Osmussaare tuletorn sai oma postmargi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Täna ilmus Eesti Posti postmark Osmussaare tuletorn, teatas filatelist Elmo Viigipuu.

Osmussaare tuletorn asub samanimelise saare loodetipus paeklindi serval ning tähistab Eesti looderanniku kaugele etteulatuvat saart Soome lahe tähtsa laevatee ääres, olles navigeerimiseks oluline meremärk.

Esimene kivist tulepaak ehitati Osmussaarele 1765. aastal, 1850. aastal püstitatud kivist tuletorn hävines II Maailmasõjas, 1954. aastal valmis sõjajärgse ajutise puitmärgi asemele uus, silindrilise monoliitsest raudbetoonist 35,40 m kõrgune, 170 astmega keerdtrepiga musta-valge triibuline torn.

Tegemist on traditsioonile tuletorniga, millel on üleval vahiruum, laternaruum ja rõdu. Osmussaare tuletorni ehitamisel kasutati betooni valamisel esmakordselt Nõukogude Liidus liugraketist, mis levis hiljem laialt kogu Nõukogude Liidu tuletorniehituses. 1998. aastal tehti tuletornis põhjalik remont ja vahetati välja laternaruum.

2019. aastal saab praegune tuletorn 65 aastat vanaks, kuid järgmisel aastal möödud esimese siinse meremärgi asutamisest 255 aastat.

Osmussaare tuletorni postmargi niminaalhind on 0.65 eurot, trükiarv on 35 000.

Eesti tuletornid

  • Postmargisari valmib koostöös eesti Meremuuseumiga. Sarja kujundaja: Roman Matkiewicz.
  • Esimene tuletornisarja postmark Pakri, ilmus juulis 1995. Osmussaare on sarja 31. postmark. Läänemaa tuletornidest on seerias esitletud Virtsu (0.65 €) (2016) ning Norrby liitsihi ülemine (6.50 kr) ja alumine (4.50 kr) (mõlemad 2005).

Allikas: viki.filateelia.ee

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments