Statistikablogi: Lääne-Nigula vallas on asustamata maa pindala üks suuremaid Eestis

Lääne Elu

info@le.ee

Eestis on asustamata maa pindala suurim Saaremaa, Alutaguse ja Lääne-Nigula vallas. Linnadest on asustamata maa pindala suurim Pärnu linnas, selgub statistikaameti statistikablogist.

Statistilises mõttes nimetatakse asustamata maaks piirkonda, kus statistilises ruudus (1×1 km) ei ela ühtegi inimest. Nii on saadud tulemus, et 52% Eesti territooriumist on asustamata.

Eesti maismaa pindala on 43 465 km², millest asustamata on 22 593 km². Asustamata maa pindala on suurim Saaremaa vallas (1519 km²), Alutaguse vallas (1143 km²) ja Lääne-Nigula vallas (947 km²) ning väikseim Kihnu vallas (3,5 km²). Linnade võrdluses on asustamata maa pindala suurim Pärnu linnas (487 km²) ning puudub üldse Rakvere ja Võru linnas.

Vaadates omavalitsusüksuste asustamata maa osatähtsust omavalitsuse kogupindalasse Eesti kaardil, siis joonistuvad selgelt välja suuremad piirkonnad. Osatähtsus on väiksem Tallinnas ja seda ümbritsevates omavalitsusüksustes ning kolmnurgas – Tartu, Viljandi, Võru.

Asustamata maa osatähtsus on suurem ussikujulisel alal, mille moodustavad Lääne-Nigula, Lääneranna, Põhja-Pärnumaa, Türi, Põhja-Sakala ja Saarde vallad ning Ida-Virumaal ja Ida-Virumaaga piirneval Lääne-Virumaal. Samuti Kuusalu vallas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kägu
4 aastat tagasi

See on hea uudis- kuskil võiks lagastamata loodust siiski ka olla.

2. kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Kägu

Lagastamata loodus ja asustamata ruutkilomeeter ei ole sünonüümid. Kiltsi lennuväljal ei ela ühtegi inimest, aga puhtaks looduseks seda nimetada on ikka omajagu totter.