Valitsus teeb neljapäeval ÜRO ränderaamistiku osas otsuse

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Peaminister Jüri Ratas riigieelarve pressikonverentsil. Foto: Jürgen Randma (Riigikantselei)
Peaminister Jüri Ratas riigieelarve pressikonverentsil. Foto: Jürgen Randma (Riigikantselei)

Peaminister Jüri Ratas lubas, et valitsus teeb neljapäeval oma kabinetiiistungil otsuse ÜRO ränderaamistikuga ühinemise osas.

“Oleme kokku leppinud, et homme peale lõunat, kui kabineti nõupidamine algab, siis see teema on seal arutelu all. Ja kindlasti me selle otsuse ka homme langetame,” lubas Ratas riigikogu infotunnis Reformierakonna fraktsiooni esimehe Jürgen Ligi küsimustele vastates.

Ränderaamistikuga ühinemise teemal vallandus eelmisel nädalal vallandus valitsuse suhtes laiem kriitika, kuna Reformierakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna saadikud leidsid, et valitsus pole seda parlamendiga arutanud. Samuti väljendas raamistiku suhtes kriitikat Isamaa liikmest justiitsminister Urmas Reinsalu. Vallandunud poleemika järel teatas president Kersti Kaljulaid, kes pidi leppele Eesti heakskiitu minema andma, et ei lähe Marrakechi enne, kui valitsus selle osas kokku lepib.

Esmaspäeval otsustas riigikogu Isamaa fraktsioon, et Eesti ei peaks liituma ÜRO ränderaamistikuga, kuna erakonna hinnangul võib see hakata piirama Eesti iseotsustamise õigust migratsiooni tõkestamisel. Samuti on kahtlevat suhtumist raamistiku suhtes väljendanud meedia andmeil ka mõned Keskerakonna liikmed.

Sotsiaaldemokraadist välisminister Sven Mikser ütles esmaspäeval BNS-ile, et tema hinnangul võiks ränderaamistiku heakskiitmise osas tekkinud poliitilises vastasseisu lahendada valitsuse lisatav deklaratsioon raamistikule, mis kinnitab üle Eesti suveräänsuse põhimõtted.

Valitsuse deklaratsiooni idee pakkus välja Tartu ülikooli rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo, kes esitas esmaspäeval riigikogu komisjonile oma analüüsi ränderaamistiku kohta.

ÜRO globaalne ränderaamistik on kavas heaks kiita 10.-11. detsembril Marrakechis toimuval kohtumisel. Kuna tegemist ei ole juriidilise lepinguga, siis riikide liidrid sellele allkirja ei anna, vaid kinnitavad oma maa toetust dokumendile suulise sõnavõtuga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kàgu
5 aastat tagasi

Hea, et Ekre asja ùles vòttis, muidu oleks eestlastele jàlle kott “oma” poliitikute poolt pàhe tòmmatud. Reeturid! Kui me tahame riigi sàilimist ja lastele turvalist kodu, on sarnased sobingud vàlistatud. Peab olema ka vàga tànulik Isamaale, mis seda jama làbi ei lasknud. Kindlasti saavad nad aususe eest hààli juurde. Valimised on tòehetk ning sotsid ja ref on vàhemalt minu puhul vàlistatud. 🐍

Kirk
5 aastat tagasi

pugejad vaevalt “EI” oskavad öelda

2. kodanik
5 aastat tagasi

Deklaratsiooni lisamine oleks hea mõte, sest hiljem mõne kohtuniku ikka leiab, kes kuulutab selle kehtetuks. 🙂