Eesti Energia tahab valdadele tuuleparkide eest tasu maksta

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Tuulepark. Foto: Urmas Lauri

Eesti Energia tütarfirma Enefit Green juht Aavo Kärmas ütles, et omavalitsused võiksid saada tuuleparkide käibelt kindla summa.

Kärmas rääkis Äripäeva korraldatud energeetikakonverentsil, et praegu peavad ettevõtjad tuuleparkide rajamiseks omavalitsustega läbirääkimisi, kus lepitakse kokku ka ühel või teisel kujul rahaline toetus. Selle asemel võiks olla aga riiklikult määratud rahaline panus, mille omavalitsus saab.

“Protsent, mille tuulepargi arendaja maksab kohalikule omavalitsusele, võiks olla õiguslikult määratud, sest omavalitsused vajavad tuuleparkide toetamiseks motivatsiooni,” ütles Kärmas.

Kärmas tõi näiteks, et Portugalis saavad omavalitsused 2,5 protsenti tuulepargi käibelt.

Kärmas ütles, et lähiaastail tahab Eesti Energia rajada hulgaliselt uusi suuri tuuleparke. Tihti takerdub tuuleparkide rajamine kohalike elanike vastuseisu tõttu. Kärmase sõnul on Lääne-Eestis palju häid kohti tuuleparkide ehitamiseks.

Eesti Energia kaalub praegu näiteks Palivere ja Keedika vahelise metsamassiivi sobivust tuulepargi rajamiseks.

Hiidlaste võitlus avameretuulepargi vastu oli edukas, sest riigikogu tühistas maakonna merealade planeeringu, mille alusel seda kavandati.

Lääneranna volikogu liige Rait Maruste tegi hiljuti ettepaneku, et tuuleparkide omanikud peaksid maksma kindla tasu omavalitsusele. Praegu teevad firmad omavalitsustele väikesi annetusi.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments