0

Galerii: Ilon Wiklandi preemia said Annleen Leesma ja Saara Väli

Tänavuse Ilon Wiklandi noore kunstniku preemia said Annleen Leesma Märjamaalt ja Saara Väli Orisaarest. Foto: Mihkel Puhm
Tänavuse Ilon Wiklandi noore kunstniku preemia said Annleen Leesma Märjamaalt ja Saara Väli Orissaarest. Foto: Mihkel Puhm

Tänavusel, järgemööda juba viiendal Ilon Wiklandi noore kunstniku preemia pälvisid Annleen Leesma Märjamaalt ja Saara Väli Orissaarest.

„Mõlemad seeriad on väga märkimisväärsed,” ütles žürii esimees Urmas Viik.

Konkursil osalejad pidid  tegema kaks illustratsiooni setu muinasjutule „Kuningapoeg ja hall hunt” ning ühe töö vabalt valitud teemal.

Leesma pildilt tõi Viik välja selle, et läheb üle monotoonselt värviliseks. „Siin on lumma ja müstilisust; siin on müstilist metsa,” ütles Viik.

Samuti juhtis Viik tähelepanu peaaegu must-valgelt pildilt kahele kollasele kohale – üks leht oli kollane ja valgust andis noor kunstik edasi kollaka tooniga. „Üks pilt pidi olema tume ja hallides toonides, see oli enne kui ta väga rõõmsaks sai; pärast on kuldne,” ütles Leesma.

Väli tööst tõi Viik välja selle, kuidas noor kunstnik on edasi andnud valgust ja setu rahvariideid ornamendi peensustesse laskumata. „Üldistus on vägev,” ütles Viik.

Žürii liige Krista Kumberg ütles, et heas illustratsioonis on autor ka midagi sellist lisanud, mida loos ei ole. Kumberg tõi Leesna pildi puhul välja, et autor on kujutanud metsa paksu, pimeda ja hirmutavana. Tema sõnul ei ole Eesti ja setu muinasjuttudes kujutatud metsa hirmutavana. „Selles pildis on ähvardus,” ütles Kumberg.

Teise võidutöö autori töödest toob Kumberg välja selle, et loos ei olnud otseselt kohta, kus kaks vanemat venda pidasid üheskoos plaani kolmandat venda tappa, kuid just seda Väli oma teoses kujutas. „See oli minu järeldus sellest, kuidas nemad võisid seda olukorda näha,” ütles Väli.

Samuti teise illustratsiooni, kus mees seisab setu riietes, ei olnud Kumbergi sõnul öeldud, kus kandis lugu geograafiliselt toimub. „Üllatav, et noor, habras tüdruk on selle teinud, eeldad, et teeb printsesse ja kuldset lindu. Nii jõuline ja vägev,” ütles Kumberg.

Teose, mida noored kunstnikud illustreerima pidid, valis välja Kumberg. Teose valimisel arvestas ta sellega, et see oleks Eesti lugu ja selles oleks palju asju, mida kujutada. „Kes tahab, kujutab interjööri, kes tahab, kujutab loodust. Kuldset lindu on paljud kujutada tahtnud,” ütles Kumberg.

Samuti ütles Kumberg, et viimasel kahel aastal on parimaid töid raske valida olnud, sest tase on ühtlaselt hea. Ta tõi välja, et nooremad kunstnikud on isegi tublimad kui vanemad. Samuti ütles, et mõni tahapoole jäänud autor on kaks illustratsiooni teinud erineva käekirjaga, kuid teoses peavad illustratsioonid stiililt ühtsed olema. „Pead leidma oma võtme ja selles vormis tegema,” ütles Kumberg.

Ilon Wiklandi noore kunstniku konkursil osales 35 noort üle Eesti. Lisaks noortele kunsnikele ja nende juhendajatele oli videovahendusel kohal ka Ilon Wikland. Eile, oma 89. sünnipäeval saatis ta Haapsalusse oma tervitused, kus ütles, et loodab, et siin on kõik hästi ja ta saab varsti tulla ka Haapsallu.

Kunstikonkursil osalejad saatsid Wiklandile vastu videotervituse, kus hüüdsid üheskoos: „Palju õnne!”

Fotod: Mihkel Puhm

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz