EKRE tahab Lihula samba taas püsti panna

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Samba avamine 20. augustil 2004. Saksa sõjaväes teeninud eestlaste ausammas ärritas nii kodu- kui ka välismaal inimesi, kes nägid selles natside ülistamist. Foto Arvo Tarmula

EKRE on väge täis ning tahab 15 aastat tagasi teisaldatud Lihula samba taas püsti panna.

EKRE esindaja Lääneranna volikogus Meelis Malk päris enne jaanipühi vallavalitsuselt aru, kas vallavalitsuses on võimalik tõendada, et mälestuskivi infotahvel kuulub Lihula valla õigusjärgsele omavalitsusele Lääneranna vallale.

Eile teatas Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets Malgale saadetud vastuses, et praegu ei saa mälestuskivi tahvli vallale kuulumist ei kinnitada ega ka ümber lükata. „Lääneranna vallavalitsusel ei ole seda millegagi tõestada,” tõdes Pikkmets.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
25 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Võitlesid saksa mundris,kattes saslaste ja kohalike ülikute taganemist.Mäletan isa juttudest kuidas sakslaste võitlusmoraal oli null ja meie eesti noored mehed kihutati Sinimägedesse kindlasse surma ! Neile sinna oli üheotsa pilet aga näe mitmed tulid “kahjuks” eluga välja.
Olgu mälestusmärk langenutele aga mitte saksa mundris.
Tallinna tehti suur kommunismiohvrite mälestusmärk aga oleks pidanud tegema mälestusmärgi kõigile möödunud okupatsiooniaastate sh.ka sõjaohvritele olenemata usutunnistusest,rahvusest ja kas teenis sasa või venearmees !
Seda on meie marurahvuslastelt aga palju tahta !

Ära
4 aastat tagasi

Kas Helme teeb Ansipit? Samba tagasitoomine oleks ju ajendiks Aljosa tagasipaneku nõudeks. Ja kui peaks märuliks minema, saab siseminister Helme seda maha suruda, mis tooks rahvatoetuse valimistel, saab Nii palju hääli kui Ansip pronksmehe äraviimise järel.

Mart
4 aastat tagasi
Reply to  Ära

Aljoša ei ole ju maha võetud vaid lihtsalt teisaldatud teise kohta. Lihula mälestusmärgi peaks panema Aljoša kõrvale – vaid nii mälestatakse võrdselt langenuid ja kellelgi ei peaks olema kobisemist

Oliver
4 aastat tagasi

pole vaja sellist jama tagasi

Mare
4 aastat tagasi
Reply to  Oliver

Ei ole vaja seda sammast. Nad ju võitlesid
sakslaste poolel, hävitades siin omi. Või ei?

jaanus
4 aastat tagasi

SS munder sümboliseerib kogu maailmas 6 miljoni tsiviilisiku tapmis sel ainsal põhjusele, et Piibli alusel oli selle rahva Jumal oma esindajaks valinud. Seda ei saa keegi ümber lükata. Et ärataganenud kirik sellega tegeleb pole midagi imestada,sest peale algkristlust, mis oli ainus tõeline kristlus on nn. kristlased pidevalt juute tapnud ja taga kiusanud ja ikka Kristuse nimel, kes ütles Johannese evangeeliumis sõnad:õndsus tuleb juuutidelt ja seda vesteldes Samaaria naisega, kellesse Ta väga soojalt ja sõbralikult suhtus, aga Ta andis ka teada tõsiasja,et Jumala Poeg pidi sündima juudina, mis sellest et juudid Teda vastu ei võtnud. Ega enamus ajaloos end kristlasteksnimetatunutest pole… Loe rohkem »

...1959
4 aastat tagasi
Reply to  jaanus

Ära mõista kohut, et sinu üle kohut ei mõistetaks.Eks pühakiri räägi sellestki kuidas juudi rahvas karjus, et Jeesuse tapmise süü tuleks nende endi ja nende laste peale.

hakkame aga peale jälle
4 aastat tagasi

Ammu pole ausambakismasid olnud.

Margus
4 aastat tagasi

Vahet ju pole. Kellele ja miks. 100 aasta pärast kirjutatakse nagunii jälle ajalugu ringi. Mida rohkem postamente, seda parem giididele. Ja rääkida võib mis momendil vajalik. Selle ausamba püstitas Hiina liider Mao oma ringkäigul! Ja väga hea!

Margus
4 aastat tagasi

Võiks Küll ‘ kuigi vanaisa oli teiselpool rindejoont. Vabaisa oli pune! Palun lugupidada sõjas langenuid.

Kodanik
4 aastat tagasi

Natsid jäävad natsideks

Nats
4 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Ära kiunu politruk,need noored poisid,ükskõik kelle mundris,olid lihtsalt kahurilihaks poliitikute räpastes mängudes

Oliver
4 aastat tagasi
Reply to  Nats

Käskudest on alati võimalik keelduda. Kui sulle tuleb käsk tappa 10 naist või saada ise kuul pähe, ise ju otsustad, oled inimene või loom

Lihula 2 poissi on ka sotsiks saanud...
4 aastat tagasi

Oi oi, kui sai pandud, siis olgu, aga kahe sotsi ägamise pärast maha võetud saab suurema.auga tagasi kui enne!

mõngel
4 aastat tagasi

ei saa aru jah miks nii on et ainult mingi punaste armee sõdurite mälestus tahvlid igal pool olla saavad… kurjam ühed vennad olid kõik ja ei nemad süüdi polnud et kahe võõrvõimu all sõdima pidid…