Loorensi juhitud lihafirma võttis vastu ebaseaduslikud veised

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Indrek Loorens (paremal) juhib UP Investi lihatööstuseid - Linnamäe lihatööstust ja Liivimaa Lihasaaduste Wabrikut. Arvo Tarmula
Indrek Loorens (paremal) juhib UP Investi lihatööstuseid – Linnamäe lihatööstust ja Liivimaa Lihasaaduste Wabrikut. Arvo Tarmula

Indrek Loorensi juhitud Liivimaa Lihasaaduste Wabrikusse toodi Lätist 11 ebaseaduslikult tapetud ja teadmata päritoluga veist, kirjutab Eesti Ekspress.

Kolmapäeva, 16. oktoobri õhtupoolikul saabus Põlvamaal asuvasse Ahja lihafirmasse ebatavaline saadetis.

Tavaliselt tuuakse veised sinna tapamajast rümpade ehk töödeldud lihakeredena. Tehasesse jõudes on rümbad alati nahata ning peade ja sõrgadeta. Seekord tõstsid vene keelt kõnelenud mehed kaubikult maha neli looma. Need loomad olid aga veel naha, peade ja sõrgadega.
Veiste kõrid olid noaga läbi lõigatud, justkui olnuks tegemist koduse hädatapmisega või jahil kütitud ulukitega.
Sisikonnad olid loomadel välja võetud, kuid rohmakalt: näiteks udarad olid pooleks lõigatud. Enda tarbeks tapmise puhul talunikud tavaliselt loomadega nii robustselt ringi ei käi.

Lihaettevõtetel ei luba aga Euroopa Liidu reeglid kodus tapetud loomi vastu võtta.

Tehase töötajad said hommikul käsu hakata loomi kiirkorras töötlema. Neile olla väidetud, et „kõrgemalt poolt on kõik kokku lepitud“. Esialgu läkski töö lahti, kuni tuli Rait Persidski (Ahja tehase juht, korjustepõletamise vabriku Vireen endine pealik) ja pani käe ette. Ta käskis loomade lõikumine kohemaid lõpetada ja lihakered tehasest minema viia. Loomad laaditi Läti numbrimärkidega kaubikule tagasi.

Loorens rääkis Eesti Ekspressile, et keegi Roman või Ruslan pakkus müügiks Läti maheveiseid. Neil oli ökosertifikaat kaasas, aga kui loomad saabusid, siis selgus, et neil oli nahk seljas, pead ja sõrad küljes ning selliseid loomi ei tohi vastu võtta. „Varem pole seda juhtunud,“ ütles Loorens. „Rait Persidski (Ahja tehase juht, korjustepõletamise vabriku Vireen endine pealik) saatis nad kohe tagasi. Sõimas veel lätlastel näo täis. Kuhu need loomad viidi, me ei tea.“

Eesti Ekspress kirjutas, et Liivimaa Lihasaaduste Wabriku toodang on küll kvaliteetne ja hinnatud, aga majandustulemused nadid. Firma müügitulu kasvas mullu kuue protsendi võrra 1,95 miljoni euroni, kuid samal ajal kasvas tema kahjum üle seitsme korra, jõudes 1,7 miljoni euroni. Omakapital oli miljoni euroga miinuses.

Liivimaa Lihasaaduste Wabriku omanikuks on suurärimees Margus Linnamäe investeerimisfirma UP Invest . Selle aasta 16. septembril tuli teade, et UP Invest ostab ära üle 30aastase ajalooga Linnamäe lihatööstuse. Seni viimast juhtinud Loorensist sai mõlema ettevõtte juht. Tema ülesanne on Ahjal asuv lihatööstus jälle kasumisse viia.

Loe pikemalt Eesti Ekspressist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rei
4 aastat tagasi

Ja esimese loo kirjutas kokku entise juhi tütar. Ja kuidas nende enda loomad sinna läksid ei räägi keegi. Puhas laimu kambanja.

Euro
4 aastat tagasi

Liit (ebaseaduslik selline) on paljude sigaduste taga. Eestis on aga orjameelsus ja kadedus diagnoosiks.

Leenu
4 aastat tagasi

Linnamäe, Linnamäe, Linnamäe……..

Roheline
4 aastat tagasi

Mingi veganite rünnak liha ja kalatõõstuste suunal? M.v. wool,oskar nüüd see liivimaa lihaveis…. Kes järgmiseks?

Kadi
4 aastat tagasi

Täiesti väär info pealkirjas, käsitletav kui laim!

Raul
4 aastat tagasi

Ei võtnud ju vastu. Saatis kohe tagasi. Kuidas selline pealkiri saab olla?

Majaomanik
4 aastat tagasi
Reply to  Raul

Oluline,et lihatööstus kuulub konkureeriva meediagrupi omanikule,tühja neist veistest.

Tühja
4 aastat tagasi
Reply to  Majaomanik

neist inimestestki. Toome aga ettekäändeks Brüsseli köigile lollustele.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Raul

Kui õhtul toodi ja hommikul hakati töötlema, siis ikkagi võeti vastu.