Palivere lumekahurid ootavad järgmist talve

Lumekahurid saabusid Paliverre. Foto: Urmas Lauri
Palivere lumekahur. Urmas Lauri

Kuigi kevadel saabusid Palivere turismi- ja tervisespordikeskusesse lumekahurid, siis siiani neid kasutada pole saanud.

„Sellepärast, et ei ole veehoidlat valmis,” põhjendas spordikeskuse juhatuse liige Mati Kallemets.

Selleks, et lumekahurite tööks vajalikku veehoidlat ja elektrisüsteeme ehitada, on vaja vee erikasutusluba. „Kuna keskkonnanõuded kehtivad vaatamata sellele, kas oled looduspark, spordipark, tselluloositehas või Rail Baltica,” ütles Kallemets.

Keskkonnaametisse vee erikasutusluba taotlema minnes sai Kallemets aga teada, et neil pole maa-ala detailplaneeringut, kuigi vald oli ehitusloa juba väljastanud. „Kui me hakkasime taotlema vee erikasutusluba, siis keskkonnaamet avastas, et poisid, teil ei ole selle maa-ala detailplaneeringut,” ütles Kallemets.

Nüüd käib töö maa-ala detailplaneeringuga. Kallemetsa sõnul peaks planeering valmis saama septembri lõpuks, veehoidla ehitus võtab aega kuu ning pärast seda tuleb elektrisüsteemiga ühendada. „Ja anna tuld,” ütles Kallemets.

Praeguste plaanide kohaselt hakkavad lumekahurid Paliveres kunstlund tootma järgmisel talvel. Seni on kahurid hoiul. Kallemetsa sõnul võivad nad neid ka soovijatele välja rentida.

Lisaks veehoidlale on Kallemetsa sõnul lumekahurite tööks vajalik ka rajamasin, millega toodetud lumi rajale laiali lükata ja seda hooldada. Praeguse masinaga kunstlund hooldada ei saa. Vajalik rajamasin maksab kasutatuna Kallemetsa sõnul umbes 30 000 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Karu
5 aastat tagasi

See on see, kui mees on eluaeg raha jaganud mitte teeninud.
Vana partorgist sulenäppija.
Miks küll piinatakse sellist vanainimest, saatku pensionile väärikalt enne kui raha otsa saab.

Mnjah
5 aastat tagasi

Hajaasustuses ei ole detailplaneering kohustuslik, see rohkem kohaliku omavalitsuse projekteerimistingimuste menetluse küsimus. Saamatu eesotsas ütleb kõik.

Paliverest
5 aastat tagasi

Unustage see Kalkemetsaga asja ajamine ja leidke õige mees etteotsa, siis sasb lõpuks ka asjad liikuma ja spordikeskuse valmis.

K.S.
5 aastat tagasi

Senikauaks võiks kaitseväele Idapiirile rentida need kahurid, oleks midagigi kasu…

Kikerikii
5 aastat tagasi

Minu arvates on see lausa arutu maksumaksja raha raiskamine. Ja kui ei saagi vee erikasutusluba… ?

Minu mälu järgi
5 aastat tagasi

käib see Palivere spordikeskuse rajamine juba vähemalt üle 10 aasta. Kas ja kui palju seal neid sportijaid käib, sellest pole nagu kuskil teavet.

suusataja
5 aastat tagasi

15.oktoobril 2017.a LE-s rääkis M.Kallemets, et lund hakatakse tootma juba 2018.aasta jaanuaris. Samas tutvustas ta kogu kunstlume projekti ja selle tarvis rääkis ta hoopiski veepumpla ehitamise vajadusest, nüüd siis hoopiski vaja on veehoidlat. Kas tõesti ei saanud, enne tellida korralikku projekti ja see kooskõlastada kõigi instantsidega. 2017. aastal rääkis Kallemets, et rajamasina hind on 100 tuhande euro kanti, nüüd aga on see hind juba üle kolme korra odavam. Kas ikka see nii palju odavam riist end ka ära õigustab? Või juhtub jällegi nii, et töötab aasta-kaks “tuli saab kustutatud” ning siis tuleb uus osta. Mõelge ikka enne, kui raha kulutama… Loe rohkem »

kodanik
5 aastat tagasi

Kogu austusest M.Kallemetsa vastu ei saa ma aru, kuidas Kallemets ei teadnud neid bürokraatiamasina keerdkäike? Ta töötades riigiaparaadis raha jagamise juures jälgis raudse järjekindlusega taotluste juures detailplaneeringu olemasolu ja nüüd – ei teadnud… No kuulge, see pole küll tõsiseltvõetav vabandus, veelgi enam, need kahurid jäävad kasutult seisma seniajani kui saadakse raha rajamasina jaoks. Võib-olla seda ei saagi, kui raha küsida ei osata?