Lugejakiri: uued bussid ei sobi vanadele inimestele

Lääne Elu

info@le.ee

Buss nur 2 ei sõida Valge Daami ajal Posti tänavale, peatusi Mihkli tänaval ning Vaba, Kalda ja Veetorni peatustes ei ole. Foto: Arvo Tarmula
Uutel bussidel on madalal olevaid istmeid vähe. Arvo Tarmula

Olen õnnetu, sest muudatused Haapsalu linna ühistranspordis põhjustavad vanematele inimestele kannatusi. Mullu suvel vahetati ühistranspordibussid uute vastu, aga need on osutunud (eriti suuremad rohelised) vanematele inimestele lausa ohtlikuks.

Olen pöördunud mitme instantsi poole, sh linnavalitsusse, kuid vastused on mittemidagiütlevad. Nimelt on nendes bussides istmed tõstetud väga kõrgetele alustele, millest nii peale kui ka maha astumine on vanadele inimestele, sh minule, ääretult raske. Olen näinud mitut ohtlikku olukorda, kus inimene oleks võinud kukkuda.

Mulle on öeldud, et uued bussid on madalamad, vanuritele paremad. Just vastupidi – bussist väljumise või bussi astumise astmed olid ukse juures, kusjuures buss seisis. Nüüd aga peame end jõnksutava bussi sees kuidagi kõrgendikule upitama. Bussi põrandal on kas üks või neli kohta ja seda on vanuritele liiga vähe, sest Haapsalus sõidavad peamiselt vanurid, kellel ei ole autot või kes ei oska juhtida. Noored on bussis haruharva ja koolilapsed paar korda päevas.

Veel üks probleem! Need uued bussid on ilmselt nii odavad, et jõnksutavad nii sõitma hakates kui ka peatudes, samuti sõidu ajal. Jääb niisugune mulje, et vanad bussijuhid ei oska enam sõita! Taandõppisid või!?

Nagu eespool ütlesin, olen pöördunud linnavalitsusse, majandusministri (selle kaudu saadeti teede-mis-iganes-ametisse), kuid kasu pole sellest absoluutselt. Osteti odavad bussid ja asi tahe!

Aino Kerde

14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jura
3 aastat tagasi

Õige, toimetus peaks kohe sellised postitatud lugeja kirjad adressaadile tagastama, märkusega “jura” või “negatiivne sõnum” sest need võivad kedagi traumeerida.

Mina
3 aastat tagasi

Kui inimene jääb vanemaks siis mõned neist muutvad vingatsiteks. Need kel juba ennegi oli shitt iseloom, see vaid süveneb. On rida vanemaid reisijaid kes bussis ma ütleksin lausa laiavad ja seavad end ise ohtu – ikka ja jälle samad näod. Ei nad kuula juhti ega reisijaid kes nende ohutusepärast mures. Seisvad bussis kui istekohti on, jonnakalt edasi. Ka mul on mõlemad jalad väga haiged ja maha minek oli varem see suurim raskus, nüüd uute bussidega enam mitte. Lisaks proua hindab asju vaid oma egomätta otsast. Väidab et õpilasi haruharva. Kui ta veidigi viitsiks mõelda siis taipaks et tema ja õpilaste… Loe rohkem »

Vallo
3 aastat tagasi
Reply to  Mina

uuemõisas elab 3 vanainimest kes laste kallal jauravad üks on Reeda teine Hinge ja Kolmas Valentina ja Uuemõisa algkooli õpilased kutsuvad neid hulludeks.

Vallo
3 aastat tagasi

haapsalui uued bussid on väga mugavad saab hästi peale ja maha ja istekohale istumine on palju parem kui vanadel bussidel. kaks on suuremad 11 meetrised 33 istekohaga ja 2 kaks väiksemad 10 meetrised 27 istekohaga.

täpp
3 aastat tagasi

Ilmselgelt need busssid ei õigusta end, istmed ,trepid jne. istumiskohti juskui polegi.Linnaisad võiks ju korragi proovida

Vallo
3 aastat tagasi
Reply to  täpp

linnaliinil sõidavad madalapõhjaga bussid

Kaabu
3 aastat tagasi

Kõikidel rohelise bussi bussijuhtidel on kaabu kandmine kohustuslik

Kodanik
3 aastat tagasi

Roheline buss ei sobi ühelegi endast lugupidavale inimesele, las Karilaid ja Sukles sõidavad maksumaksja raha eest ega nad muud tarka nagunii teha ei mõika

töötu
3 aastat tagasi

Ka teistes linnades on kasutusel sarnase konstruktsiooniga, ehk tagant kõrgemad, bussid ja keegi ei nurise. Kui madalad istmed hõivatud, siis tuleks paluda nooremal mujale istuda.

anna minna
3 aastat tagasi
Reply to  töötu

kuidas sa ,töötu,tead, et teistes linnades inimesed ei nurise, arvatavasti kõik nurinad ei jõua lihtsalt meieni. Laseme inimestel, kellel aastaid rohkeim kui meil, oma mure välja öelda. Eks tema kirjutatu ole ju tõsi, ainult nagu me teame, pole see bussivahetus nagu uue labida kasutuselevõtt, et vahetan tühja välja. Isegi mina, arvatavasti noorem kui kirjutaja, kiljusin algselt suurest rõõmust, et ei tõuse mul käsi ei tõuse mul jalg… mõni, kes mingit kriitikat kuulda ei taha võib ju soovitada, et sõitku siis taksoga või liisigu vanaproua auto ( nagu see ajalukku läinud lause, et kui leiba pole, söögu saia) Arvan, et bussijuhid… Loe rohkem »

Arvos
3 aastat tagasi

Mida sa ikka sor-idest tahad saada. Odav iiveko mootoriga äpardus.

töötu
3 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Vaene rahvas – odavad bussid, päris loogiline ju.

toorik
3 aastat tagasi
Reply to  töötu

kui oled noor ja punapõskne nagu ladvaõun, siis võid katusel ka sõita, aga murekiri tuli vanemalt inimeselt nagu selgus.

Peaasi,
3 aastat tagasi

et odavalt saab. Kliendid vaadaku ise kuidas saavad.