Saarso viitas EKRE-st lahkumise põhjusena vastuoludele Helmetega. Täiendatud Moonika Helme kommentaariga

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Helle-Moonika Helme ja tema abikaasa Mart Helme Suure-Lähtru mõisas. Foto: Arvo Tarmula
Helle-Moonika Helme ja tema abikaasa Mart Helme Suure-Lähtru mõisas. Foto: Arvo Tarmula

EKRE ridadest kandideerimisest loobunud ja erakonnast välja astunud Mart Saarso sõnul oli tema jaoks solvav ja alandav, kui erakonna sisevalimistel talle alla jäänud Helle-Moonika Helme süüdistas teda valijate enda vastu ässitamises, vahendas ERRi uudisteportaal.

Saarso viitas oktoobris Virtsus toimunud EKRE viienda valimisringkonna (Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa) salajasele sisehääletusele, kus ta kogus küll kõige rohkem hääli, kuid talle alla jäänud EKRE esimehe abikaasa Helle-Moonika Helme tõsteti hiljem temast valimisnimekirjas ettepoole esimeseks.

“Edasi tabasid mind alusetud süüdistused Moonika Helme poolt, nagu oleksin ma kedagi tema vastu üles ässitanud. Ma ei teinud seda ja sestap on niisugune süüdistus solvav ning alandav,” märkis Saarso.

Mart Saarso astus EKRE liikmeks 17. jaanuaril 2018. Kuigi mees teatas 29. novembril, et astub EKREst välja, on ta äriregistri andmetel siiani erakonna liige.

Moonika Helme ütles Lääne Elule, et teda ei ole keegi asetanud ümberpaigutuse teel ringkonna esinumbriks.

“Saarso ei kandideerinud esinumbriks minu kõrval esimesele kohale. Ta kandideeris teisele kohale ja Hardi Rehkalt kandideeris kolmandale kohale. See pandi paika juba suvel suurel ringkonna koosolekul, kus oli ka Saarso ise ja sellega päri. Nimekiri oli avatud 7. oktoobrini ja lisakandideerimise võimalus kõikidele kohtadele oli olemas. Seda võimalust ei kasutanud keegi. Ringkonna koosolekul läks hääletusele nimekiri, kus kolm esinumbrit olid järjekorras: 1. Helle-Moonika Helme, 2. Mart Saarso ja 3. Hardi Rehkalt. Mind ei ole keegi sinna pärast ega meelevaldselt pannud,” ütles Helme. “Saarso sai oma teisele kohale rohkem poolthääli kui mina esimesele või Rehkalt kolmandale, aga kõigil oli poolthääli rohkem kui vastuhääli ja nii jäi järjestus selliseks, nagu ringkonna üldkoosolek oli selle suvel määranud. Mingit ülekohut ega ringitõstmist ei olnud.”

Helme oli piirkonna esinumber ka eelmistel valimistel ja sai 2399 häält. “Seda silmas pidades oli enesestmõistetav, et erakond tegi mulle ettepaneku olla esinumber ka seekord,” ütles Helme.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vaatleja
5 aastat tagasi

See proua Kaljuste on ka mingi imelik mutt.

Vaatleja
5 aastat tagasi

EKRE-Helmede perefirma paraku.

Mega naer
5 aastat tagasi
Reply to  Vaatleja

mis paraku, mis puutub siia mingi perefirma?!. Aru te ei saa ükskord, mis toimub euroopas üldse praegusel hetkel või??? See nn perefirma püüab seda teieni inimesed tuua, aga keeldute uskumast ikka. Pime talupoeg või on hirm muuta oma mugavat elu, ah las teised võitlevad, äkki ise pääsen hullemast

2. kodanik
5 aastat tagasi

Kui seda saagat jälgida, siis tundub üpriski ebastabiilne kuju olevat. Äkki ongi parem, kui sellised Riigikogusse ei satu.

Zanders
5 aastat tagasi

Minule teadaolevalt on hr.Saarso kohtunud korduvalt Kaitsepolitseiameti töötajatega .
Osad neist kannavad slaavipärast perenime…
Järeldused teeb igaüks ise

nimi
5 aastat tagasi

Päriselus on pahatihti nii, et näiteks maatl linna kolinud on need kõige pentsikumad (omast arust) ja poliitikas uustulnukad jälle kõige mõjukamad (omast arust).

Maire
5 aastat tagasi

Ekres oleks tohutult palju liikmeid rohkem, kui see poleks perefirma !

juss
5 aastat tagasi
Reply to  Maire

Piisab juba sellest klounikarjast! Tunnen neist vähemalt kaheksat ja need on igatahes põhikooliharidusega õllesõbrad!

2. kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  juss

On neil nimed ka või ajad niisama udu suust välja? 🙂

juss
5 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Nimed ikka: kaks Andrest, Henri, Raivo, Toivo, Vello ja kaks Aivarit. Oled rahul?

2. kodanik
5 aastat tagasi
Reply to  juss

Ikka olen rahul. Kui aus olla, siis korraks isegi arvasin, et Sul on julgust kellegi peale näpuga näidata…

juss
5 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Ära loodagi, et ma koputajaks hakkan ja Sinu eest töö ära teen! Unista edasi!

Jah
5 aastat tagasi

Tegemist on ju siiski Helmete erafirmaga. Nemad käsivad, poovad ja lasevad.

see
5 aastat tagasi

Saarsoo on tõsiselt õrna hingega, nagu süütu tütarlaps, süüdistatakse ja kohe solvub. Olge temaga ettevaatlik, solvujatega on asju hull ajada. terve Eesti on solvujaid täis.