Rootsi menukas katastroofifilm jõuab ka HÕFFile

Lääne Elu

info@le.ee

Filmis “Uskumatu”, leiavad Rootsis aset uskumatud sündmused. Foto kaader filmist

Eelmise aasta suurimaid Rootsi filmi ekspordiartikleid oli üllataval kombel väike katastroofipõnevik „Uskumatu”, mis Eestis jõuab esimest korda ekraanile Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivalil.

Veidi enam kui sajasse riiki müüdud film valiti mullu ühe maailma nimekama fantaasiafilmide festivali Fantastic Fest kavva ja pälvis kohe ka rahvusvahelise tähelepanu. „Muljetavaldavalt hästi tehtud väikese-eelarveline katastroofieepos,” kirjutas The Hollywood Reporter.
Vahetult enne jaanipäeva muutuvad Rootsis üleöö tummaks kõik infokanalid ja enne, kui keegi aru saab, mis toimub, hakkavad juhtuma uskumatud asjad.

„Filmi teeb eriliseks armastusfilmi, katastroofifilmi ja ulmefilmi oskuslik kombinatsioon. Nagu pealkirigi viitab, on kõik see, mida me ekraanil näeme, niivõrd uskumatu ja seejuures väga heade eriefektidega, et pärast seanssi vasardab peas küsimus: mida ma nüüd siis nägin? Kindlasti üks originaalsemaid tänavusi ulmefilme,” ütles festivali juht Helmut Jänes.
„Uskumatu”, mis rootsi keeles kannab pealkirja „Den blomstertid nu kommer” ja inglise keeles „The Unthinkable”, on valminud kollektiivselt, isehakanud režissöörideks Hannes Krantz, Albin Pettersson, Olle Tholén, Rasmus Råsmark ja Victor Danell ehk Crazy Pictures.

Rootsi filmiinstituudi standarditele projekt ei vastanud ja nii hangiti 1,8 miljoni euro suurusest eelarvest ligemale pool ühisrahastuse abiga. Film kandideeris neljale Rootsi filmiauhinnale Guldbagge, võites aasta parima uustulnuka preemia.
Rootsist on HÕFFi kavas teinegi film, „Hiiglasega” Rootsi parima filmi auhinna võitnud ja lühifilmiga „Las Palmas” miljonite Youtube´i kasutajate tähelepanu pälvinud Johannes Nyholmi uus töö „Koko-dii, koko-daa” – sürrealistlike elementidega psühholoogiline põnevusdraama lapse kaotanud abielupaarist, kes satub metsas telkides luupainajalike sündmuste keerisesse.

„Kellavärgiga apelsin” kohtub „Lõputu küünlapäevaga”, nagu kirjutas selle kohta filmifestival CPH:DOX, mis hetkel Kopenhaagenis pooleli on. Nimekal Sundance´i festivalil esilinastunud film tiirleb maailma festivalide karussellis ja jõuab Rootsi kinodesse alles suvel.
„Film analüüsib leina, vägivalda ja hirmu üksijäämise ees vahenditega, mis pööravad pea peale tavapärased õudusfilmi piirid, segades taas reaalsust fantastikaga, nagu Nyholmi puhul juba tavaks,” ütles Helmut Jänes.

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival on tänavu 25.–28. aprillini. Tegu on suurima omasuguse festivaliga Balti riikides. Soodsa hinnaga festivalipasse saab osta vaid 31. märtsini festivali koduleheküljelt www.hoff.ee. Kogu programm avalikustatakse ja piletite müük algab 5. aprillil.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments