Haapsalu õpilased saavad tutvuda maapõueressurssidega

Maapõuenädal maavara - varandus maa all
Maapõuenädal maavara – varandus maa all

9. maist toimub Eestis esmakordselt maapõuenädal, kuhu on oodatud nii geoloogiahuvilised kui ka maapõuest kaugemad inimesed, et saada aimu meil peituvatest maavarade rikkusest ning nende kasutamise võimalustest.

Teisipäeval korraldab Tallinna tehnikaülikool innovatsioonikeskuses Innokas Haapsalu põhikooli ja gümnaasiumiõpilastele maapõueressursse ja nende kasutamist tutvustavaid töötubasid.

„Maa ja looduse kaitsmine on selle tundmine ja tark majandamine. Eelmise aasta alguses loodud Geoloogiateenistus on seadnud eesmärgiks maapõuevarade väärtustamise. Eesti geoloogide kogukond veab nädala jooksul üle Eesti toimuvaid töötube, diskussioone, ekskursioone ja matkasid, et äratada inimestes suuremat huvi meie maapõue varade vastu,“ ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Maapõuenädalal on võimalik külastada kaasaegseid kivimite uurimise laboreid TalTechi geoloogia instituudis ja Tartu ülikooli Chemicumis ning käia Tartu ülikooli loodusmuuseumis geoloogidest giididega. Külastada saab nii Ojamaa allmaakaevandust kui ka Narva, Kalana ja Reinu karjääre ning kaevandamismaastikke. Ühtlasi on võimalik minna loodusretkedele Kakumäe ja Emajõe paljandeid vaatama ning palju muud.

Maapõuenädala avavad täna Viimsi gümnaasiumis kell 10:30 Tallinna tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo ja majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Timo Tatar.

Maapõuenädalat toetavad ja korraldavad keskkonnaministeerium, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, Eesti Geoloogiateenistus, TalTech, Tartu Ülikool, SA Eesti Teadusagentuur, TÜ Loodusmuuseum, Tartu Observatoorium, AS TREV-2 Grupp, Viru Keemia Grupp, Eesti Energia, AS Kaltsiit, MTÜ Geoguide Baltoscandia, Tartu Loodusmaja, Eesti Geoloogia Selts, Eesti Mäeselts, Barlova ja kirjastus Argo.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments