Jaanus Karilaid: Keskerakond tegi mitu viga

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula
Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula

Keskerakonna aseesimehena ei ole Jaanus Karilaid erakonna tulemusega riigikogu valimistel rahul, samal ajal kogus ta ise poole rohkem hääli kui eelmistel valimistel.

Peaministripartei alla jäämine Reformierakonnale võttis Karilaiu ohkama. Põhjustest rääkides ütles ta, et eks tuleb vaadata tervikpilti ja Keskerakonna tehtud vead ritta laduda.

Keskerakond sai 129 823 hääle ehk 23 protsendiga Reformierakonna järel teise koha. Selle tulemusega saab Keskerakond riigikogus 26 kohta.

„Kui me vaatame valimisringkonda number viis (Hiiu-; Lääne- ja Saaremaa – toim.), siis toetus oli üle 4000, seekord üle 5700 hääle. Me parandasime toetust 13 protsendi pealt pea 18 protsendi peale. Tänud läänlastele, kes andsid meile palju hääli,“ ütles Karilaid.

Suures pildis jäi tulemus aga loodetust kesisemaks. „Me ei lootnud mitte 26 kohta, vaid valimiste võitu. Kuskil läks 3-4 protsenti kaduma,“ nentis Karilaid.
Üheks põhjuseks võib tema hinnangul olla Kohtla-Järve koolisaaga. „Seal me kommunikeerisime asju valesti, ei suutnud rahvale selget sõnumit anda. Vigu oli teisigi. Erakond ei ole tõsisemat analüüsi veel teinud. Eks me istuma maha ja vaatame, kus me need vead tegime. Kindlasti me neid tegime, sest me lootsime ju mitte hõbemedalit, vaid kuldmedalit,“ rääkis Karilaid.

Vigade nimekirjas on tema sõnul ka tulumaksureform. „See vigade tulp on arvatavasti veel pikem. Nii suurt kaotust – vahe kaheksa mandaati – ei osanud me ette näha. Lootsime teha murrangu Harjumaal, Ida-Virumaalt jäi üks mandaat toomata… Aga poliitika tähendab ka oskust panna kokku toimiv võimuliit. Ka 26 mandaadiga on võimalik oma valijate huvide eest seista. Kes paneb kokku võimuliidu, seda me täna veel ei tea. Keskerakonnal on oma võimalused igati olemas – elame, näeme,“ ütles Karilaid.

Isiklik tulemus oli Karilaiul tunduvalt parem kui neli aastat tagasi. 2015. aasta riigikogu valimistel sai ta 1056 häält, nüüd 1656 häält.
„See on kindlasti kordaminek. Ma olen läänlaste usalduse üle väga tänulik ja ma proovin seda siis veel rohkem õigustada,“ ütles Karilaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pook
5 aastat tagasi

Meie poisid oleks ka võibolla oma hääle keskerakonnale andnud aga sellist erakonda enam polegi. Peaminister Ratas kaagutas iga päev vene televisioonis “Kalasuite za tsentristov”. Meie poisid ei hääleta mingite tsentristide poolt iialgi ja pealegi tõstsid nad jookide hinna ülikõrgele.

Suur viga
5 aastat tagasi

Ongi Keskerakond

Haapsallane
5 aastat tagasi

Siiralt hea meel, et Jaanus Karilaid taas
Riigikogus Läänemaad esindab. Jõudu ja edu.
Kas raudtee teema edasiminek ei oleJ.Karilaiu
teene? Ja isegi VEB fond? Tubli. Kas tõesti peab siis 75a ootama, et tõde teada saada.
Fakt, et üht õiget asja poleks nii pikaks ajaks
salastatud. Reff kergitagu nüüd seda saladuse
loori, võtku salastatus maha.

kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  Haapsallane

Mida Karilaid siis teinud on? Aina vahutab ja vahutab Ratase stiilis, aga need on tühjad sõnad. Lubas vabariigi juubeliks raudteed, kus see on? Täna pole veel selge, et kas Turbast siiapoole ka rööpaid panema hakatakse. Mis puutub sellesse, et ta esindab Läänemaad. Tulge ikka mõistusele, mõelge ka oma peaga. Karilaiu näol on tegu sõna otseses mõistes “külvivolinikuga”. Ta üritas end algselt müüa Harjumaal, aga sealsed targemad inimesed ei võtnud teda omaks ja siis saadeti siia, kus rahvas omavahel kiskleb ning selle varjus Toompeale astuda.

Kohalik
5 aastat tagasi

Mind huvitab, mille eest Jaanus Karilaid oma hääled sai? Kahjuks töö riigikogus ei ole poole paremaks läinud. Keskerakonnas võid vigu otsida, aga selge on see, et keegi on sinu valimiseks head tööd teinud, nii et ole oma meeskonnale tänulik.

uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Mida te siis sellest läbi augu tehtud tulumaksu reformist siis lootsite,et kõik alates pensionäridest kuni väikeettevõtjateni hakkavad kiidulaule laulma.Teiseks see kurikuulus alkoholi aktsiis !
Kui tahetakse iga hinna eest riiki juhtida siis vähemalt peaks olema suutelised IRL`i ja sotside lollusi peatama !
Puhake natuke nendest ülepingutustest ja varsti näete kuidas sotsid ja suured isamaalased ka refi valitsuse teovõimetuks muudavad.Ainukesed kellega te võite arvestada on EKRE kui see oma vaateid natuke tasakaalustab !

Madis
5 aastat tagasi

Karilaid tegi vigu. Ennekuulmatu.

Kodanik 66
5 aastat tagasi
Reply to  Madis

Keskerakond eksis. Karilaid ei eksi kunagi.

Sass
5 aastat tagasi

Kahjuks ei oska te enda vigu analüüsida.
Isiklikult huvitab mind, et kui tuleb valitsus ref ja kesk, siis ka härra jahvatab oma VEB-fondi asja edasi või jääb vait :).