Juhtkiri: ilutulestikust emotsioonideta

Lääne Elu

info@le.ee

Viis aastat tagasi võttis Euroopa Komisjon vastu uue pürotehnika müüki ja kasutamist reguleeriva direktiivi. Eestis hakkasid lõhkematerjaliseadusesse integreeritud uued normid kehtima 2017. aasta 4. juulil.

Kui tihti kukub välja nii, et Eesti valitsus on seadusena kehtestanud mõne eurodirektiivi kõige rangemad nõuded, siis pürotehnika kasutamist reguleeriva seadusega juhtus täpselt vastupidi – käske-keelde leevendati, vanusepiire alandati. Põhjenduseks toodi, et uutele nõuetele vastavad tooted on tarbijale ohutumad.

Küll aga jäi seaduse kirjutajatel ja riigikogul kahe silma vahele inimfaktor. Uusi vabadusi kiputakse alati kuritarvitama, mistõttu keegi alati kannatab.

Ka on Eesti teinud paljude teiste ELi riikidega võrreldes pürotehnika kasutamise normide leevendamisega hoopis vähikäiku, sest enamasti on reeglid mujal hoopis karmimad.
Mõned näited.
Selleks, et need oleksid arusaadavad, tuleb selgitada, et Eestis ostetakse peamiselt F2 ja F3 kategooria tooteid ehk ilusaid värvilisi rakette, mille vahe seisneb selles, et F2 üksiktootes on kuni 500 grammi lõhkeainet ja F3-s kuni üks kilo. Enamasti ostetakse aga mitmest üksiktootest koosnevaid patareisid.

Belgias, kus uus seadus võeti vastu päev pärast Eestit, on F3 kategooria rakettide kasutamine mitteprofessionaali poolt kriminaalkuritegu.
Saksamaal saab eraisik osta ja kasutada F2 rakette paari tunni jooksul 31. detsembrist 1. jaanuarini. F3 eraisikud osta ega kasutada ei tohi. Muuhulgas ei tohi ilutulestikku kasutada puitmajade läheduses.
Soomes ei saa alla 18aastased osta mitte mingit sorti pürotehnikat. Eestis võib F1-kategooria pürotehnilist toodet osta ja kasutada alates 12. eluaastast. Ilutulestikku võib Soomes teha ainult vana-aasta õhtul.
Iirimaal on eraisikutel lubatud osta ja kasutada ainult F1 kategooria pürotehnikat.

Kindlasti oleks Eesti inimesed tunduvalt õnnelikumad, kui Eesti valitsus oleks leebemaid norme kasutanud hoopis mõne teise eurodirektiivi rakendamisel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Petitsioon
5 aastat tagasi

Saaksime seda eraviisilist püroterrorit ehk veidike ohjeldada, kui annaksime allkirja seadusesse muudatuste tegemiseks lehel petitsioon.ee.

Tõestus
5 aastat tagasi

Ilutulestiku kasutamisega täiendatakse mõnuainete nimistut, ” tiilerid askeldavad “, paugutatakse alkoholijoobes, viha, jm. Tagajärjed pole heade tavade realt, tossavad ju hooned, oht elu ja tervisele, saastatud õhk.
Nüüd on meil näha halvasti kujundatud seadus. Mujal on rangemad korrad. Ohjamiseks peame kulutusi tegema, kes need maksab? Muudame elukeskkonna paremaks, turvalises.

naabermajast
5 aastat tagasi

21. detsembri õhtul paukusid raketid õhku otse veisekarja aia ääres! Sellega seati ohtu loomade elu ja tervis, tekitati tahtlikult loomadele ebaloomulikku piina.
Soovitan, mitte kasutama rakette seal , kus see on häiriv loomadele. Kutsun säilitama rahu.
Kauneid Jõule!

Lugeja..
5 aastat tagasi

Järgmiseks arvame,et jõulude ja uue aasta tähistamine ka kahjulik,inimesed ju söövad ja joovad ennast segaseks-KEELAME ÄRA,või vähemalt nõuame tungivalt,et võiks ära keelata,jälle ilming haigema ühiskonna poole.

läänlane
5 aastat tagasi

Väga õiged ja head mõtted! Milleks on vaja selle arutu põmmutamisega häirida nii looduses olevaid loomi kui koduloomi ja ehmatada inimesi? Lisaks veel kõik see risu, mis peale paugutamist enamasti maha jäetakse ja kevadel lume alt välja sulab et tublid teemeärakad saaksid selle siis koristada.
Omades hobust tean ,kui ohtlik võib olla mingil suvalisel ajal lastud rakett!
Kahjuks on inimesi, kes põmmutavad ka muul ajal kui aastavahetusel – nii suvel kui (eriti sobimatu!) Jõulude ajal. Olen seisukohal, et kindlasti peaks seadusi karmistama ja järelvalvet tõhustama.

Valdo
5 aastat tagasi

Arvamuse pealkirjale räägib sisu risti vastupidist. Lugupeetud ilutulestiku kriitikud, on palju muid tähtsamaid probleeme siin Eestis kui mõni vale kohapeal tehtud pauk. Ma ei saa aru, kuidas Eestit on tabanud virisevate poliitikute ja ametnike hordid. Soovitan soojalt olge sallivad erinevate käitumisviisidega inimeste suhtes. Mina isiklikult pauku ei karda ja oma koera hoian kärarikkal perioodil enamasti toas. Palun inimesed ärme mõtelgem asju üle. Kaunist jõulu aega Teile kõigile.

Selgitus
5 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Kui kahel pool teie maja kõmmutatakse 6-7 tundi eraisikutele lubatud kokku 20 kg (neto) lõhkeainet ja neid isikuid on suuremate kortermajade rajoonides (näiteks Tallinnas) sadu, siis olen täiesti kindel, et räägiksite teist juttu. Kui majaomanik oma aias laseb ühe patarei ja see naabri aknasse ei lenda, siis on hoopis teine lugu. See on lühiajaline, kannatab ära. Aga püüdke ette kujutada kella 22-st kuni hommiku 4-ni kestvat müra ja tossu suuremates kortermajade rajoonides. Loodan küll, et olete minuga nõus.

Ahsoo
5 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Et kui sina isiklikult pauku ei karda, siis järelikult mõtlevad teise probleemi üle? Mina-mina-mina! Aga vaata laiemalt, kui silmaklapid lubavad.

Keelame kõik ära
5 aastat tagasi

Mõttetu soperdis. Tehke tasuliseks, ma ei taha seda lugeda.