Asuküla kandi rahvas valis külavanema

Asuküla raamatukogu juhataja Imbi Sildaru (vasakul) ja uus külavanem Kairi Õunaid. Foto: Malle-Liisa Raigla

Laupäeva õhtul toimusid Asuküla algkoolis kuue küla külavanemate valimised.

Korraga oli plaanis valida külavanem Varni, Metsküla, Suure-Ahli, Väike-Ahli, Mägari ja Pusku küladele. Varni, Metsküla ja Ahli külad valisid ühise külavanema. Haapsalu kogukonnatöö spetsialist Maire Vilbas ütles, et need külad on juba ajalooliselt nii läbipõimunud, et ühtne külavanem neile tundus enesest mõistetav.

Kuigi oli plaanitud valida kolm külavanemat, siis Mägari ja Pusku külal ei tulnud kvoorumit kokku ja külavanem jäi valimata. Külavanema hääletusel saavad osaleda need inimesed, kes on külla sissekirjutatud ja kes seal ka reaalselt elavad. Selleks, et kvoorum kokku saada, peab kohal olema pooled hääleõiguslikud elanikud ja veel üks inimene. Mägari külas oli hääleõiguslikke elanikke 74, kuid külavanemat tuli neist valima vaid 13. Mägari elanik Anu Aljaste-Sits ütles, et nende puhul ei oleks aidanud ka helistamine.

Mägari küla elanikke pahandas nii karm kvoorumi nõue, kus häält ei saa volitada. Lõpuks leppis Mägari küla uue külavanema valimise 20. aprilliks. „Te ei tulnud päris ilma asjata,“ lohutas Vilbas elanikke.

Ka Pusku küla elanikke tuli kokku vähevõitu – puudu oli viis inimest.

Vilbas arvas, et kuna nii Mägari ja Pusku külades ei ole siiani olnud ühtset kogukonda, siis laupäeval ühiselt kokku tulles, said nad liikuda sammukese lähemale ühisele tegutsemisele.

Varni, Metsaküla, Suure- ja Väike-Ahli külavanemaks valiti Kairi Õunaid Suure-Ahli külast Mureli talust. Tegelikult ei olnud ka nendel küladel ei olnud piisavalt inimesi koos, kuid kuna sel korral olid lubatud ka videokõne teel antud hääled, saadi vajalikud 26 häält kokku.

„Ma ei tea, millesse te mind nüüd segasite, aga aitäh,“ ütles Õunaid pärast valimisi elanikele. Seejärel uuris ta, kas keegi soovib hakata külavanema abiks. Kuna keegi soovi ei avaldanud, siis otsustati ühiselt, et kui aja jooksul tekib vajadus abilise järele, siis valitakse see hiljem.

Enne külavanema valimise algust luges Asuküla raamatukogu juhataja Imbi Sildaru ette 80 aasta taguse külavanemate määramise korra. Toona oli külavanema ametis olemise aeg kuus kuud  – iga aasta juuni ja detsembri kuu viimaasel kantseleipäeval kell 12 pidi vana ja uus külavanem vallamajas olema.

Endise Ridala valla territooriumil valitakse külavanemaid eelmise aasta detsembrist. Kokku on seal 58 küla.

Malle-Liisa Raigla fotod

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maestro
4 aastat tagasi

tUBLI VALIK Kairi on tubli

Rita
4 aastat tagasi

Edu uues ametis, Kairi!!!