Haapsalu Tagalahe päästab süvendamine

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuigi tuttpüttidel on mõnus roostikus pesa punuda, tuleb roogu Tagalahel regulaarselt niita. Arvo Tarmula

Kuigi tuttpüttidel on mõnus roostikus pesa punuda, tuleb roogu Tagalahel regulaarselt niita. Arvo Tarmula

Haapsalu Tagalahe seisundi eksperdihinnang ärritas Läänemaa omavalitsustegelasi, kelle sõnul on uuringu järeldusi korduvalt kuuldud.

Kuigi uuringufirma Skepast ja Puhkim ekspert Marju Kaivupalu pakkus välja konkreetse lahenduse – puhastada setetest osa Tagalahe põhjast –, ärritas tema ettekanne Haapsalu linnavalitsuse ja Lääne-Nigula vallavalitsuse ametnikke.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kili
4 aastat tagasi

Müüge see Tagalaht kilidele maha, teevad sinna riisipõllud ja linn lööb õitsele

Ibra
4 aastat tagasi

Üks saarlane ütles nii. Kõik peale minu on mu..d! Kõik targad koos roogu lõikama.

Visionäär
4 aastat tagasi

Tagalahe võiks jätta niisama, las kasvab kinni. Saab maad juurde. Saab elamuid ehitada. Kuursaali võtame lahti ja paneme uuesti Eeslahe ääres kokku. Seal ikka rohkem mere moodi kui see sogane Tagalomp. Peaaegu igasuguseid hooneid saab ju teise kohta viia. Kulude poolest ka jõukohane. Millise rahaga ikkagi tervet Tagalahte jõuab süvendada? Terve Eesti riigi eelarvega vist

E.
4 aastat tagasi

Tagalahte saaks kõige kiiremini värsket vett, kui kaevata mõnekümnemeetrine kanal Väikese viigi ja Tagalahe vahele sealt, kus praegu kasvab Haapsalu 700 juubelitamm. Vähemalt oleks huvitav lugeda põhjendusi, miks kanal kindlasti sinna ei sobi… Puhastatud reovee lahte suubumise piirkonda tuleks mu meelest pilliroogu hoopis juurde istutada, mitte ära niita. Ja roogu kasutada katlakütteks…. Kunagi lugesin üht ‘targutust’, et Tagalahte peab asutama kalaliigi, kellele seal pakutav taimestik eriliselt maitseb… Tagalahe tervikliku süvendamise asemel, mis on meeletult kulukas, pakub mõistus välja üks-kaks korralikku kanalit, mis tagaks parima veevahetuse tervikveekogu suhtes. Kui aga mistahes kanaleid ähvardaks kiire ummistumine, piisaks ehk paarist suure läbimõõduga torust,… Loe rohkem »

uskmatu-toomas
4 aastat tagasi

Raha pole,raha ei tule ja tulemuseks on et tulevikus inimesed elavad mingi haisva mülka kaldal.Praegu toimub veel Siilatsi sadamas väikelaevaliiklus tänu Westmeri sadamale mida külastavad traalid.Need hoiavad faarvaatri läbitavana muidu oleks juba tänaseks laevatee lõppenud Uus sadama toodrite juures.
Tänavad vajavad remonti,kõnniteede seisukord on pehmelt öeldes kehv,Tagalaht kasvab täis aga linnlased unistavad raudteest samas linnavalitsuses elu tiksub pisitasa ja enda kiituseks ehitasid muusemi 5 miljoni eest !
Tagantjärele võtan mütsi maha pr.Danilovi ees kes võttis laenu,ehitas promenaadi tulevastele põlvedele ja pidi hiljem kannatama mõnitamist !
Mida on tänasel linnavalitsusel vastu panna ?.

Pook
4 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Tänane lv käib kohut näiteks ja vahel välisreisil. Üldiselt on muid jamasid niipalju, et sisuliste asjadega pole võimalik tegeleda. Vahel on niisama ka ju tore olla. Peaasi, et raha liigub))

Aga
4 aastat tagasi

kes maksab – kas lüpsilehmad eurooplased? (Või Haapsalu Linna kokkukuivav elanikkond)

Mees Metsikust Läänest
4 aastat tagasi

Pakutud variandid on ikka vägagi ebareaalsed. Mida annab 15 km pikkune kraav? Et nädalatepikkune tuul ühest suunast paneks kraavis vee liikuma? Või paneme vee pumbad tööle? Teha Haapsalu linnale 15+ km pikkune solgitoru? Kraabime Tagalahe põhja mudast puhtaks? Kui kaua aega ja kui palju raha läks Väikese Viigi põhja puhtakskraapimiseks? Pindala on ju murdosa Tagalahest… Kas me elame Saudi-Araabias ja toitume naftatuludest?

Mihkel
4 aastat tagasi

Kõigi vajalike tööde jaoks, mis siin ilmas vaja teha, pole ju raha. Ehitatagu kõigepealt raudtee valmis, eks siis paistab, mis saab edasi.
Aga selle solgiveetoru pikendamine kuhugi kaugemale pole ju mingi lahendus- solk läheb kuhugi mujale ja kõrkjas kasvab teises kohas.

Mina
4 aastat tagasi
Reply to  Mihkel

Ejitagu kõigepealt Tallin mnt valmis

haapsalu linn Haapsalu linnas
4 aastat tagasi

Kõigepealt ,seltsimehed, teeksin ma ettepaneku muuta rannajoont!

Exlaht
4 aastat tagasi

Tallinna maantee koos asfaltkatte ja muu sogaga on kõik tagalahes(Uus Haapsalu prügimägi) , mis süvendamisest ja puhastamisest siin räägitakse.