11

Lääneranna volikogu hakkab arutama Lihula samba paigaldamist

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lihula ausammas aastal 2004. Arvo Tarmula
Lihula ausammas aastal 2004. Arvo Tarmula

MTÜ Eesti Leegioni Sõprade Klubi pöördus Lääneranna valla poole sooviga paigaldada Lihula kalmistule kunagise Lihula samba koopia, mille EKRE lasi paariks tunniks Lihula kalmistule püsti panna mullu septembris.

Lääneranna volikogu esimees Arno Peksar ütles Lääne Elule, et MTÜ tahaks mälestuskivi üles panna juba 20. augustil, mil möödub Lihula samba paigaldamisest 15 aastat.
Lääneranna vallavanema Mikk Pikkmetsa sõnul sel päeval kindlasti mälestuskivi üles ei panda. Läinud neljapäeval volikogu selleks luba ei andnud ja uuesti tuleb kivi paigaldamine arutusele 22. augusti istungil. „Volikogu liikmed leidsid, et tahavad mõelda ja aru pidada, mitte kiirustada,” ütles Pikkmets. Esialgu ei ole volikogu liikmed sammast isegi mitte näinud.

Pikkmetsa sõnul võiks Saksa väes võidelnud eesti meestele teoreetiliselt ju mälestuskivi olla, aga see peab olema elanike soov. „Miks mitte korraldada rahvaküsitlus,” arutles Pikkmets.

Samba originaal asub Lagedil vabadusvõitluse muuseumis. MTÜ Eesti Leegioni Sõprade Klubi juhatuse liikmed Hardi Rajas, Ain Kask ja Marti Michelson on Lääneranna valda saadetud kirjas kinnitanud, et selle koopia erineb algsest – natsisümboolika olevat eemaldatud.

Peksar samba koopia püstitamist ei poolda. „Pigem võiks püstitada samba metsavendadele,” ütles ta.

Samba vastu on ka Lääneranna valla opositsioonijuht, kunagine Euroopa inimõiguste kohtunik Rait Maruste. „Algne mälestusmärk oli faktivigane,” ütles Maruste. „1940. aastal, mis on sambale märgitud, ei sõdinud ükski eesti sõjamees Wehrmachti mundris automaatrelvaga kommunismi vastu. Sama problemaatiline on ka sambale märgitud aasta 1945. Sõda Eestis lõppes 1944. aastal,” ütles Maruste.

Maruste sõnul oleks samba ülespanek vastutustundetu ja sammas ise on sügavalt ekslik. Seda nii humanismi kui ka ideoloogia seisukohalt, samastades eesti vastupanuvõitlejaid üheselt saksa natsismi kuvandiga,” ütles Maruste. „See haavab juurteni Euroopa süümet ja selline kuvand on viimane, mida Lääneranna vald või Eesti vajab. Euroopale ei ole võimalik ühelgi viisil selgeks teha, et meie ajasime Wermachti mundris ja relvadega ainult oma asja.”

Maruste meelest võiks eestlaste vabadusvõitlust mälestada sonimütsis mees sileraudse jahipüssiga. „Metsavend, see võiks olla vabadusvõitluse meenutus,” soovitas Maruste.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Metsavendadele
Metsavendadele

kûll mälestusmärki pole vaja.

Lihula elanik
Lihula elanik

Sambal on praegu sobilik ja väärikas koht, las ta olla seal. Kalmistul haudade vahel ei ole sellise poliitilise samba asukoht. Kui keegi seda Lihulasse igatseb siis tuleb leida sobivam asukoht. Septembris EKRE valimisüritusel kui samba koopia mõneks tunniks püsti pandi, trambiti ümbruse hauaplatsid segamini. Tallati loosungite ja lippudega skandeerides valimatult haudadel, piiretel ja hauaplatsidel. Ei taha olla pidevalt mures oma lähedaste haudade pärast kui poliitikud odavat populaarsust taga ajades seal kõnekoosolekud ja valimisüritusi korraldavad.

Kristjan
Kristjan

See on nüüd taas see koht, kus rahvas kahte leeri ajada – kas käituda argpükslikult ja lõmitades, nagu omal ajal sm. Parts ja Ojuland tegid või hoida selg sirgu ja mäletada oma ajalugu.
Tiblasambad ju siiani igal pool üleval.

Imelik
Imelik

“Euroopale ei ole võimalik ühelgi viisil selgeks teha, et meie ajasime Wermachti mundris ja relvadega ainult oma asja.”
See on asja tuum, aga paraku see nii oli. Või õigemini paratamatult ja siiski mitte ainult oma, kuna see aitas sakslastel taganeda ja samas ka paljudel eestlastel põgeneda.
Asju, “mis ei olnud võimalikud”, olen ma oma elus näinud korduvalt teoks saamas.
Kuidas see F “Euroopa” selle endale selgeks teeb, et ta kommunistliku terroriga koostööd tegi?

Vambola
Vambola

No Nazi, pole vaja

Kristjan
Kristjan

Mis krdi Nazi? Ajupestud oled. Nimeta üks tol ajal olnud eesti sõdur saksa armees, kes nats oli, parteisse kuulus?

jaanus
jaanus

Ärge nüüd niii ilusast vallast ja ilusa nimega ka küll natsivalda tehke. Rait Marustel ja Arno Peksaril on mõlemal õigus, Kuigi kametsavennad tegidasju,mis ei olnud lubatud EV seaduse järgi, olidnad enamuses ikkagi meie vabaduse eest väljas, ss-lased seda ei olnud, kuigi ehk mõni ise seda arvas.

Kristjan
Kristjan

Ņatsivald…oma ajalugu ei tohi mäletada?

Kristjan
Kristjan

Sul puudub ajaloost ikka arusaam. Vahest lõpetad History ja vene kanalite vaatamise.

Kaido Ruuder
Kaido Ruuder

Ilmselt oled raamatuid lugenud kuid võiksid pisut rohkem raamatuid lugeda.

Monument
Monument

Hakake jah nüüd dikteerima, mis püss võiks metsavennal käes olla. Sileraudsega oli suht mõttetu sõda pidada, lased 2 lasku ja ootad surma. Sõjarelvi oli ikka saada, miks peaks jahipüssiga lahinguid maha pidama. Ja kujutama vabadusvõitlejat=metsavenda jahipüssiga, sõda tähistab siiski miski muu.

Natsipropaganda plakati pealt ei tasu muidugi reljeefi teha.

wpDiscuz