ühte või teise gruppi ei tee meist ju vastalisi. Erinevad huvid, erinev suhtumine olevikku või tulevikku on alati väärtus. Rahulik dialoog võib kesta kümnendeid, enne kui annab päriselt tulemuse – näiteks vene laste suure tungi eestikeelsetesse koolidesse Ida-Virumaal on elav tõestus sellisest pikast protsessist.

Rahulik dialoog tehnoloogiausku ja pigem rahvusvahelist väärtustava seltskonna ja traditsioonide hoidmisse enam panustava seltskonna vahel on andnud meile meie tänase Eesti. Ühtede perspektiiv on teha meid järjest jõukamaks, teistel on oskus anda ja hoida meile alles seda, mis teeb meid õnnelikuks – rohelist ja maitsvat ja kindakirjalist Eestit. Kumbki pool ei kujutaks Eestit ette teiseta.

Isegi kirglik arutelu Eesti metsast tagab selle, et päriselt otsustades püsime pikas vaates tõenäoliselt kenasti keskteel – kumbki arvamus ei lase sõita kummastki servast päris kraavi. Või vaidlused selle üle, kas tuulest saaks kujuneda Eesti uus põlevkivi. Või nuputamine, kuidas järjest kasvavate palkade tingimustes täita vabad töökohad, et majandus edasi kasvaks.

Selline, mu sõbrad, ongi tegelikult see hea Eesti elu. Rahuajal, majanduslikult edenevad riigis, kus on ruumi mõelda nooruslikult idealistlikult ja vanaldasa tasakaalukalt, on tulevik alati nende lähenemiste summa. Küllap annab ajalugu meile ka järgmisel aastal ruumi riigina ja rahvana kasvada, kui oskame vastandites ja erisustes näha väärtust, olgu see kodus või kaugemal.

Head uut aastat, kallis Eesti!

15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu toomas
2 aastat tagasi

Pole uut siin taeva all midagi.60 aastat tagasi käis elu samamoodi olid jõulud kes käis kirikus kes viskas niisama viina,uusaasta tuli küll väiksema paugutamisega aga pauku tehti küll.Lauad olid lookas praadide,verivorstide ja muude hõrgutiste all jne.
Kantslist aga pidasid jutlusi partei genossed kes viina viskamist nagu ka tänane president ei seganud !
Ainult sellel ajal ei olnud niisugust vihkamist,ärapanemist jne.sest asjad olid seatud nii,et igal suurel ülemusel oli veel suurem ja see tegi madalama astme ametimehe ettevaatlikuks.Kuid nüüd võta vastu lolle otsuseid.aja plära,mõnita ja mölise palju tahad – vastutust ei mingit !

Leenu
2 aastat tagasi

Kübe on vist ekreniitide erakonda vahepeal astunud.

Ekre valija
2 aastat tagasi
Reply to  Leenu

Iga endast lugupidav nn ekreniit ei vaadanud presidendi tervitust! Siit voib järeldada, et see Kube vaevalt ekreniitide hulgas on, sest kuulas tervitust

nonii
2 aastat tagasi

See väike vastandite teema sissetoomine viitab siiski juba mõistlikkuse teele asumist, ilmselt on aru saanud et on liiale läinud. Hea märk.

Hellat
2 aastat tagasi
Reply to  nonii

Vaevalt

Arvaja
2 aastat tagasi
Reply to  nonii
Midagi
2 aastat tagasi

on tösiselt viltu.

K.S
2 aastat tagasi

Mõtetu pläma, mida oligi oodata….

juss
2 aastat tagasi
Reply to  K.S

Kui sinusugune harimatu aru ei saa, siis kahju, aga head uut aastat ikkagi!

Veebe
2 aastat tagasi
Reply to  juss

Mis sõimate siin inimesi!? Presidendi jutt oligi ju pläma, mis siin haridusega pistmist on? Õnneks on väga suur tõenäosus, et president varsti vahetub Eestimaa sõbralikuma vastu

nonii
2 aastat tagasi
Reply to  Veebe

Lihtsam on siiski leppida ja kohaneda olemasolevaga, sest uus on tavaliselt hullem.

juss
2 aastat tagasi
Reply to  Veebe

Ma pidasin kooliharidust silmas!

K.S
2 aastat tagasi
Reply to  juss

Sulle, lugupeetud Haritlane, sama: Head Uut Aastat!

kübe.
2 aastat tagasi

Ei noh kaine peaga selliste helgete mõtete peale küll ei tule, minu küsimus on see mis seemneid tädi sööb. Peaks äkki endale ka tellima. äkki saab ka sädeme silma. Nu me proovisime ka ükskord viina ja õlut omavahel vastandada kurjam kui käppelt kammis ikka sassi järgmine päev oli mega pohmell.

anna abi
2 aastat tagasi

Vastandites väärstuse nägemine viib rahva vaimse kodusõjani kus petmine vägistamise saab normiks ja ainus õigus, mis kehtib on tugevama õigus mitte terve mõistus. Meid niigi vähe nüüd akkame veel vastandusmise kaudu püha tõde otsima – tule taevas appi.