Ristil algatati küüditatute mälestusõhtul mitu uut traditsiooni

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Risti naiskodukaitsjad andsid Risti risti jalamil piduliku vande. Foto: Urmas Lauri

Risti naiskodukaitsjad andsid Risti risti jalamil piduliku vande. Foto: Urmas Lauri

Risti risti ehk mälestusmärgi „Raudteerööpad mäletavad…” 20. aastapäeva puhul mälestati Risti raudteejaamas reede õhtul 1941. aasta juuniküüditamist näitemänguga, kus lõid kaasa nii naiskodukaitsjad, kaitseliitlased, kui ka alevirahvas.

“Sel aastal 23. augustil saab Risti risti püstitamisest 20 aastat,” ütles Naiskodukaitse Risti jaoskonna aseesinaine Tiina Leesik.

Mälestusmärgi idee autor ja selle püstitamise eestvedaja oli Risti mees Viljar Ansko. Ansko pildikogus olevtest fotodest tehtud reprodest sättis kaitseliitlane Aksel Heidemann jaamahoonesse üles Risti risti sündi meenutava fotokollaaži. “Säilinud on ka makett, mille järgi mälestusmärk valmistati, see leiti üles alles hiljaaegu,” ütles Heidemann.

Mälestusmärk „Raudteerööpad mäletavad…” pole Leesiku sõnul mõeldud vaid küüditamist meenutama, vaid tähistama ka seda, et Risti on raudteeasula.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments