0

Mihklis on reedel metsavendade mälestustseremoonia

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mihkli kalmistul avati metsavendade Mihkel Havi ja tema salga liikmetele hauakivi 2012. aasta 12. juulil. Foto: Urmas Saard
Mihkli kalmistul avati metsavendade Mihkel Havi ja tema salga liikmetele hauakivi 2012. aasta 12. juulil. Foto: Urmas Saard

Lääneranna vallas Mihkli kalmistul toimub sel reedel mälestustseremoonia, mis on pühendatud Mihkel Havi metsavendade salga ­viimasele lahingule 70 aastat tagasi. Toimunust teeb ülevaate ajaloodoktor Mati Mandel, vahendas Pärnu Postimees.

Mälestustseremoonia algab kell 11 ja selle korraldavad Eesti endiste metsavendade liit ja Kaitseliidu Pärnumaa malev ning üritus korraldatakse metsavendlusele ja põrandaalusele vabadusvõitlusele pühendatud sõjalis-sportlikul patrullvõistlusel “Põrgupõhja retk 2019”.

Muusikalise sissejuhatuse teeb Olavi Kõrre kitarril. Avasõnad ütleb reservmajor Mehis Born. Hingepalve peab Lääne praost Kaido Saak.

MGB (Riikliku julgeoleku ministeerium) Läänemaa osakonna operatiivgrupi koosseisu kuuluvad siseväelased ründasid Mihkel Havi salga punkrit 23. juunil 1949 Tarva küla lähedal soos kaheksa kilomeetri kaugusel endisest Rootsi raudteejaamast. Tulevahetuses hukkus kuus metsavenda: Mihkel Havi, Jaan Kangur, Artur Lõhmus, Arnold Paltson, Anton Sooaru ja Jaan Vahar. Mõned salga liikmed pääsesid eluga, kuigi said kallaletungi käigus raskelt haavata. Seni levinud versiooni kohaselt reetis punkri asukoha MGB-le salka imbunud julgeolekuorganite poolt värvatud informaator, kuid tuginedes mõne aasta eest ajaloolase Tiit Noormetsa poolt leitud arhiividokumentidele saab täna väita, et salga asukoht avastati pärast kaupluseröövi läbiviidud jälitustöö tulemusena.

Tapetud metsavennad jäeti punkriasemele, kust nende säilmed Eesti Sõjahaudade Hoolde Liidu eestvedamisel 2001. aastal Mihkli kalmistule ümber maeti.

Hauatähis hukatud metsavendadele avati Kaitseministeeriumi, Kaitseliidu Pärnumaa maleva, Eesti Sõjahaudade Hoolde Liidu ja Põrgupõhja Risti Seltsi koostöös 2012. aastal.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz