Krista Kumberg: lugeja otsib salapära ja põnevust

Krista Kumberg. Foto arhiiv

Mida loeb täiskasvanu, kellel on vaba voli omale raamat valida? Armastusest ja mõrtsukatöödest – mõlemale näpuotsaga peale perekonnasaladusi ja muud sorti salapära ja põnevust. Tugitoolist tõusmata võiks ka mõnel reisil käia.

Selline on kõrvaltvaatajalik ja lihtsustatud kokkuvõte mullusest Haapsalu raamatukogu laenutuste edetabelist. Täiskasvanute lemmikute hulgas on viis krimijuttu, kümme armastusromaani, kolm „Minu” sarja raamatut ja paar sellist, milles põnevus ja armastus võistlevad omavahel. Kahekümnest kaksteist on tõlketeosed. Kaheksast algupärandist neli Katrin Pautsi kirjutatud.

Olen uhke Haapsalu lugejate üle, et Elin Toona „Pagulusse” platseerus neljandale kohale. Edetabeli vaadeldud osas ei peegeldu kuidagimoodi „OPi” kirjandussoovitused ega Areeni arvustused, Sirbi omadest rääkimata. Kergemapoolne meelelahutus on raamatukogu ilukirjanduse kogude kasutaja jaoks esimesel kohal.

Milline oleks pilt siis, kui uusi ja lugejaid huvitavaid raamatuid saaks raamatukogu osta rohkem kui ühe eksemplari? Miks mitte koostada raamatute edetabel järjekorras ootavate lugejate arvu põhjal.

 

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments