Lihula tähistas Eesti sünnipäeva Raimond Valgre muusikaga

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Andres Hioni fotod
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 11

 

Eesti 101. sünnipäeval reede õhtul Lihula kultuurimajas rullus vaatajate-kuulajate ette Raimond Valgre elu ja looming. Sõnalis-muusikalise põimiku autorid on Mati Põdra ja Ülle Tammearu. Salongilik lavastus kõneles vaatajaile helilooja traagilisest saatusest ajalookeerises ja kõlas Valgre igihaljas muusika, mis pälvis vaheaplause.

Lihuka kultuurimaja esine oli autosid täis, hoone ise kumas sinises valguses ja kuulajad-vaatajad täitsid peaaegu terve saali. Lava raamistasid Lihula värvikireva lilltikandi ribad.

Kontsertaktuse avas Lääneranna vallavanem Mikk Pikkmets, kes tervitas kõiki peolisi Lääneranna valla pealinnas Lihulas, nagu ta ütles. Pikkmets meenutas 2017. aasta aprilli, mil Eesti 100. sünnipäeva-aasta tähistamine sai alguse just Lääneranna vallast Mihkli kirikust.

“Sada aastat on ühest küljest pikk aega, teisest küljest jälle lühike aeg,” sõnas Pikkmets ja meenutas, kuidas ta käis Lihula gümnaasiuis, et rääkida õpilastele Eesti riigist ja riigi sünnipäevast. “Mõtisklesin, kuidas kõnelda riigist lastele vanuses 7-18 eluaastat,” ütles Pikkmets. “Mis see riik ja riigi sünnipäev õigupoolest siis on? See on nii, kuidas igaüks ise tunneb. Ma isegi guugeldasin, mis on riik, sain palju vastuseid, aga mitte ühest definitsiooni. Üks igatahes on kindel – ilma rahvata riiki ei ole. Riigil peab olema territoorium. Ja kolmas, mis teeb riigist riigi, on valitsus. Riik, see oleme meie.”

Et Lääneranna valla uued aurahad pole veel valmis, siis neid Eesti sünnipäeval ei jagatud.

“Neid jagame loodetavasti Lääneranna valla teisel sünnipäeval sügisel,” ütles Pikkmets.

Seekord andis Pikkmets üle vaid ühe tänukirja, mille pälvis Aare Lauren. Mullu otoobris tuli Lauren Lõuna-Aafrika vabariigis maastikuvibu maailmameitrivõistlustel maailmameitriks.

“Haldusreform on tore asi. Sama asja järelele tuleb mul minna Roostale,” ütles Lauren.

Roostal tähistab vabariigi aastapäeva Lääne-Nigula vald, Lauren jagab end Lihula ja Kullamaa vahel, nii et teda tunnustavad mõlemad vallad – Lääneranna ja Lääne-Nigula.

Kontsertktusele järgnes pidulaud, kuhu Pikkmets meelitas rahvast metssealihast suitsuvorstiga, mida olevat täpselt 1041 viilu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
läänlane
5 aastat tagasi

Kas see, mis etendati, oli ka vabariigi aastapäeva vääriline?

Raimond
5 aastat tagasi

Kas keegi etendust saali ka eile kuulis…..?

velts
5 aastat tagasi

1041 viilu…., enda arvates jube andekas:D

Meelis Malk
5 aastat tagasi
Reply to  velts

Ma lugesin kõik viilud täpselt üle ja uskuge või mitte aga seal oli täpselt 796 viilu ! 🙂 Muide vorst oli väga hea. Oma Lihula metssigadest. Ohjatud endise ja praeguse Olerex´i tankla vaheliselt alalt.

Salme
5 aastat tagasi

Kas oli pidu valitutele või oli oodatud ka lihtrahvas ? Kahjuks ei näinud alevipeal kuskil sellisest üritusest teavitavat plakatit.
Elagu Eesti !