Topu sai uue sadamahoone

Topu sadama juht Kaido Erik avas reedel uue hoone. Arvo Tarmula
Topu sadama juht Kaido Erik avas reedel uue hoone. Arvo Tarmula

Reede õhtul avas pidulikult uksed Topu sadama kalurite maja, kus kalurid saavad kala külma panna ja aega veeta.

Maja asub kohas, kus kunagi sorteerisid kala Lääne Kaluri töölised. Nüüd on esimesel korrusel ruum jäämasina ja külmkambriga, kuhu kutselised kalurid panevad pärast püüki saagi kokkuostjaid ootama.

Maja välisküljel asub hoonet ka aastakümnete eest kaunistanud silt, kus on kirjas, et see on kalurikolhoosi Lääne Kalur Topu sadam. „Ajalooline silt, see on siin eluaeg olnud, lasime korda teha ja panime uuesti üles,” ütles Topu sadama juht Kaido Erik.

Hoone teisel korrusel on kaluritele ajaveetmisruum. Seintel on pildid, kuidas kunagi sadamahoones tööd tehti, pidupäeval sai hoone ehitustööde pilte jälgida teleriekraanilt.

Kui hoone esimene korrus jääbki külmaks, siis teisel korrust saab kütta. Teisele korrusele pääseb hoone mõlemast küljest, mõlemal pool on ka väike rõdu. „Politsei kiitis, et siit on hea jääluuret teha, kui jää on nõrk,” ütles Erik.

Sadamat haldaval Topu ranakalurite seltsil on liikmeid 20, kuid hoonet võivad kasutada kõik. „Kasutama hakkavad ka need, kes pole liikmed, aga tahavad jääd saada või oma kala hoida. Tingimused on olemas,” ütles Erik.

Betoonvalust hoone asemel oli varem puidust maja, kus sai asju hoida. Erik meenutas, et mäletab, kuidas selles hoones kunagi töötati, kust tuli kala sisse ja kus sorteeriti. Kalamees Raivo Eerik rääkis, et mäletab, kuidas tema lapsepõlves oli seal ka kahe kanali vahel raudtee.

Sadama külje all sai valmis teinegi maja, mis on mõeldud kaugemalt tulnud kalameestele. Seal saavad nad ööbida ja toitu valmistada.

Kahe hoone ehitus läks maksma 250 000 eurot, millest suurem osa tuli PRIAst, 50 000 eurot oli sadamaomanike omaosalus.

Arvo Tarmula fotod

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments