Linnamäe meediaimpeeriumi mõjud: ka Eesti filmid ei pruugi enam vabalevisse jõuda

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Margus Linnamäe Tallinnas kohtumaja ees 2012. aastal. Avalikkuse eest varju hoidvast ettevõtjast pole palju fotosid. Andras Kralla / Äripäev / Scanpix
Margus Linnamäe Tallinnas kohtumaja ees 2012. aastal. Avalikkuse eest varju hoidvast ettevõtjast pole palju fotosid. Andras Kralla / Äripäev / Scanpix

Suurärimees Margus Linnamäe on telemaastikul Eesti filmide hankimisega tekitamas parajat peavalu Kanal 2 konkureerivatele telekanalitele. Ka riigitoetuste najal toodetud filmidest ei pruugi isegi ETV enam kaadritki levitada, kirjutab Ärileht.

Senimaani on filmide levitamine toimunud konsensuslikult ja sõbralikult: näitamisõigused jagatakse eraldi kinokettidele, telekanalitele ja kaablioperaatoritele. Keegi ainuõigust ei saanud, telekanalid konkureerivad omavahel, kaablioperaatorid omavahel. Levitajad on täitnud kamba peale filmi tootmise eelarve, vahest ehk ülegi ja kõik saavad oma osa levitamisest.

Tänaseks on aga tekkinud olukord, kus Linnamäele kuuluv Apollo kinokett ostab suure hinna eest kinos levitamise õiguse, aga teeb sellega ka üheseltmõistetavaks, et televoorus saagu levitajaks Linnamäele kuuluv Kanal 2. Ei mingit ETV-d, ei mingit TV3e.

ERR-i nõukogu liige Rein Veidemann peab olukorra suurimaks probleemiks just seda, et skeem kehtib tõrgeteta ka riigi finantseeritavate filmide puhul.

Loe pikemalt Ärilehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
süsimust iroonia
4 aastat tagasi

väga hea. märkimisväärne osa eesti filmidest on nii masendavalt halvad, et hea oleks, kui neid üldse kusagil ei näidataks!

Leenu
4 aastat tagasi

Nii palju siis ausast konkurentsist.Üks seltsimees laiab oma rahadega igal pool.