Asi kindel: lumi ei kao jõulupühadeks kuhugi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lumine. Foto: Urmas Lauri
Kuigi uuel nädalal võib ilm senisega võrreldes veidi pehmemaks muutuda, näitavad praegused ilmaprognoosid, et alla sadanud lumi ei kao jõulupühadeks kuhugi.

Ilmateenistuse andmetel on selle nädala lõpuni tulemas parajalt külma, kohati koguni 13 kraadi, samuti tuleb lund lisaks.

Järgmise nädala esmaspäeval ehk jõululaupäeval jätkub talvine ilm. Venemaa põhjaservas tugevneb külm kõrgrõhkkond ja madalrõhkkonna haare nõrgeneb Baltimaades. Eestis jääb lumehooge harvemaks, tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Öösel on külma 4-8, kohati kuni 10 kraadi, päeval 2-7 kraadi.

Teisipäeval ja kolmapäeval võib Venemaa kõrgrõhkkond läänepoolsele võimsale madalrõhualale järele anda ja sel juhul läheb ilm Eestis järk-järgult sulale. Kui külmamüür vastu peab, siis jääb talvine ilmapilt püsima, märgib ilmateenistus.

Neljapäeval (20. detsembril) suureneb läänepoolse madalrõhkkonna surve ning kagutuule puhangud tugevnevad rannikualadel kuni 15 m/s. Tihedam pilvemass üle mere veel ei ulatu ja ilm on peamiselt sajuta. Õhutemperatuur on öösel saartel -1..-6, mandril -5..-10 ja kui Ida-Eestis on selgemat taevast, siis langeb ka alla -10°C, päeval on -2..-7°C.

Reedel (21. detsembril) laieneb madalrõhkkonna serv koos niiskema õhumassiga üle Läänemere Baltimaade kohale. Öösel jõuavad lumepilved Lääne-Eesti saartele ja laienevad edasi mandri sisealade suunas. Puhub võrdlemisi tugev kagutuul ja on pinnatuisku, päeva pöördub tuul idakaarde. Õhutemperatuur on öösel saartel -2..-5, mandril -5..-10, päeval -4..-8°C, saarte rannikul veidi kõrgem.

Laupäeval (22. detsembril) liigub aktiivne osatsüklon Taani lähistelt üle Poola itta ja Eesti jääb selle põhjaserva. Aeg-ajalt sajab kerget lund ja puhub mõõdukas idakaare tuul. On pinnatuisku. Õhutemperatuur on ööpäevaringselt -5..-10°C.

Pühapäeval (23. detsembril) kaugeneb osatsüklon Venemaale ja Eesti kohale laotub hääbuva õhukeerise loodeserv. Lumesaju tõenäosus püsib kõrge, tuul vaibub ning pöördub põhjakaarde. Õhutemperatuur on öösel -3..-8, sisemaal selgimiste korral kuni -13, päeval -2..-7°C.

Esmaspäev, jõululaupäev (24. detsember) jätkub tõenäoliselt talvise ilmaga. Venemaa põhjaservas tugevneb külm kõrgrõhkkond ja madalrõhkkonna haare nõrgeneb Baltimaades. Eestis jääb lumehooge harvemaks, tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel -4..-8, kohati võib alla -10°C langeda, päeval -2..-7°C.

Teisipäeval (25. detsembril) ja kolmapäeval (26. detsembril) võib Venemaa kõrgrõhkkond läänepoolsele võimsale madalrõhualale järele anda ja sel juhul läheb ilm Eestis järk-järgult sulale. Kui külmamüür vastu peab, siis jääb talvine ilmapilt püsima.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments