Juhtkiri: Lääne-Nigula esimene katse

Lääne Elu

info@le.ee

Lääne-Nigula vald on otsustanud samuti kätt proovida kaasava eelarvega. Naaberomavalitsus Haapsalu on mitmel aastal küsinud rahvalt nõu, kuhu paigutada 20 000 eurot. Pärast haldusreformi lisati sellele veel 10 000 eurot, mida kasutada endise Ridala valla elujärje parandamiseks.

Haapsalust väiksema rahvaarvu, kuid suurema territooriumiga Lääne-Nigula vald tahab nüüd rahvale otsustamiseks anda 40 000 euro kasutamise. Lääne-Nigula olukord on aga Haapsalust keerulisem – Haapsalus on kaks piirkonda, Lääne-Nigulal tervelt kaheksa. Tuleb välja mõelda süsteem, kus kõik saaks võrdselt koheldud ja keegi ei tunneks end puudutatuna.

Praegu on otsustatud, et igale piirkonnale jääb kasutada 5000 eurot. Muidugi võib mõelda, mis oleks õiglasem – kas jagada raha proportsionaalselt kõigi piirkondade vahel või vastavalt elanike arvule nii, et rahvarohkemad kandid saavad rohkem ja hõredamalt asustatud vähem. Nii, nagu tehti Haapsalus. Lääne-Nigulas otsustati esimesel korral minna esimest teed pidi ehk siis kõigile võrdselt. Tibusid loetakse sügisel ja eks pärast esimest katset on võimalik plussid-miinused kokku rehkendada ning vajadusel raha jagamise korras muudatusi teha. On ju veel üks variant, mis nõuab eriti suurt koosmeelt, kuid annab võimaluse teha suuremaid ja kallimaid projekte. Kaheksa saajat tuleks jagada kahte neljasesse gruppi, mis osalevad raha jagamises kordamööda, üle aasta.

5000 eurot ei ole kuigi suur summa ja väga mahukaid asju sellega ilmselgelt ette võtta ei anna. Samas võivad ka natuke väiksemad asjad kohalike elanike enesetunnet parandada ja mõne kitsaskoha likvideerida. Ning lõppude lõpuks annab hea tunde seegi, kui keegi rahva arvamust küsib.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
asoo
5 aastat tagasi

Nõva valla sarnasest projektist tuule tiibadesse saanud turuplats vajab hädasti laiendust …

Ei imestaks
5 aastat tagasi

Poleks töesti ime kui Növal nii ka läheb. Tuletan meelde Növa valla eelmist kaasavat eelarvet. Täielik absurd ja naerukoht!

Nõvakas
5 aastat tagasi

See 5000 võiks poe krediiti panna ja selle eest saaks ainult suurt õlut võtta.