Ärimees ehitab Rohukülas ehitusloata eramut

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu linna ehitusejärelevalve spetsialist Tõnu Tammesalu sõnul on arusaamatu, millele vassiv maaomanik ilma ehitusloa ja projektita maja ehitades lootis. Arvo Tarmula

Haapsalu linna ehitusejärelevalve spetsialist Tõnu Tammesalu sõnul on arusaamatu, millele vassiv maaomanik ilma ehitusloa ja projektita maja ehitades lootis. Arvo Tarmula

Haapsalu linnavalitsus murrab piike valeliku maaomanikuga, kes ehitab Pullapääl ilma ehitusloata eramut, kusjuures maja eskiisi on teinud linnavolikogu liige ja ehitaja on tema erakonnakaaslane.

Haapsalu linna ehitusjärelevalve spetsialist Tõnu Tammesalu avastas selle aasta maikuus rutiinse kontrolli käigus, et Pullapääl on Nigose kinnistule valatud  plaatvundament. Ehitusluba ega ehitusteatist pole linnavalitsus selle objekti kohta saanud, seega otsis Tammesalu kinnistuomaniku andmed välja.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sorts
4 aastat tagasi

mõni sõna seadustest. ehitamisel oma maale ja enda jaoks tuleb lähtuda kohaliku omavalitsuse kehtestatud üld-ja/või detailplaneeringust. kui konkreetne maatükk on kirjas kui elamumaa, siis tuleb järgida planeeringus ettenähtud hoone/te kõrgust ja krundi täisehitusprotsenti. ehitusloa jaoks piisab kasvõi kasutatud kempsupaberile vildikaga tehtud visandist (nagu lapsed joonistavad maja) . ehitamise alustamise teatise võid esitada ka tagantjärgi. Suurem mure on kasutusloa saamisega, sellele peavad oma allkirja andma posu ametnikke, alates päästeametist , lõpetades veterinaar-ja toiduametiga (mõnel pool). lõpetuseks—mulle on arusaamatu selle ametnikuhinge mure, et ehitatakse ilma ehitusloata. no mine ja kirjuta siis see luba välja, esita omanikule arve ja asi tehtud, mitte ää… Loe rohkem »

Arvos
4 aastat tagasi

On samuti arusaamatu, miks peab mingi kamba juures käima kerjamas, et saada enda maale midagi ehitada. Seda enam, et pole tegu linnatänavaga, kus mõnele kõrvalnaabrile ei pruugi midagi millegipärast sobida.

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  Arvos

raha raha raha

ajuhans
4 aastat tagasi
Reply to  Agu

see raha viige , suklese kätte , tal neid vahendajaid mitu tükki , siia panema neid vast ei hakka

Eino B.
4 aastat tagasi

Ratas tahtis kodutunnet teha. Loll ametnik rikkus kõik ilusa ära.

mõngel
4 aastat tagasi

Hei Mall sul võib oma maad olla nii palju kui tahes, kui sul kuskil käppa sees pole ja ilma loata ehitad st riigil maksud saamata võid kinnimajja minna!

uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Oled sa Tallinnas,Haapsalus,Tartus või Kükametsal -kui raha on saab kõike ehitada ja kohta valida ! Käid mööda Haapsalu tänavaid ja näed kuidas inimesed näevad vaeva restaureerides vanu eramuid ca 40% kaliimalt kui uusehitusel ! Üllatuseks näed kuidas mitmes kohas vanade puitmajade vahele on kerkinud klaasi ja betooni mägi !
Huvitav oleks teada mis loaga ja kes on ehitanud Paralepa alumise majaka juurde merelt vaadates maja ?
kaasajal peaks linnavalitsus oma territooriumil tegema iga kuu ühe droonivaatluse,millega saaks hakkama ka põhikooli tehnikahuvilised poisid !

taat
4 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Vaata ehitusregistist andmeid, kas on selle maja kohta midagi või ei. Kui aadressi ei tea, siis kõigepealt Maa-ameti geoportaalist vaata aadress. Drooni kasutamine ei ole nii lihtne, Andmekaitse Inspektsiooni (aki.ee) on ka juhend, paar punkti: 5.c Sõltumata sellest, kas isikuandmete kaitse seadusekohaselt on eraisiku poolne teiste inimeste filmimine lubatud, võib mõnest teisest seadusest tulenevalt olla see tegevus mingitel juhtudel ikkagi ebaseaduslik. Näiteks kui mehitamata õhusõidukit kasutatakse selleks, et mingi konkreetse kolmanda isiku kohta teadlikult infot hankida –sel juhul on võimalik, et tegemist on eraviisilise jälitustegevusega, mis on kuritegu. d.Mehitamata õhusõiduki käitaja peab arvestama asjaoluga, et kui isik leiab, et tema… Loe rohkem »

Abcm
4 aastat tagasi

Nagu üks tuntud projekteerija ütleb on valmis maja järgi hea lihtne projekti teha.

täpp
4 aastat tagasi

Palju õnne linnavalitsus,väga usaldusväärne!?

Mall
4 aastat tagasi

Kui mul on maa,siis ehitab sinna maja ja pole ametnike asi millise teen.Lõpetage see õudne bürokraatia ükskord

jess
4 aastat tagasi
Reply to  Mall

Igasuguseid ametnikke ongi liiga palju meite riigis. Kõik keelavad ja lubavad. Vabalt võib ignoreerida, kui kõik pikalt saadaks hakkaks asjad muutuma, aga inime nii tasameelne, et läheb koogutab edasi

ajuhans
4 aastat tagasi
Reply to  jess

mitte inimene , vaid eestlane ikka , nimetame asju ikka õigete nimedega

jess
4 aastat tagasi
Reply to  ajuhans

ma ei tahtnud eestlast nii otse solvata, sellepärast kirjutasin inimene :), meid niigi vähe pole vaja riidu minna

vot ei ole nii
4 aastat tagasi
Reply to  Mall

Segadus mõistetel. Bürokraatia pole küll normidede ja seaduste eiramine. Ega ikka sellist olukorda keegi taga ei nuta, et teen, mis tahan, ehitan sellise, nagu tahan. Siis jookseks asi täiesti metsa. Kui on liigne bürokraatia, siis on muutust vaja, aga kontroll ja seadused peavad ikka kehtima, kehtima kõigile.

korruoptsioon
4 aastat tagasi

Huvitav miks Tammesalu selle endise MEKI territooriumi ja lääne kaluriga ei tegele. seal on ju lammutusloe rikkumised … Terve linn on neid kolemaju täis. üks on endine arvestusjaam, teine kino vastas olev kontorihoone, lihakombinaadi ala, jne aga jumalapäike läheks ennem looja kui selle mimekirjaga ühele poole saaks. Sellele niinimetatud ametnitule tuleks külma vett ja kaigast anda ainult. Tööd on ju tegemata aga palka saadakse küll. Nagu mina aru saan on tegemist korruptsiooniga, miks uuriv ajakirjandus sellega ei tegele ?

Niklas
4 aastat tagasi
Reply to  korruoptsioon

Selleks ei tegele, et need on ju linnavalitsuse liikmete omad. Üks härra kellel aasta läbi türgi päevitus ees ja tema kaaskondlased. Pole mune tegelemiseks!

Nimi kohustuslik
4 aastat tagasi
Reply to  korruoptsioon

Julgelt arvad. Äkki teed endale korruptsiooni tähenduse enne selgeks kui lahmima hakkad?
Selle artikli rõhk on vähe mujal ju,et kuidas üks mees saab voliniku projekti järgi ehitusloata ehitada.

kodanik jurist
4 aastat tagasi

no korrupsioon on see kui saadakse teatavaid hüvesid ja jäätakse selle tõttu midagi tegemata. Kodanik tammesalu saab korralikku palka ja linnavalistsusel on kohustus olukorraga tegeleda. Nüüd aga selgub et hüve on saadud aga töö on ikka tegemata või tehtud valikuliselt .

Koma
4 aastat tagasi
Reply to  kodanik jurist

Nii lolli vastuse suutsid välja mõelda? Korruptsiooni võid otsida mitte ametniku palgast, vaid sealt, et miks tollane aselinnapea midagi ei teinud kui volinikust sõber maja projekteeris kuigi isegi projekteerimistingimusi vist polnud.

kuglimugli
4 aastat tagasi
Reply to  korruoptsioon

Pole uuriva ajakirjaniku koosseisulist ametikohta ette nähtud ja L.Elu tahab kõigiga hästi läbi saada, seepärast ei uuri kedagi ega midagi.

mõngel
4 aastat tagasi

Agu, mida rohkem pappi seda lihtsam on asju ajada….

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  mõngel

seda ma kardangi et see vanamoodi edasi käib seal ametites.