Võrgupüük läheb kalastajale poole kallimaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Nakkevõrkude kalastuskaartide nädalakaupa jagamine ei puuduta püsiasustusega väikesaarte elanikke. Foto: Urmas Lauri
Nakkevõrkude kalastuskaartide nädalakaupa jagamine ei puuduta püsiasustusega väikesaarte elanikke. Foto: Urmas Lauri

Uuest aastast antakse Läänemere nakkevõrkude kalastuskaarte nädalate kaupa, kalapüük läheb kalastuskaardi ostjale poole kallimaks. Muudatus ei puuduta püsiasustusega väikesaarte elanikke.

Võrgupüügi ööpäeva hinnaks kujuneb 1 euro, mis on täpselt sama suur, kui on harrastuspüügiõigus üheks ööpäevaks õngpüünistega püügil.

“Muudatusega vähendatakse oluliselt merele antavate kalastuskaartide puhul tekkinud ebavõrdsust, kus osad said osta kuuajalisi kalastuskaarte ja teised mitte. Teisisõnu – ühtlustasime süsteemi ja viime kalastuskaartide defitsiidi miinimumini,” selgitas keskkonnaminister Rene Kokk muudatuse vajalikkust.

Olgugi et nädalapõhise kalastusloa püügiaeg on lühem, on kogemused näidanud, et harrastajatele nädalasest püügiperioodist piisab, tõdes Kokk pressiteate vahendusel. Samuti peaks selline lähenemine vähendama vajadust taotleda kalastuskaarti pikalt ette, nii nagu see siiani defitsiidi hirmus oli.

Kuivõrd nädalase kalastuskaardi hind on 7 eurot (ühe kalendrikuu hind on 2019. aastal 13 eurot), läheb juhtudel, kui kalastaja siiski soovib võtta ühes kuus neli nädalakaarti, hind püüdja jaoks poole kallimaks. Ministri hinnangul ei saa seda liiga kalliks pidada, sest ühe võrgupüügi ööpäeva hinnaks kujuneb 1 euro, mis on täpselt sama suur, kui on harrastuspüügiõigus üheks ööpäevaks õngpüünistega püügil.

Lisaks nakkevõrgu kalastuskaartide muudatusele ootavad ees muudatused ka lõhe ja meriforelli püüdjaid. Siseveekogudes hakatakse lõhe ja meriforelli püügiks kalastuskaarte jagama jõepõhiselt.

Et kalad saaksid võimalikult pikalt rahus kudeda, kehtestatakse 2020. aasta sügiseks pikema kuderahu periood 20. oktoobrist 30. novembrini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tuule Haug
4 aastat tagasi

Kui vaadata keskmise saagi puhul selle poehinda,on kalastuskaardi hind jätkuvalt väga madal.

Hea on
4 aastat tagasi

Maksud ju ei tõuse, nagu lubab valitsus 😄