Juhtkiri: kuidas hajutada Haapsalu koormat?

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Läänemaa suve meelelahutuskoorem on kuhjatud Haapsalu linna kukile.

Suvesündmustest rääkides lüüakse mudalinnas letti 25 aastat tagasi alguse saanud Augustibluus, Ameerika autode sõu, Valge Daami päevad, joogafestival, viimastel aastatel ka Rock in Haapsalu. Igaüks neist toob kuurortlinna tuhandete kaupa suvekülalisi.

Mudalinlased, kes neist menukatest ettevõtmistest osa saada ei soovi, kiristavad vaikselt hambaid, panevad pea padja alla ja loevad tunde, millal nende rahurikkujad jalga lasevad. Suurt kisa siiski ei tõsteta, sest on ju neidki, kes suvesündmustest kasu teenivad. Seda tõestas 2011. aastal Eesti konjunktuuriinstituudis tehtud uuring, millest selgus, et iga Augustibluusi investeeritud euro tõi Haapsalule 3,55 eurot kasu.

Ka Rock in Haapsalu tõi linna tuhandeid külalisi, Ameerika autode sõu, vanamuusika päevad ja joogafestival olid harjumuspärasel tasemel. Uus proovikivi on aga, kuidas järjest paisuva külalistehulgaga niiviisi hakkama saada, et keegi end ebamugavalt ei tunneks.

1800 ruutkilomeetri suuruseks kahanenud Läänemaa suvesündmuste suurim häda ongi ilmselgelt selles, et kogu raskus on jäänud Haapsalu kanda. Bluusipidu on end küll vaikselt linna eri kohtadesse laiendanud, kuid linnast välja ikkagi ei minda.

Enne sõda Läänemaa osaks olnud tuhande ruutkilomeetri suurune Hiiumaa on suutnud oma saare külalised sujuvalt mööda saart laiali hajutada. Hiiu Folk, mida tänavu peeti juba 15. korda, katab esinemispaikadega ühtlaselt kogu saare. Mööda saart on end laiali laotanud ka Kärdlast tosin aastat tagasi alguse saanud kohvikutepäev. Sõru Jazz on muutunud kaubamärgiks, mille nime all antakse kontserte nii Sõrus, Kassaris kui ka Kalanas. Vene muusikute korraldatav klassikalise muusika festival Homecoming on algusest saati toimetanud mitmes eri paigas. Ka Haapsalu suveürituste korraldajad võiksid mõelda Läänemaa kaunite paikade peale, sest väike Haapsalu on jäänud neile ammugi kitsaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
out
4 aastat tagasi

natuke laiem vaade ei teeks haapsalule paha, kui vähegi püüda üritusi laiemaks, pikemaks teha koostöös, võidaksid kõik, nii kaugemad piirkonnad kui haapsalu (majutus). Aga lihtne see muidugi pole

vaata ja imesta
4 aastat tagasi

kas haapsalu tõepoolest turiste enam ei vaja?

Peoleo
4 aastat tagasi

Väga tore,et Haapsalus kogu aeg üritusi toimub ja elu on lill.Olen siin sündinud ja üle 60 aasta elanud ning ei kujutaks elu mujal küll ette. Aga kellele siin ei meeldi,võib ju minema kõndida.Ning keegi pole keelanud huvilistel mujal üritusi teha- see pole linna kohustus. Kuid kergem on muidugi iga asja kallal iriseda.

linnakodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Peoleo

Meenuta veidigi aastate tagust aega, kui linna kultuurielu eesotsas oli kraps ja energiat täis kultuurinõunik Piret Hallik. Sellel neiul oli linnavalitsuses töötades tahet organiseerida linna kultuuriüritusi üheaegselt alates lastest kuni vanuriteni, kõigil oli tegevust ja vaadata. Haapsalu merelinnana ei ole võimeline enam merepäevigi korraldama, samas seda teevad omas rütmis pea kõik mere või Peipsi järve äärsed linnad-külad. Meil on omapärane vanalinn koos piskopilinnusega, mis andis aluse korraldada vanalinnapäevad. Kuursaalis toimus igasuvine suurt populaarsust võitnud sümfonjett kontsertde sari. Kuursaal oli kohaks, kus toimusid pidevalt temaatilised üritused a`la “Valge Daami laulukonkurss”, Džässis ainult tüdrukud jne.jne. Siinset talvist vaikust elavdasid äripäevad, teatrikuud tähistas… Loe rohkem »

Aga tegelikult
4 aastat tagasi
Reply to  linnakodanik

pole Haapsalus kunagi surma vaikust olnud. Sumedate õhtute valjuhäälsed konnakontserdid, mis on kahjuks tänaseks kadunud. Konnad laulsid Õhtu – Kaldas nii ebamaiselt ja valjusti, et kohati tundus, et me ei olegi maamunal. Pidev areng toimub ja nüüd saame nautida maailmakuulsusi ja muidu huvitavaid nähtusi. Ja minu teada ei ole Haapsalus isetegemist ära keelatud, või äkki on…

K.S
4 aastat tagasi

Itaalia veinipäevad võiks nt. Paraleppa laieneda. Oleks ju tore kui ukselt uksele käiks mingid tolad, nagu valimiseelsel ajal, ja pakuks Itaalia peeti…

Riina
4 aastat tagasi

Õige mõte! Ridala kirik, Kiideva külaplats, Haeska tipp, Rohuküla sadam, Silma LK keskus, Uuemõisa mõisapark, Puise sadam, Pullapää nina, Parila koolimaja, Põgari palvemaja tagune… Ilusaid kohti on küllaga, mida võiks koos muusikaga tutvustada ja luua nn Haapsalu kuldne ring.

Kõik on väga
4 aastat tagasi
Reply to  Riina

ilusad ja väärikad kohad aga ei kujuta häst ette kuhu neist kohtadest sobitada mingi Haapsalu suurüritustest?! Hakkaks sellest ehk peale, et keegi asjast huvitatu võtaks kätte ja teeks mingi superürituse algatuse kusagil . Nii on ka Haapsalu suve suurüritused tekitatud. Või ootame edasi, äkki keegi teeb…

Riina
4 aastat tagasi
Reply to  Kõik on väga

Bluus Puise sadamas oleks suurepärane ju

haapsallane
4 aastat tagasi

Jaa, muidugi meeldib turistile linnas kolada ja arvan, et ega need üritused/esinejad nii väga ei tõmbagi, pigem linna melu. Seda näeb igapäevaselt ka Tallinna vanalinnas – turiste täis tänavad, kohvikuid iga kolme meetripeale, suitsu-, õlle ja kõrbenud liha haisu on terve vanalinn täis. Suurem osa turistist tahabki rohkem vanalinnamelu, mitte maakonna loodusvaikust nautida.

muig
4 aastat tagasi
Reply to  haapsallane

loodusvaikus on igal pool ühesugune. vähemalt vurlede meelest.

mutter
4 aastat tagasi
Reply to  muig

küll on hea, kui on veel koht nt. suvila v. midagi hütikese taolist, lased suvel lihtsalt linnast jalga. Las siis sebivad, kel seda nn. melu vaja

juss
4 aastat tagasi
Reply to  haapsallane

Loodusvaikus~e nautimine on varsti kulla hinnaga!