9

Juhtkiri: lõpetage tants samba ümber

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Lihula samba püstitamisest (ja mahavõtmisest) Lihula kalmistul möödub tänavu 15 aastat. Mullu tähistas EKRE seal samba mahavõtmise 14. aastapäeva. Ettevõtmine oli suurejooneline – Pärnust tõid bussid rahvast kohale, kokku tuli üle 300 inimese.

Mälestusõhtuks pani EKRE paariks tunniks üles samba koopia. Toona kõlas kalmistul EKRE juhi Mart Helme lubadus sammas hiljemalt aasta pärast tagasi panna.

Tasapisi ja järjekindlalt käib töö samba tagasitoomise nimel. Ühest küljest polekski ehk selles midagi halba, kui see ausate kavatsustega ja puhta südamega taas üles pandaks – neile, kelle jaoks oleks see paik, kus hukkunud lähedasi mälestada.

Tants samba ümber paneb selle tagasitoojate ajendites aga kahtlema. Milleks seda õigupoolest tehakse? Lilli toovad inimesed kalmistule, paika, kus sammas kunagi oli. Mälestuspaik on olemas. Vanasse kohta sammast nagunii tagasi panna ei saa.

Nii et kuhu ja miks seda siis üles panna? Ja mis on saanud koopiast? Mulluse mälestusõhtu seos valimistega oli ilmselge, seda ei varjanud ka samba üks paigaldajaid, Lääneranna vallavolikogu liige Meelis Malk. Lubadus sammas tagasi tuua on üks põhjuseid, miks EKRE Lõuna-Läänemaal nii riigikogu kui ka kohalikel valimistel palju hääli sai.

Valimised on möödas, tants aga jätkub – valijaid tuleb hoida. EKRE meetod on tekitada vastasseis – protest ja võitlus liidab. Mullu hoiti samba koopia asukohta suure saladuskatte all mitte hirmust, et sellega midagi juhtuks, vaid pigem selleks, et meelde tuletada kunagist ülekohut. Või lootuses, et ehk juhtubki midagi uuesti.

Oleks aeg Lihula sammas poliitvankri eest lahti rakendada ja lasta tal olla seal, kus ta on – muuseumis, sest selle tagasitoomine ei teeni rahu ja lepitust, vaid õhutab konflikte ning solvab Saksa natsirežiimi ohvreid.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
jaanusele
jaanusele

Füürer ei teinud enesetappu. Ta pääses Argentiinasse, nagu paljud SS-mehed.

Agu
Agu

Loodame!

jaanus
jaanus

Kas ss-i ideoloogial ja tegevusel oli midagitegemist kristlusega? Natsidega tegid koostöööd ja osalesid nende -vist ka ss-relvajõududes ka teiste Euroopa Saksamaaa poolt okupeeritud riikidekodanikud. Pole kuulda olnud,et neid oleks eriliselt austatud kui vabastajaid. Isegi Knut Hamsunilt ,kes veel pärast füüreri häbiväärset enesetappu teda avalikult sügavalt leinas, võeti ainukesena ajaloos Nobeli preemia ära. Tuleb ikka valida, keda sobib kiita ja keda mitte.Ja üks tark lause,mis paljudele ei meeldi:võitjate üle kohut ei mõisteta.Seepärast läheb ka president Trump tõenäoliselt järgmiselaastal 9. mail Moskvasse. Ega ta kommunismi heaks kiida, see on kõigile selge.

Mnjah
Mnjah

Enne ei muutu sinu mõtteviisis midagi kui hakkad mõistma, et sõjas võitjaid ei ole! See, et vend pidi venna vastu sõdima ei juhtunud vabatahtlikult vaid ikka sunniviisiliselt ning selleks sundijaks olid Suured Peetrid. Me ei peaks olema orjameelsed ega sundi taluma. Kristluse sissetoomine on ikka madal, sest mis pistmist on sõjal sellega? Tapsid kristlased ja tapeti ka kristlasi.

Agu
Agu

Kristlus on ka mõõgaga peale surutud meitele, aga nüüdsel ajal tundub, et isegi hea, kuna moslem tahab taas võimu euroopas vütta ning meie väike eesti ka sellesama möllu keksel juba

2. kodanik
2. kodanik

Hea tahtmise juures on võimalik leida iga meie ajaloo olulise etapi ja selle tähistamise puhul mõni tegelane, kes ennast solvatuna tunneb. Selle asemel, et pasundada eestlastest, kui natsirahvast, võiks energia suunata sellele, et selgitada põhjuseid, miks oldi sunnitud võitlema võõras mundris.

sõna on vaba, president ise kinnitas seda
sõna on vaba, president ise kinnitas seda

See sammas tuleb just selleks püstitada, et igaüks saaks omi langenuid mälestada. Alternatiivina – viige siis “aljoša” ka muuseumi, mida ta seal kalmistul ikka seisab.

Tundub
Tundub

et meile püütakse kogu aeg jama ajada ja räägitakse mingist väärtustepõhisest Euroopast. Riikidel on ainult huvid- nii läbi ajaloo ja venelased, sakslased,itaallased lepivad alati üle meie peade kokku, kui see on neile kasulik- seda näitas ka viimane venemaa tagasivõtmine laua taha. Sammas sambaks, riigimehed peaksid oma riigi eest seisma ja väärtused tuleb kaasa võtta kristlusest.

Mnjah
Mnjah

Ühed tohivad, teised ei tohi. Kes on ütlejaks ja lubajaks, et mälestusmärk tagasi tuua? Samas on näha seda, et Euroopa ühtsuse võime p….. pista, sest seda ei ole reaalselt olemas. On Suur Peeter ja Väike Peeter ning väiksem saab pidevalt peksa. Äkki peaksid väikesed ühinema ja tegema oma väärtuspõhist koostööd. Orjameel on nii kõvasti juurdunud, et see mõjutab otsustamist.

wpDiscuz