Haapsalus valmis lavastus taevaredelist

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Polygoni teatrikursus. Piret Pärnapuu foto

Täna õhtul esietendub Tallinnas Vabal Laval Polygoni teatrikooli Haapsalu ja Tallinna rühma ühistööna „Eesti 101”.

Mullu sügisel kutsus poepidaja Katrin Arrak Haapsallu Polygoni juhi Tamur Tohvri. Koos leiti ligi 20 inimest, kes hakkasid kord nädalas pühapäeva õhtuti kultuurimaja keldris harjutama. Etüüde, liikumist ja lavapartnerile silma vaatamist. Siis tuli Jüri Tuuliku „Taevaredel”, millest nüüd on saanud pärast Jakob Karu „Asjade seisu” lisamist mitmekihiline, poliitiline, ühiskonnakriitiline, aga samas ka lihtne armastuslugu „Eesti 101”.

„Taevaredeli” peosas on Lääne Elu peatoimetaja, raadiohääl Andrus Karnau.

„Ma ei mõelnud sellele, et teatrikool lõpeb avaliku etendusega, ma arvasin, et kusagil kultuurimaja keldris peab võibolla midagi mängima,” ütles Karnau. „Ma pole kunagi näitlejaks tahtnud. Mulle meeldib teatris käia ja teatrist kirjutada.”

Martini rollis on Karnau peaaegu kogu aeg laval.

„Meie metoodika on selline, et aasta lõpetame etendusega, mis annab esinemiskogemust ja kinnistab seda õpitut, mida tunnis kinnistada ei saa,” ütles Polygoni teatri juht ja lavastaja Tamur Tohver.

„Taevaredel” on lugu mehest, kes ehitab redeli, et need, kellele maapealne elu ei meeldi, saaksid taeva ära minna. „Imponeeris väikese koha elu ja see, kuidas muu maailm sinna sisse tungib,” ütles Tohver.

Samal ajal töötas Tohver Tallinnas oma teise kursusega Jakob Karu „Asjade seisuga” – sootuks tänapäevasema tükiga, mis kunagi lavastati NO teatris. „Korraga tundus, et täiesti erinevad materjalid sobivad, sest rääkivad samast asjast,” ütles Tohver. Mõlemad on eesti algupärandid, mille tegevus jääb eri aegadesse. „Jõudsime lõpuks järeldusele, et ega me Eesti vabariigi teise tulemise järel suurt kaugemale ole jõudnud,” märkis Tohver.

Nii ühendaski Tohver kaks lavastust pealkirja alla „Eesti 101”. Kaks etendust on kavas anda ka Haapsalus Beguta taimetoidukohviku õuel 7. ja 8. juunil. „Soovitan tulla, etendused toimuvad ka vihmaga,” ütles Tohver.

„Taevaredeli” peosaline Martin on Abruka mees. „Aga ta võiks elada ka Haeskas või Pürksis, ükskõik missuguse väikese koha mees,” ütles Karnau.

Ühel päeval otsustab Martin, et ta ei lasegi kevadel võrke vette, vaid võtab mõrranöörid ja ehitab neist taevaredeli. „Tüki sõnum on, et suured unistused võivad kergesti teoks saada,” ütles Karnau.

Sageli aga ei tea inimesed õieti ise ka, mida nad tahavad, ja kui unistused saavad teoks, satuvad nad veel suuremasse segadusee.

Tükk on esmapilgul lihtne, kuid selles leidub palju kihte. „Eriti pärast seda, kui kaks tükki on ühendatud,” ütles Karnau.

Lihtne külajant ja kümme aastat tagasi NO teatrile kirjutatud ühiskonnakriitiline tekst annavad kokku terve hulga uusi tähendusi. „Tükk, mis kümme aastat tagasi kritiseeris teatud ühiskondlikke hoiakuid, on pöördunud valitsuserakondade kriitikaks,” ütles Karnau.

Koos Karnauga astub täna lavale terve rida haapsallasi, kes on kaheksa kuud teatristuudios õpetust saanud. „Läksin stuudiosse, et saada üle lava- ja esinemishirmust ning õppida end paremini väljendama,” ütles kokk ja poemüüja Liisi Ansip.

Läänemaa raamatukogus töötavale Liina Valdrele on teater alati huvi pakkunud – ta on õppinud režiid ja teatriteadust, kuigi ise ta seni teatrit teinud ei olnud. Ansip ja Valdre moodustavad lavastuses paari ähmi täis naisi. „Meid kutsutakse õdedeks,” ütles Ansip. „Oleme naiivsed ja rõõmsad, osa on väike, jookseme korraks läbi ja ajame peategelase segadusse.” Peategelane Martin on Ansipi sõnul külas lugupeetud mees ja suur unistaja. „Tükk on eluline. Kuidas me unistame, et kõik võiks olla teisiti… aga kas me tegelikult tahame muutuda,” ütles Ansip.

Kohviku ja võõrastemaja pidajal Beguta Kevvail on tükis kartliku naise roll. „Lavastuse lõpp on mõtlemapanev,” ütles Kevvai. „Õnnelik ei ole. Elu nagu elu ikka, kus kõik ei lähe alati nii, nagu tahad.”

Kaitseliidus töötav Kaidi Sits Martini naise Kaarini rollis on näitemängu teinud ka varem – osalenud Marion Unduski teatristuudios. Kui see suleti, oli loomulik jätk minna Polygoni stuudiosse. „Kaarin on abielus mehega, kes arvab, et ta on geenius, aga mis sellest kasu on, kui paat on tõrvamata ja muru niitmata,” ütles Sits.

Seda, kas inimesed redelit mööda ka tõepoolest paremasse maailma pääsevad, Sits ei öelnud – et teada saada, peab teatrisse tulema.

„Eesti 101”

* Koosneb kahest loost – Jüri Tuuliku „Taevaredel” ja Jakob Karu „Asjade seis”.

* Lavastaja Tamur Tohver.

* Osades Liisi Ansip, Siiri Siimenson, Beguta Kevvai, Liina Valdre, Mart Onemar, Piret Pärnapuu, Kaidi Sits, Marika Vaher, Andrus Karnau, Carol Kolga, Ere Keerig, Kadri Reidla, Kertu Lorents, Kristo Klausson, Lea Pallon, Maarja Liik ja Rauno Einula.

* Esietendus täna kl 18 Tallinnas Vabal Laval.

* Etendused 7. ja 8. juunil Haapsalus Beguta taimetoidukohviku õuel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments