0

Iloni Imedemaal tuleb tšehhi kunstniku näitus

Denisa Prošková illustratsioon.

Tšehhi suursaatkond avab neljapäeval Iloni Imedemaal Denisa Prošková illustratsioonide näitus.

Denisa Prošková on lõpetanud Praha kunsti-tööstuse kõrgkooli raamatugraafika ja illustratsiooni erialal professor Jiří Šalamouni juures. Prošková kombineerib oma tegevusalasid juba õpingute ajast saati: ta on ajakirjanik, kirjanik ja illustraator.

Täiskasvanutele kirjutas ta koos Jitka Rákosníkovága raamatu reisimisest ja toidust „Maitselugu” (2006), järgnesid följetonikogu „Ärge võtke seda isiklikult” (2010) ja tõsisem väljaanne „Õnn, ebaõnn, armastus, eestkoste” (2012). Följetonikogule ilmus järg „Varastati mu käekott” (2016).

Eelkõige on Prošková aga pühendunud lasteraamatutele, mida on üllitanud kümme. 2014. aastal kohtus ta esmakordselt ja juhuslikult Renata Mrázovága, kelle suurel toel ning koostöös paari kirjastusega ilmus lasteraamat „Kus kasvab raha” ja selle järg „Et raha teid hästi teeniks ega kusagile minema ei lendaks” (2015). Lasteraamatud rahast on tõlgitud slovaki, bulgaaria, eesti ja hiina keelde ning autor on neid edukalt esitlenud USA tšehhi koolides Chicagos, Durhamis ja Bostonis.

2015. aastal ilmus Denisa Prošková järgmine raamat „Kodu on kõige tähtsam koht maailmas”.

2019. aasta märtsis kirjutas ta koos kaasautori Renata Mrázovága ja illustreeris lasteraamatu „Väikese maa Suured Naised”. Seda raamatut peab ta ise kõige tähelepanuväärsemaks oma senisest loomingust. Raamat tutvustab lastele ja kogu maailmale 33 tšehhi aladelt pärit naist alates varasest keskajast kuni tänapäevani, kelle teod on elanud üle aastate ja riigipiiride. Juunis 2019 ilmub raamat „Väikese maa Suured Naised” ka inglise keeles.

Alates 2001. aastast tegutses Prošková tolleaegse tšehhi kõige edukama ajakirja „Marianne” juures. Hiljem töötas ta seitse aastat muu tegevuse kõrvalt publitsistina ajakirja „Naine ja Elu” toimetuses. See on viimase 8 aasta kõige loetavam elustiiliajakiri Tšehhis.

Näitus on Iloni Imedemaa teisel korrusel avatud 16. juunini.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz