Haapsalu Linnahoolduse veokihanke kohtulik uurimine jõudis lõpusirgele

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Alo Lõps, tema kaitsja, advokaat Anu Toomemägi, vandeadvokaat Erki Kergandberg ja Riho Lepp kohtus. Foto: Lemmi Kann
Alo Lõps, tema kaitsja, advokaat Anu Toomemägi, vandeadvokaat Erki Kergandberg ja Riho Lepp kohtus. Foto: Lemmi Kann

Tänasel kohtuistungil lõpetas kohtunik Piia Jaaksoo Haapsalu Linnahoolduse kommunaalveoki hanke tõendite uurimise, tunnistajapingis käis linnafirma nõukogu esimees Siim Saareväli, pärast mida kasutasid ettevõtte juht Alo Lõps ja sama ettevõtte nõukogu liige Riho Lepp õigust loobuda tunnistuste andmisest.

Kohtuistung algas prokuröri tõendite uurimisega, milleks olid jälitustegevuse käigus saadud kõneeristused ja nende alusel välja valitud katkete kuulamine telefonivestlustest, mida olid omavahel veokihankele eelnenud ajal pidanud Lepp, Lõps ja hanke võitnud Silberauto Eesti AS-i ning Pro Lift OÜ esindajad.

Kuigi Lepa kaitsja, vandeadvokaat Erki Kergandberg esitas jälitustoiminguteks loa andmise kohta määruskaebuse, mille rahuldamise korral ei oleks prokurör saanud jälitustegevuse käigus hangitud infot kohtus kasutada, otsustas riigikohus, et ei võta kaebust menetlusse.

Pärast lindistuste kuulamist esitas Kergandberg omakorda kirjalikud tõendid selle kohta, et suur osa Lepa telefonikõnesid puudutas hoopis teist sama marki, kuid suuremat veokit, mille tellijaks oli Kriske OÜ. Samale asjaolule viitas Kergandberg juba 14. juunil toimunud istungil.

Kohtunik Piia Jaaksoo jättis tõendina vastu võtmata Kergandbergi esitatud rahandusministeeriumi vastused ja selgitused politsei küsimustele veokihanke kohta, milles rahandusministeerium kinnitab, et Haapsalu Linnahoolduse veokihange oli seaduspärane. Kohtunik põhjendas seda asjaoluga, et tegemist on ekspertarvamusega, mida saab kohtus esitada ainult konkreetne ekspert ise.

Samuti ei võtnud Jaaksoo vastu Lõpsi kaitsja advokaat Anu Toomemäe esitatud dokumente Haapsalu Linnahoolduse korraldatud kordushanke kohta, mille puhul prokuratuur ei pidanud vajalikuks uurimist alustada ja viidi edukalt lõpule. Jaaksoo selgitas, et kohus ei saa väljuda käimasoleva kriminaalasja raamidest.

Toomemägi kutsus tunnistajapinki Haapsalu Linnahoolduse nõukogu esimehe Siim Saarevälja, kes rääkis veokihanke tagamaadest – otsusest loobuda kallist ja kohati ebakvaliteetsest allhankest teede ja tänavate hooldamisel ja hankida ettevõttele multifunktsionaalne veok, millega on võimalik kõik vajalikud tööd ära teha ja kitsastel tänavatel.

Pärast Saarevälja tunnistust leidis Toomemägi, et linnapea Urmas Suklese ja volikogu esimehe Jaanus Karilaiu tunnistama kutsumine ei ole enam vajalik, samuti kasutasid Lõps ja Lepp oma õigust loobuda tunnistajapingis täiendavate tunnistuste andmisest.

Istung jätkub 29. augustil kohtuvaidlusega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
jaanus
4 aastat tagasi

Selliste asjade juures on sageli nii,et kõik teavad, kes on kes,aga arvud on kirjas seal,kuhu uurijadligi ei pääse või pole üldse kirjas.