Linnamäe loobub apteekidest ja esitab riigile kahjunõude

BNS

Haapsalu kaubamaja apteek ei vasta aprillis jõustuva seaduse nõuetele, kuid selle omanik Tiiu Vaha lubas omandipaberid korda ajada. Urmas Lauri
Haapsalu kaubamaja apteek juba kuulub proviisorile. Urmas Lauri

Magnum kontserni omanik Margus Linnamäe annab apteegireformi jõustudes Apotheka nime kandvad Terve Pere Apteek OÜ apteegid ettevõttes praegu töötavatele proviisoritele, samal ajal esitatakse Eesti riigile sundvõõrandamise eest kahjunõue, mille suuruse välja selgitamisega tegelevad eksperdid. Haapsalu Apotheka kaubamärki kandvad apteegid juba kuuluvad proviisorile.

„Olen äärmiselt pettunud, et Eesti riik on asunud likvideerima vaba ettevõtlust ning läbi viima vastutustundetut eksperimenti rahva tervisega. Viis aastat tagasi võeti vastu seadus, mis näeb ette apteekide enamusosaluse kuulumise ainult proviisoritele. Kuid vaatamata sellele, ei ole riik suutnud üleminekuperioodi sisustada moel, mis tagaks õiglase kompensatsiooni tänastele apteegiomanikele. Eesti ajaloos on tegemist pretsedenditu olukorraga, kus ettevõtjaid sunnitakse oma ettevõtetest loobuma. Mitte kellelgi ei saa meie riigis enam olla garantiid omandi puutumatusele,” märkis Linnamäe reede hommikul pressiavalduses.

„Kahjuks ei ole sotsiaalministeerium täitnud turuosaliste ootusi reformi rakendusmeetmete väljatöötamisel. Juba seaduse vastu võtmisel oli selge, et proviisorid ei suuda ilma riiklike garantiide ning abiprogrammideta apteeke tänaste omanike käest õiglase hinna eest omandada. Kujunenud situatsioonis, kus sadu apteeke ootab ees mass-sulgemine, puuduvad riigil analüüsid ja plaanid kriisi ära hoidmiseks. Kahetsusväärselt on riik tekitanud patsientidele olukorra, kus ravimite kättesaadavus ja apteegiteenus on vähem kui kahe kuu pärast katkemisohus,” märkis Linnamäe.

„Suuresti tänu ketiapteekide eestvedamisele on meil täna kaasaegsed apteegid ning kvaliteetne teenus, mida apteegi külastajad iseenesestmõistetavaks peavad. Ka Kantar Emori uuring kinnitas, et Eesti apteegiturg töötab väga hästi ja inimeste rahulolu teenusega on kõrge. Seda hämmastavam on sotsiaalministeeriumi järjekindel soov reform jõustada, olenemata sellest, et sellise radikaalse muutuse järele puudub igasugune vajadus ning nagu tänaseks on selgunud, pole seda ka praktiliselt võimalik läbi omandi võõrandamise teostada,” ütles Linnamäe.

„Kujunenud olukorras, kus reformi jõustumiseni on jäänud vähem kui kaks kuud ning apteeke müüa pole võimalik, otsustasin anda apteegid üle ettevõttes praegu töötavatele proviisoritele. Patsiendid ei pea apteegireformi tõttu kannatama, kuid riik peab ettevõtjatele kompenseerima apteekide õiglase hinna,” märkis Linnamäe.

„Kuigi vähem kui kaks kuud enne apteegireformi jõustumist toimub poliitikute seas jätkuvalt näiline arutelu, kas apteegireformi on vaja või mitte, ei ole minus usku, et reformi soovitakse ka tegelikult peatada. Seetõttu tegin põhimõttelise otsuse anda apteegid üle oma tänastele apteekritele, kelle kogemused annavad kindlust, et apteegiteenust osutatakse ja arendatakse samasuguste kõrgete standardite järgi nagu seda seni on tehtud. Need apteekrid võtavad vastutuse selle eest, et ravimite kättesaadavus oleks Eesti inimestele tagatud ka apteegireformi jõustudes,” ütles Linnamäe avalduses.

„Olen oma ettevõtet ehitanud üle 25 aasta ja on selge, et sellel on oma väärtus ja hind. Põhiseadus näeb sundvõõrandamise puhuks ette kohese ja õiglase hüvitise. Riik peab tekitatud kahju ettevõtjatele kinni maksma,” lisas Linnamäe.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kuglimugli
4 aastat tagasi

No siis peaks Linnamäe teenitud kasumi ka tagasi maksma … riigile

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  kuglimugli

?. Kommunist olete või? Vot mina kommuniste ei salli üldse. Kõik enda kasvatatud lehmad ja hobused pead riigile andma. Ei meeldi selline asi üldse!

Mina.
4 aastat tagasi

On aga jultunud see SELTSIMEES Linnamäe, raha veel vähe vist.

Jah
4 aastat tagasi
Reply to  Mina.

On jah, krt nõuab enda äravõetud omandi eest veel kahjutasu. Krt võtaks, selline inimene kommunistlikku maailma ei sobi mitte!!

Mida
4 aastat tagasi

Olen äärmiselt pettunud, et leidub palju inimesi, kes peavad tervishoidu vaba ettevõtluse osaks.

elu eest
4 aastat tagasi
Reply to  Mida

ja oleks veel normaasuse piires, aga EI. Ma ei mõtle siinkohal üksnes Eesti näidet vaid laiemalt ravimiärist. Milliseid ulmekõrgusi on võtnud haigete erakorralised ravid. Küüniline.

pudrujakapsad
4 aastat tagasi

Kõik see 25 aastat on Eesti elanikke päris korralikult lüpstud. Kuidas muidu saavad hinnad Marja- Järveotsa- ja Paekivi apteeke omavas ketis olla 10 – 15% odavamad?

apteegiref
4 aastat tagasi
Reply to  pudrujakapsad

Mis kahjutasu hr.linnamäel vaja, kas rikkust muidu vähe. Olge inimeste suhtes mõistvam , Me oleme ostnud kümneid aastaid ülemäära kallite hindadega apteekidest,sest pole ju muid valikuid. Äri ajab vahel peast hulluks, seda ennegi ette tulnud.