Kiire interneti viimase miili ehitab Elektrilevi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Foto: Urmas Lauri
Foto: Urmas Lauri

Riigi poolt kiire interneti leviku toetamiseks korraldatud avaliku konkursi võitja on Elektrilevi.

Kokku laekus konkursile kolm taotlust, mille esitasid Elektrilevi OÜ, Corle OÜ ja Hariduse Infotehnoloogia SA.

Tehnilise järelevalve amet (TJA) tunnistas konkursi võitjaks Elektrilevi OÜ, kes tegi parema pakkumise nii liitumisvõimaluste arvu, ühe juurdepääsupunkti toetuse suuruse kui ka maakondade kaetuse võrdsemaks muutmist arvestades. Elektrilevi ehitab välja järgneva viie aasta jooksul 40 016 kiiret internetiühendust.

Järgmise sammuna asub TJA sõlmima Elektrileviga lepingut toetuse abil võrgu välja ehitamiseks. Peale lepingu sõlmimist võtab Elektrilevi liitumisvõimaluse saavate aadressidega ühendust. Need inimesed, kes soovivad liitumisvõimalust kasutada, peavad omalt poolt panustama kuni 200 eurot. Ühe ühenduse väljaehitamisse panustab riik ligi 500 eurot, ning ülejäänud kulud katab Elektrilevi.

TJA korraldatud avaliku konkursi eesmärk oli leida ettevõte, kes hakkab riigi toetusel rajama kiireid internetiühendusi nendesse kodudesse, kus praegu teenus puudub või ei ole piisavalt kvaliteetne ning kuhu Eesti sideoperaatorid ei plaani investeerida lähema viie aasta jooksul. Riikliku toetuse kogusuurus on 20 miljonit eurot viieks aastaks ning konkursi võitnud ettevõtja on kohustatud ülejäänud kulutused tasuma omafinantseeringuga.

Elektrilevi OÜ on suurim jaotusvõrguettevõte Eestis ning haldab ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nonoh
5 aastat tagasi

Ja Läänemaal on liinide omanikuks Fortum, mitte Elektrilevi.

Ääremaalt
5 aastat tagasi

Endise Lõuna-Läänemaaga seotud projekti Digitee tegemistega sai kursis oldud. Kaardistamisel saime aru, et asume haja-asutuse niinimetatud “valges alas” ja väljaehitatud juurdepääsupunktist kaugemal kui 1 miil . Sealt edasi võrgu rajamine oleks olnud väga kallis ja nii selguski, et sel moel me internetti ei saa. Kuhugi mingit sooviavaldust kirjutanud pole. Elektrileviga on ilmselt võimalus liitumisühendus saada, sest ainus kaabel , mis majja tuleb, on elektri oma. Omaosalustasu ei ole küll üüratult suur, aga milline tuleb kvaliteet ja kuumakse ?
Eks peale TJA ja Elektrilevi toetuslepingu sõlmimist tuleb ka rohkem informatsiooni tavainimesele.