Keskkonnaagentuur: Hiiumaa väidetav hundirünnak ei leidud kinnitust

BNS

Hunt. Foto: Valeri Štšerbatõh

Hunt. Foto: Valeri Štšerbatõh
Keskkonnaagentuuri teatel ei leidnud kinnitust Hiiumaal Tahkuna kandise elava naise väide, nagu oleks hunt teda koduuksel rünnanud.

Hundispetsialistid ei leidnud sündmuskoha ülevaatusel ühtegi asitõendit või viidet, mis oleks võinud anda aimu hundi ründest, teatas keskkonnaagentuuri pressiesindaja reedel BNS-ile.

“Kui see oleks olnud tõesti hundi rünne, olnuks tegu väga haruldase ja erakordse juhtumiga,” lausus keskkonnaagentuuri hundispetsialist Kübarsepp. Ühtegi märki ega asitõendit, mis esialgse info paikapidavust toimunud hundirünnakust oleks kinnitanud, kohapeal spetsialistid ei tuvastanud.

Neljapäeval ajakirjanduses levima hakanud teate peale, nagu oleks Hiiumaa põhjaosas Tahkuna poolsaarel Põdrakuusiku talus hunt koera ja tema perenaist rünnanud, tekitas inimestes küsimusi, kuidas selline asi võimalikuks võis osutuda.

Eestis korraldab riiklikku ulukite seiret Keskkonnaagentuur. Meie värskes ulukiseirearuande järgi ei olnud eelmisel aastal registreeritud Hiiumaal ühtegi hundi pesakonda. Tõsi, oli teateid seal elavatest üksikutest huntidest.

Kuna esialgne info, mille kohaselt oleks sealses vaikses piirkonnas hunt talu koduõuel inimest rünnanud, oleks olnud erakordne, reageeris sellele keskkonnaagentuur. Väidetava hundi rünnaku sündmuskohal ja rünnaku ohvriks langenud perenaisega käisid kohtumas Marko Kübarsepp, kellega oli kaasas keskkonnainspektsiooni Hiiumaa büroo juhataja Marek Põld. Nad teostasid koha paikvaatluse ning vestlesid kannatanuga.

Marko Kübarsepa sõnul oli sündmuspaiga ülevaatus ootuspärane. Kui võtta aluseks Soome statistika, siis on ka sealsed hundirünnaku teated osutunud hiljem koerte rünnakuiks. „Hundi käitumist tundes võin kinnitada, et niimoodi hunt inimest tema koduõuel ei ründa.“ lisas Kübarsepp.

Soomes on sellisteks puhkudeks välja töötatud oma kindel käitumise reeglistik: metslooma rünnakute puhul võetakse haiglas kannatanu haavast alati ka DNA proov, mille järgi saab tegeliku ründaja välja selgitada teha.

Keskkonnaagentuuri teatel pole paanikaks ei ole mingit põhjust – hunt ise niimoodi inimesega kontakti ei otsi ega teda ründama tule.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tolmu Ahv
4 aastat tagasi

Kui juba koerad inimesi ründavad,pole hundi puhul midagi imestada.See proua oli kahjuks valele ajal vales kohas ja takistas hundil saaki maha murdmast. Uskumatu- tulid lipsudega härrad ja vaatasid ringi ning olid kohe kindlad,et kindlasti see polnud hunt.Aga ka neist tuleb aru saada- annad hundilaskmisloa ja võid heast ametikohast ilma jääda. Sest EL hunte lasta ju ei luba.

juss
4 aastat tagasi
Reply to  Tolmu Ahv

Hunt on intelligent koeraga võrreldes, ehk kõige targem koer on sama rumal, kui kõige lollim hunt! Tegelikult lolli hunti pole olemas!

läänlane
4 aastat tagasi

“Eestlase lemmiktoit on teine eestlane”. Miks seda rahvusloomale pahaks panna!

kotermann
4 aastat tagasi
Reply to  läänlane

ega hunt hunti murdma hakka.

Möhh
4 aastat tagasi

Hunt ei ilmunud ütlusi andma.