Homsest peab alkohol poodides peidus olema

BNS

Haapsalu Konsumis paigutati alkoholiriiulid ümber. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu Konsumis paigutati alkoholiriiulid ümber. Foto: Arvo Tarmula

Alates 1. juunist ehk laupäevast jõustuvad alkoholi väljapanekupiirangud, mis kohustavad paigutama alkohoolsed joogid kaupluses teistest kaupadest eraldi ning piirama alkoholi nähtavust väljastpoolt müügikohta.

Alkohoolsete jookide väljapaneku piirangute eesmärk on vähendada alkoholi tarbima kallutavate tegurite mõju just haavatavamatele gruppidele: alaealised, noored, lastega pered, alkoholsõltuvuse ja alkoholitarvitamise häirega inimesed, teatasid sotsiaalministeerium ning tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet.

Alkohoolsed joogid peavad olema kaupluses paigutatud teistest kaupadest eraldi nii, et tarbija ei peaks nendega vältimatult kokku puutuma. Muudatuse järgi ei tohi alkohoolsete jookide väljapanek olla lisaks väljastpoolt müügikohta märgatavalt nähtav ka ülejäänud müügisaalist, välja arvatud juhul, kui nende nõuete täitmine ei ole müügisaali suurust arvestades mõistlikult teostatav.

Alkoholi müügipiirangute nõuete täitmise üle teeb järelevalvet tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet. Kuivõrd kaupleja peab ise hindama, kuidas ta väljapaneku ümber korraldab, soovib 2019. aastal amet kauplejaid eelkõige nõustada.

„Kui kaupleja ei ole teinud vajalike ümberkorraldusi või on teinud seda ebapiisavalt, siis esmajoones küsime kauplejalt põhjendusi ja selgitusi,” ütles ameti peadirektor Kaur Kajak. „Meie soov pole kedagi karistada, vaid jõuda olukorrani, kus kaupleja täidab seadust ning muudatused täidaksid oma eesmärki. Samas, kui kaupleja on pahatahtlik ja ei tee TTJA-ga koostööd, siis peame käituma otsustavalt ja vajadusel ka ettevõtjat karistama,” lisas Kajak.

Muudatused puudutavad kõiki Eestis alkoholi jaemüügiga tegelevaid ettevõtteid. Kõik kauplejad peavad oma tegevuses olema vastutustundlikud ning järgima kehtivaid seaduse nõudeid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kristo
5 aastat tagasi

kas asi saab veel idiootsemaks minna ??äkki paneme kõik mis tervist kahjustavad krõpsud,karastusjoogid,energiajoogid,kiirnuudlid jms kuskile nö peitu ära!!!

mängur
5 aastat tagasi

Millal vanalinna pood uksed avab – ma läheks vaataks, kuidas nad peitusemänguga hakkama on saanud.