Riina Sikkut: tasuta sõidu õigus jätkub enamikel ühistranspordiliinidel

Lääne Elu

info@le.ee

Riina Sikkut. Foto: Urmas Lauri

Laste ja puudega inimeste tasuta sõidu õigus säilib nii rongis, praamil kui maakonnabussides.

Tallinna-Tartu ja teiste suuremate linnade vahel sõitvate kommertsbussiliinide ettevõtted on aastaid olnud rahulolematud seqdusest tuleneva kohustusega lapsi ja puudega inimesi oma kuludega sõidutada. Ettevõtjad soovivad riigilt selle eest kompensatsiooni. Nii käis näiteks Lux Express kohtutee riigiga vaidlemises läbi kuni Euroopa Kohtuni ja otsus tuligi ettevõtjate kasuks.

Õigusriigina on nüüd meie kohustus kohtuotsust ka täita.

Esitatud eelnõuga peamegi muutma sedasama, nüüd juba kohtuotsusega vastuolus olevat seadust. Kuna aga suur osa Eesti ühistranspordist on riigi poolt (osaliselt) rahastatud, siis tähendab, et eelkooliealistel lastel ja puudega inimestel on endiselt õigus tasuta sõita enamikel ühistranspordiliinidel, seda nii rongides, mandri ja saare vahel sõitvatel parvlaevadel ning maakonnabussides. Kõigis neis tasuta sõidu õigus säilib.

Tasuta sõidutamise kohustuse võtame eelnõuga vaid kommertsliinidelt ehk bussiliinidelt, mis sõidavad Eestis suuremate linnade vahet ja millele enamike liinide puhul on olemas alternatiiv Elroni rongiliini näol.

Seadusemuudatuse algatamine annab meile ka piisavalt aega leida tekkinud olukorrale lahendusi, kuidas kommertsliinidel tasuta sõitu lastele ja puudega inimestele kõige efektiivsemalt kompenseerida kui selleks peaks vajadus säilima. Ennekõike sooviks näha ettevõtjatelt endalt siiski vastutulelikkust meie ühiskonnaliikmete osas, kes tuge vajavad. Olgu selleks siis tasuta sõidu edaspidine võimaldamine või suurema soodustusega piletite müümine.

Riikliku hüvitise väljatöötamisel saame tõenäoliselt kasutada meie nutika digiriigi kogemusi, et luua vedajatele infosüsteem tasuta sõiduõigusega isikute kohta. Nii oleks ka riigil kõige parem ülevaade, mitme sõidu eest kuus või aastas ettevõtjatele hüvitist maksma peaksime.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Politoloog
1 aasta tagasi

pikanäputädi võiks kõige pealt tagasi astuda! Ja siis vabandada, kõigi ees, kellele ta oma õeluse ja saamatusega on kurja teinud!

K.s
1 aasta tagasi

A kompenseerida bussifirmale see pisike kulu? Selle peale too sikkut ei tule…

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi

Ahah, saivad ülemuste käest pähe, siis kohe lõrinal omainimeste kallale?! Kuna tahaks ka seejuures ikkagi väga hea ja ilus välja näha, siis tuhat vabandust ette ja taha. Et oleme siiski head ja lahked, näe ei võtakski kõiki soodustusi ära aga kästi juuuu… Õudus kuubis!

Kati Nõdra
1 aasta tagasi

Ettevõtjatelt kooritakse 7 nahka ja nüüd on veel vaja ajada pläma mingist tasuta vastutulelikkusest?

nagu
1 aasta tagasi

näeme , siin ei otsustata midagi, pseudoriik