Opositsioon nõuab riigikogule valetanud minister Kingo lahkumist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kert Kingo. Foto: Riigikogu
Kert Kingo. Foto: Riigikogu

Sotsid ja reformikad nõuavad riigikogule valetanud minister viivitamatut Kingo ministriametist lahkumist.

Sotside esimehe Indrek Saare sõnul peab Eesti rahvale ja riigikogule valetanud väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo ministriametist tagasi astuma.

„Äsja sai teatavaks, et Kert Kingo valetas esmaspäeval riigikogu auväärsest kõnetoolist läbivalt ja eitas tõsiasja, et tal puudub igasugune seos Jakko Väliga. Nüüdseks on selgunud, et juba eelmisel nädalal allkirjastas Kert Kingo töölepingu, mille järgi pidi Väli asuma tööle tema nõunikuna,“ märkis Saar. Lisaks vassis Kingo ka oma eelmise nõuniku Viive Aasma asjus, tehes seda 14. oktoobril riigikogu korruptsioonivastase erikomisjonis, lisas Saar.

„Kuidagi ei ole võimalik usaldada inimest, kes sulle otse näkku valetab,” ütles Indrek Saar. Reformierakonna fraktsiooni juht Kaja Kallas sõnas, et Minister Kingo on korduvalt ja süsteemselt valetanud ja valetamine on kõige otsesemalt usalduse küsimus. Demokraatia on aga usaldusele ehitatud. Seetõttu ei sobi selline inimene ministriametisse. ”

Reformierakond, sotsiaaldemokraadid ning Raimond Kaljulaid ootavad, et Kingo paneks viivitamatult ministriameti maha. “Kui ta seda ei tee, asume me Kingo umbusaldamiseks allkirju korjama,” kuulutasid sotsid oma pressiteates.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) tunnistas, et väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo oli vastupidi varem väidetule teinud ettepaneku Jakko Väliga töölepingu sõlmimiseks ning see leping oli ka sõlmitud, vahendas Postimees.

“Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo edastas soovi töölepingu sõlmimiseks Jakko Väliga, mille tulemusena sõlmiti tööleping 18.10.2019 ministri nõuniku ametikohale asumiseks. Töölepingu sõlmimise järgselt algatati tavapärased töövood töökoha (sh arvutitöökoht), palgaarvestuse jms loomiseks ministeeriumi personaliosakonna poolt,” teatas MKM.

Seoses Jakko Väli 19. oktoobri sooviavaldusega tühistati väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri Kert Kingo poolt Jakko Väliga sõlmitud tööleping.

Töölepingu tühistamise järel peatati ja tühistati ametikoha loomisega seotud tegevused.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mina.
4 aastat tagasi

Küll EKRE varsti uue Kingo poe tagant leiab.

misasja
4 aastat tagasi
Reply to  Mina.

poe tagant!? Tehke endale kõigepealt selgeks, kes minister Kingo on ennem olnud ja millist ametit pidanud. Poe tagant see kindlasti pole.

Lääne Elu
4 aastat tagasi

Kustkohast küll EKRE suudab selliseid inimesi leida.

Agu
4 aastat tagasi

hull vale mingi töölepingu segadustega, keda kotib!? Puhutakse nii suureks jälle, hullult vihased, võiks väikest riiki koos sõbralikult edasi viia, aga nagu näha fookus on hoopis leida mingi mõtetu jama ja suureks puhuda, selle ajaga saaks aju mõelda hoopis, kuidas eestimaal elu parandada. Kole lugu eestlastega, pole harjunud vabad olema ja kodusõda veel pidamata. Ülejäänud maailm on enamuses selle juba mõni sajand tagasi ära teinud.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

Noh suva, teema lukku, astus tagasi. Peab õppima vist veel kuidas mitte vahele jääda, reffi korra minema 🙂

kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

Reffi nii lolle ei võeta. Mingi suvaline turumutt pandi ministriks. Kas keegi vastutab ka sellise jama eest?

majaomanik
4 aastat tagasi

Küll ref rabeleb,äkki tuleb e valimiste kohta midagi välja ja nüüd veel tänane otsus ühele ametnikule mitte anda teist ametiaega.

Kodanik2
4 aastat tagasi
Reply to  majaomanik

Ullikesed ja silmaklappidega EKRElased. Kui mõni teise erakonna minister oleks midagi sellist teinud oleks kohe risti löödud.
Ajupestud 🙂

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik2

Mis sa sõimad teisi, samamoodi oled sa sotsi toetaja ise ajupestud ja ullike. Ref ja sotsid oskavad peenemalt valetada lihtsalt niimoodi, et sina ullike sellest aru ei saagi.

Siim
4 aastat tagasi

Kallis Kaja, aga see ,et Siim süsteemselt valetab kui küsida temalt kümne miljoni kohta on okei?

mõngel
4 aastat tagasi

kas see klounaas juba ära ka lõppeb, keegi kuskilt kraapis välja töölevõtu lepingu kus oli kuupäev kirjas millal algab, üks mees aga suutis juba enne algust kõik ära rihtida ja nüüd jälle minister süüdi??? kaua te piidlete??

kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  mõngel

Olgu see nõunik, kes tahes, aga minister võiks oma sõnade eest ka vastutada, mitte ajada oma suust välja MÖLA, mis on selge vale.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  kodanik

mida ta valetas!? Ütles, et pole tundigi tema nõunik olnud. reaalselt polnud ka ju, ainult, et tööleping oli allakirjutatud , kuid reaalselt mingit tööd ei tehtud ju!